enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM Güvenlik Konseyi’nde Tahıl Anlaşması Tartışıldı

BM Güvenlik Konseyi’nde Tahıl Anlaşması Tartışıldı
19.03.2023
A+
A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Ukrayna Rusya Küresel gıda güvenliği için hayati öneme sahip tahıl ihracat anlaşmalarının uzatılması tartışıldı. Rusya’nın, Güvenlik Konseyi’nin Ukrayna oturumunda, Doneskt Temsilcisi Daria Morozova’ya söz verilmesi teklifi konsey üyeleri arasında tartışma yarattı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘VOA’ya dayandırdığı New York kaynaklı Can KAMİLOĞLU’nun haberine göre, 5 üyeli konseyde Rusya’nın önerisi oylamaya sunuldu. Oylamada dört lehte, sekiz aleyhte ve üç çekimser oy kullanıldı. Morozova’ya söz verilme teklifi reddedildi.

BM’nin İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffths, Ukrayna’dan gıda malzemelerinin küresel pazarlara ulaşmasını sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sona ermesinin arifesinde konsey üyelerini bilgilendirdi.

Griffiths, “Bu anlaşmanın devam etmesi küresel gıda güvenliği için hayati önem taşıyor. Ukrayna’daki savaşa siyasi bir çözüm yolu bulmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ukrayna halkı her şeyden önce barışı hak ediyor. Hepimiz gibi onlar da bu korkunç savaşın sayfasını çevirmeyi hak ediyor” dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffths, komşu ülkelerdeki 8 milyondan fazla mülteci de dahil olmak üzere Ukrayna’da her beş kişiden ikisinin hayatta kalmak için yardıma ihtiyacı olduğunu, yakınlarını kaybetmiş, evsiz ve yoksul ailelerin neden olduğu kayıplarla ilgili gerçekleri bir önceki toplantıda konsey üyeleriyle paylaştığını söyledi.

“Savaş salgın hastalıktan sersemlemiş dünyayı bir kez daha vurdu”

Griffths, savaşın COVID nedeniyle zaten sersemlemiş bir durumda olan dünyayı bir kez daha vurduğunu belirterek “Savaşın küresel gıda güvenliği üzerinde çok önemli etkileri oldu. Hepimizin bildiği gibi hem Rusya hem de Ukrayna, temel gıda maddelerinin önde gelen tedarikçileri. Buna ek olarak, Rusya aynı zamanda en büyük gübre ihracatçısı. Dünya Gıda Programı (WFP), her yıl buğdayın çoğunu Ukrayna’dan sağlıyor. 2020 yılının ikinci yarısında yaşanan kesintisiz artışların ardından Mart ayına gelindiğinde küresel gıda fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Gübre fiyatı büyük ölçüde etkilendi ve 2019’dakinden 200 kat daha yüksek olmaya devam ediyor. Bu durumu tersine çevirmek uluslararası toplum için acil bir meseleydi. Karadeniz Girişimi, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında bu ikinci anlaşmada Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının kolaylaştırılmasına ilişkin paralel mutabakata varıldı. Bu anlaşmaların imzalanması, daha geniş mücadelede kritik bir adımdı” dedi.

“Anlaşmaların sürmesi için gereken her şey yapılıyor”

Griffths, Ağustos ayından bu yana Dünya Gıda Programı, Afganistan, Etiyopya, Kenya, Somali ve Yemen’deki insani yardım operasyonlarını desteklemek için yarım milyon metrik tondan fazla buğday taşıdığını belirterek” Şu anda Genel Sekreterimizin liderliğindeki Birleşmiş Milletler, Karadeniz yeşili girişiminin devam edebilmesi için elinden gelen her şeyi yapıyor. Bu hafta tüm taraflarla yakın temasta bulunmaya devam ediyoruz” dedi

Griffths, engellerin aşılması için çabalarının hız kesmeden devam edeceğini, bu anlaşmaların her ikisinin de devam etmesi ve tam olarak uygulanması gerektiğini belirterek “Dünya istikrarsız bir küresel ekonomi ile karşı karşıya. Yoksulluk artıyor. İnsani ihtiyaçların toplamı, bu ihtiyaçları karşılamak için mevcut kaynakları çok gerisinde kaldı. Küresel olarak. 69 ülkede yaklaşık 347 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı var. Bu ihtiyaçları karşılamak için bu yıl 54 milyar dolar gerekiyor ve bunu yapmazsak milyonlar acı çekecek” dedi.

Gazeteci* Can KAMİLOĞLU (VOA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.