enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:52 Kahraman şehitlerimiz için veda töreni düzenlendi
05:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine ulaştı
02:52 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
02:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Tchiani ile görüştü
02:39 Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı
02:30 Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye’ye geliyor
02:19 Hakeme Şiddet Skandalı, Yönetim ve Eğitimdeki Çürümüşlüğün Aynası…
02:04 Terör örgütü DEAŞ’ın Ankara yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada 8 şüpheli tutuklandı…
01:36 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi ile görüştü
22:08 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
22:00 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
21:16 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık’ta sona erecek
02:02 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
00:57 Nahçıvan Özerk Cumhuriyet
00:57 Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM Doğu Kudüs’ten aktarıyor…
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Amerikan Cemiyeti Kongresi’ne mesaj
00:52 Gümrüklerde piyasa değeri 1 milyar 26 milyon lira olan uyuşturucu madde ele geçirildi
00:51 Trump ile Zelenskiy, ABD’de buluşuyor: Barış için kritik görüşme
00:48 Adalet Bakanı Tunç, kucağında bebeğiyle keşfe çıkan hakimi tebrik etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM’den Afganistan için insani kriz uyarısı

BM’den Afganistan için insani kriz uyarısı
15.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, uluslararası birliklerin çekilmeye başlamasıyla çatışmaların arttığı Afganistan için “insani kriz” uyarısı yaptı. Örgüt, yerlerinden edilen Afganların sayısındaki artışa dikkat çekti.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP’nin haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, uluslararası birliklerin çekilmeye başlaması sonrası Taliban’ın yeniden güç kazandığı Afganistan için yeni bir uyarıda bulundu.

Sene başından bu yana yaklaşık 270 bin kişinin ülke sınırları içinde yerlerinden edildiğini açıklayan örgüt, toplam 3,5 milyon Afgan vatandaşının ise kaçmaya çalıştığını açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Barbar Baloch, Cenevre’de yaptığı açıklamada, işsizlik, sosyal yardımların kesilmesi ve güvenliğin sağlanmasının giderek zorlaşması nedeniyle çok sayıda kişinin kaçmaya çalıştığını açıkladı. Kaçan Afganların silahlı grupların baskısıyla karşılaştığını hatırlatan BM Yetkilisi, Afganistan içinde barış sağlanamaması halinde çok sayıda kişinin ülkeyi terk etmeye çalışacağını da sözlerine ekledi.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Afganistan Analistler Ağı’nın verdiği bilgilere göre, çok sayıda kişi konvoylar halinde ülkeden ayrılmaya ve İran ve Türkiye gibi ülkelere sığınmaya çalışıyor. İnsani yardım örgütleri, Türkiye-İran sınırındaki Van üzerinden her gün binden fazla Afgan vatandaşı Türkiye’ye giriş yapıyor.

Afghanistan | Familien fliehen aus der Provinz Kandahar

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Türkiye İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Afgan uyruklu kişilerin İran üzerinden kontrolsüz biçimde ve geniş kitleler halinde ülkeye giriş yaptığı izlenimi uyandıran ve son günlerde dolaşıma sokulan videoların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek sınırlarda güvenliği sağlamaya yönelik çalışmalara hızla devam edildiği kaydedildi.

Açıklamada “İran ve Irak sınırındaki hudut birliklerinin istifade edeceği Elektro-Optik Kulelerinin örülümünün yüzde 90 oranında tamamlandığı” belirtilerek valilikler koordinasyonunda kanal/hendek kazılması, tel/çit çekilmesi gibi her türlü geçici tedbirin de alındığı, kolluk birimlerince yapılan yol kontrollerinin artırıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı, Van ilinde 35 özel harekat timi (750 özel harekat polisi) görevlendirildiğini, ayrıca Van Valiliğince İran sınırına 500 güvenlik korucusunun sevk edildiğini kaydetti.

NATO ve ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilme sürecinin ilerlediği bildiriliyor. Uluslararası birliklerin mayıs ayı başında Afganistan’dan çekilmeye başlamasından bu yana Taliban ülke eyaletlerinin dörtte birinde kontrolü ele geçirdi. Gözlemciler ülkede yeni bir iç savaşın patlak vermesinden endişe ediyor.

[UHA Haber Ajansı, 15 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.