enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bosna Hersek’te hava kirliliği ölümlerin yaklaşık yüzde 20’sine neden oluyor

Bosna Hersek’te hava kirliliği ölümlerin yaklaşık yüzde 20’sine neden oluyor
05.01.2022
A+
A-

SARAYBOSNA-TÜHA HABER / Bosna Hersek’te ölümlerin yaklaşık yüzde 20’si hava kirliliğine bağlı nedenlerden kaynaklanıyor.

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika Haberleri(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (TRT Haber)’e dayandırdığı AA’nın haberine göre, Bosna Hersek’te “Eko Akcija” Derneği Sözcüsü Anes Podic, bu yıl hava kirliliğinin sadece Saraybosna ile sınırlı olmadığının altını çizerek “Neredeyse Bosna Hersek’te bütün şehirler aynı sorunla mücadele etmeye çalışıyor. Saraybosna’nın yanı sıra Banyaluka, Tuzla ve Zenitsa, hava kirliliğinin en fazla hissedildiği şehirler arasında yer alıyor.” açıklamasını yaptı.

Podic, Dünya Bankası’nın Bosna Hersek’te hava kirliliğine bağlı ölümlerin yıllık 3 bin 400, Avrupa Çevre Ajansı’nın da 5 bin civarında olduğunu belirlediğini ifade ederek “Bu sayılar çok fazla. Neredeyse Bosna Hersek’te yaşanan ölümlerin yüzde 20’si hava kirliliğine bağlı nedenlerden kaynaklanıyor.” dedi.

Riskli grupların gerekli olmadıkça evden çıkmamaları istendi

Özellikle akciğer ve kalp hastalarının, solunum yetmezliği bulunanların, hamileler, bebekler, çocuklar ve yaşlıların kirli havayı solumaktan kaçınmaları tavsiyesinde bulunan Podic, “Bu hastalar ve yaş grupları hava kirliliği olduğu zamanlarda, gerekli olmadıkça evden dışarı çıkmamalıdır.” diye konuştu.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Bosna Hersek’teki en büyük problemin, organize edilememiş bir toplum olduğunu söyleyen Podic, “Evlerimizde ısınmak için her şeyi yakabiliyoruz. İstediğimiz aracı istediğimiz türden bir yakıtla kullanabiliyoruz. Tüm bunlar hava kirliliğine olumsuz yönde etki ediyor. Bir kontrol sistemimiz maalesef yok.” açıklamasını yaptı.

“Bu sorun, tüm toplumun sorunu haline gelmeli”

Podic, Bosna Hersek’te siyasetçilerin hava kirliliği sorununu çözmek için çaba sarf etmediği eleştirisinde bulundu ve şunları söyledi:

“Sobalar ve sobalarda yakılanlar, en büyük problemimiz. İnsanlar doğalgazla ısınma noktasında çok yavaş. Her yıl birkaç yüz vatandaş doğal gaza geçiş yapıyor. Bu tempoyla, hava kirliliği sorununu çözmek yüzyıllar alır. Bu sorun, tüm toplumun sorunu haline gelmelidir.”

Vatandaşları uyarılar konusunda daha hassas olmaya çağıran Podic, hava kirliliğinin yaşandığı dönemlerde şehirden uzaklaşarak havanın temiz olduğu yerlere gidebilecek imkanı olanların, bunu muhakkak yapması gerektiğine işaret edildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.