enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:28 Madrid’de ‘Belirsizliği Yönetmek, Dönüşümü Yönlendirmek: Dönüm Noktasında NATO’ paneli düzenlendi
10:17 İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
10:05 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
23:27 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:36 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
22:01 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
20:51 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:08 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
18:00 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
10:26 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
09:07 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:37 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:54 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:43 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:49 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:22 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:01 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Boğaza Takılan Kılçık Nasıl Çıkarılır? Öksürmek Çare mi?

Boğaza Takılan Kılçık Nasıl Çıkarılır? Öksürmek Çare mi?
17.11.2023
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Rahimi, boğaza kılçık batması durumunda yapılması gerekenlerle ilgili önemli tavsiyeler paylaştı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Balık yerken boğaza kılçık kaçması hayati tehlikelere yol açabiliyor. Bu yüzden uzmanlar kılçık kaçması durumunda öncelikle sakin davranılması ve panik yapılmamasını tavsiye ediyor. Kılçığın öksürükle çıkmaması durumunda sırta vurma, su içme ve ekmek yeme gibi yöntemleri uygulamak yerine vakit kaybetmeden KBB ya da gastroentoloji uzmanına başvurulması gerekiyor.

SAKİN DAVRANILMALI, PANİK YAPILMAMALI

Balık yerken boğaza kılçık kaçmaması için öncelikle dikkatli olunması gerektiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Bazı durumlarda istemeden de olsa kılçık yutulabilir ve boğaza kaçabilir. Böyle durumlarda kişi öncelikle sakin davranmalı ve panik yapmamalıdır. Vücut, boğazı temizlemek ve yabancı cisimleri boğazdan atmak için refleks olarak öksürük eyleminde bulunur. Öksürük ile dışarı atılmaya çalışılan kılçık, bu yöntemle çıkmazsa kişinin alanında uzman doktorlara, Kulak Burun Boğaz (KBB) ya da gastroenteroloji bölümlerine başvurması gerekiyor.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi K. Ali RAHİMİ | NPİSTANBULKILÇIĞI ÇIKARMAK İÇİN İLKEL YÖNTEMLER KULLANILMAMALI

Op. Dr. K. Ali Rahimi, kılçığın genellikle bademciklerin içine batabileceği gibi ses tellerinin önüne kadar da ulaşabileceğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrıca, nefes veya yemek borusuna kaçma durumu da gerçekleşebiliyor ve bu gibi durumlarda ciddi komplikasyonlar oluşabiliyor. Boğaza kılçık kaçtığında sadece öksürük yoluyla atılabileceği için bu durumda ilkel yöntemler kesinlikle kullanılmamalı ve doktora gidilmeli. Kişilerin kendi yöntemleriyle ve elle müdahale ile çıkarmaya çalışmasının tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Boğaza bağlı bir bölüme battığında doktor tarafından çıkarılması basit bir işlemdir. Bu nedenle kişinin kılçığı elle çıkarmaya çalışması doğru değil. Doktor kılçığın nereye battığını endoskopi ile görebilir. Nerede olduğu tespit edilip çeşitli yöntemlerle çıkarılabiliyor. Burada önemli olan ise kılçığın veya herhangi bir yabancı cismin kesinlikle uzman bir KBB doktoru tarafından görülmesinin gerekliliğidir. Kılçık yemek borusuna ya da nefes borusuna kaçtığında gastroenterolog tarafından endoskopi ile yemek borusuna girilmesi ya da göğüs cerrahının akciğerin içine girip o bölgelerde araması gerekiyor.”

KILÇIK SIRTA VURULARAK ÇIKARILMAYA ÇALIŞILMAMALI

Boğaza balık kılçığı kaçtığında kişiye müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Kılçığın yemek borusuna ya da nefes borusuna inmemesi için kişinin sırtına vurmak, su içmek veya ekmek yemek tehlikelidir ve tavsiye edilmez. Su içmek ya da ekmek yemek kılçığı aşağı yönde itecektir ancak kılçığın aşağı doğru itilmesi değil ağızdan çıkarılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

ÖKSÜRÜKLE ÇIKMAZSA DOKTORA BAŞVURULMALI

Boğaza balık kılçığı kaçtığı durumlarda öksürük yoluyla ağızdan çıkarılamadıysa vakit kaybetmeden doktora gitmek gerektiğini belirten Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Kılçığın nefes borusuna ve yemek borusuna kaçma durumu olabilir. Bu durum vücutta ciddi sorunlara yol açabilir. Kişinin alanında uzman bir doktor tarafından ve KBB tarafından görülmesi gerekir.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.