enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BioNtech: Aşının geciktirilmesi, hızlandırılması mümkün değil

BioNtech: Aşının geciktirilmesi, hızlandırılması mümkün değil
05.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / ABD’li Pfizer ile birlikte Covid-19 aşısını geliştiren Alman BioNTech firmasının Türk asıllı kurucu ortakları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci, söz konusu aşının geciktirilmesi, hızlandırılması ya da durdurulmasının mümkün olmadığını belirterek “klinik deneyler sıkı bir şekilde yönetmeliklere uygun olarak geliştirilir.” diye konuştu.

Şahin ve Türeci çifti, “Burada Almanya’da ABD seçimlerinine müdahale etmek ya da aşının geciktirilmesi gibi şeylerle ilgilenmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin mevcut Başkanı Donald Trump, Pfizer-BioNTech firmalarının aşı geliştirme çalışmalarını bilerek geciktirdiğini iddia etmiş ve bu firmaları 2020 ABD Seçimleri’ne müdahale etmekle suçlamıştı.

Şahin ve Türeci çifti, New York Times gazetesinin podcast programına konuk olarak teknoloji alanında haberlere imza atan araştırmacı yazar Kara Swisher’ın sorularını yanıtladı.

Trump’ın seçimi kaybetmesi için aşı keşfinin geç açıklandığını iddiasına yanıt veren Dr. Özlem Türeci, “Siyasetle ilgilenmiyoruz. Günün sonunda bizim çıkarımız mümkün mertebe en hızlı şekilde bu aşıyı geliştirmek. Burada Almanya’da, geciktirmek ya da ABD seçimlerine müdahale etmekte herhangi bir çıkarımız yok. Ve biliyorsunuz ki, klinik denemeler son derece kurallara uygun düzenleniyor ve bu gerçekten geciktirebileceğiniz, durdurabileceğiniz ya da hızlandırabileceğiniz bir şey değil.Etik standartları takip etmek, bilimsel standartları takip etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs aşısını bulan BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin: Aşının salgını bitireceğinden eminim - BBC News Türkçe

Prof. Dr. Uğur Şahin

“Henüz aşı olmadık”

Aşı çalışmaları hakkında diğer gelişmelere de değinen Türk asıllı Alman çift BioNTech şirketi çalışanlarının henüz aşı olmadığını kaydetti.

Konuyla ilgili konuşan Dr. Şahin, “Klinik düzenlemelerden dolayı aşı yaptırmamıza izin verilmiyor. Aşı şu anda sadece klinik deneyler dahilinde uygulanabiliyor. Ve klinik denemelere şirket çalışanlarının katılmasına izin verilmiyor. Yani bu, aşıya diğer insanların da erişimi olduğunda bizim de erişebileceğimiz anlamına geliyor.” dedi.

“Farklı firmaların aşı üretmesi iyi bir şey”

Moderna ve AstraZeneca gibi diğer firmaların aşı geliştirme çalışmalarında bulunmasının oldukça önemli olduğunu dile getiren Şahin, “Piyasada farklı aşıların bulunması iyi bir şey ve kritik derecede önemli. Burada asıl zorluk aşıyı hızlı bir şekilde bulmak değil, yeterli miktarda üretebilmektir. 2020 için asgari ölçüde aşı temin edebileceğiz. 2021’de ise 500 milyon doz. Ancak dünya nüfusunu göz önünde bulundurursak 7 milyar doz aşıya ihtiyacımız olduğu görülüyor. Bu sebeple başka firmaların aşı geliştirmesi iyi bir şey. Ve bu aşılar farklı teknolojilerle üretiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Aşı olup olmamaya devletler değil, bireyler karar vermeli”

Aşı bulunduktan sonra risk altında olmayanların “aşı olup olmamaları” konusuna da açıklık getiren Dr. Türeci, “Hiç kimseyi ikna etmeye çalışmıyoruz. Bizim bu sürece katkımız yeterince şeffaf olmak ve testlerdeki verileri en ayrıntılı şekilde kamuya açıklamak olmalı. Bu soruyu uzmanlar değerlendirip yorumlamalı.” diye konuştu.

Doktor çift son olarak devletlerin zorunlu aşı kampanyaları yaptığı Slovakya ve Polonya gibi ülkelerin uygulamalarına da değinerek, “Bence aşı kampanyaları. ABD’deki gibi olmalı. Aşı olup olmamaya bireyler karar verebilmeli.” ifadelerini kullandı.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.