enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Binlerce Venezuelalı Ülkeyi Yürüyerek Terk Ediyor

Binlerce Venezuelalı Ülkeyi Yürüyerek Terk Ediyor
21.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Güney Amerika ülkesi Venezuela’nın yaşadığı ekonomik, sosyal ve siyasal krizin boyutları pandemiyle birlikte daha da artıyor. Beslenme, barınma, sağlık ve ulaşım gibi en temel gereksinimlerini bile karşılayamaz hale gelen binlerce Venezuelalı, çareyi, ülkeyi yürüyerek terk etmekte buluyor.

Uzmanlar, yaşanan yeni göç dalgasının halkın en yoksul kesiminin yaşam kalitesini artırma çabasından öte hayatta kalma mücadelesi olduğunu belirtiyor.

Son yılların en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşayan Venezuela’da pandemiyle birlikte yaşam koşulları her geçen gün daha da zorlaşıyor. Karantinadan dolayı şehirlerarası toplu ulaşımın yasak olduğu ülkede, geçinemeyen binlerce kişi, yurtdışına yürüyerek ulaşmaya çalışıyor.

Caritas yardım kuruluşundan Gabriela Mayer, “Bugün çok sayıda Venezuelalı göç etmek için sınıra yürüyerek ulaşmaya çalışıyor. Bu insanların çoğu aylık 3 doları bile bulmayan asgari ücretle ve eş-dost desteğiyle durumu idare etmeye çalışan ama pandemiyle birlikte artık yaşayamaz hale geldiği için çareyi göç etmekte bulan, ülkedeki en yoksul kesimi oluşturuyor.

Sınıra yürüyerek ulaşmaya çalışanlar arasında tansiyon ilacını bile alamaz hale gelen 70 yaş üzeri emeklilerden tutun, okulunu bırakarak çalışmaya giden liselilere kadar her yaştan insan bulunuyor.

Pasaportları bile olmayan bu kişiler, sınıra ulaştıklarında insan kaçakçılarıyla ilişkiye geçip, yasadışı yollardan Kolombiya’ya geçmeye çalışacaklar ve çoğunun gideceği ülkede ne yapacağına dair bir fikri bile yok” diyor.

Sınıra yürüyenler arasında yer alan Jose Rivero, “Ben 4 çocuk babasıyım ve bahçe işlerinde çalışarak geçiniyorum. Ancak pandemide iş bulmak zorlaşınca elimizde avucumuzda ne varsa harcadık. Her gün sabah erkenden elime bahçe malamı ve bahçe makasımı alıp iş aramaya çıkmama rağmen para kazanamadığım günlerde yemek yiyemiyorduk.

Benim için en dayanılmaz olan şey çocuklarım kahvaltı istediklerinde onlara “akşam yemeğine kadar sabredin” dedikten sonra, akşam eve eli boş dönmekti.

Artık bıçak kemiğe dayanınca göç etmeye karar verdim ve 2 gündür yürüyorum. Eşimi ve çocuklarımı 5 parasız ve yapayalnız bırakmak zorunda kaldım ve inanın bu hiç kolay değil. Venezuela’da onca petrol, altın ve zenginlik varken bizim bu yaşadığımız şey hiç adil değil” diye konuşuyor.

Halkın yürüyüşçüler olarak adlandırdığı bu kişilere yardım etmek için yürüyüş güzergahında elinde bir bidon su ile bekleyen ya da yiyecek dağıtan onlarca yardımsever görmek mümkün.

Gönüllü yardımcı Daglas Molina, “Aç ve susuz bir şekilde, günlerce yürüyerek sınıra ulaşmaya çalışan insanlar, Venezuela’da yaşanan ağır ekonomik krizin bir göstergesi. Konuştuğumuz kişiler arasında üniversite mezunları da var, el emeğiyle geçinenler de, engelli vatandaşlar da… Ancak hepsinin ortak noktası, pandemiyle birlikte hemen günde en fazla bir öğün yiyebiliyor olması. Bizi en çok etkileyen durum ise çocukların durumu. Çocuklar gecenin soğuğu gündüzün sıcağı demeden, bazıları yalınayak da olsa yürümek zorunda kalıyor“ diyor.

Sınıra ulaşmaya çalışanlar arasında en dikkat çeken kesimlerden biri de çocuklarıyla birlikte günlerdir yolda olan çok sayıda yalnız anne.

Maria Alejandra Gomez, “Benim 3 çocuğum var, evlere temizliğe gidiyordum ancak pandemiyle birlikte kimse temizliğe çağırmayınca aç kaldık.

Evde bir gün yemeğimiz olsa ertesi gün olmuyordu, ayrıca çocuklarıma aylardır ayakkabı, kıyafet, okul için kalem defter bile alamıyorum. Ben ve benim gibi yollarda olan binlerce kişi hayatta kalmanın ve çocuklarımıza insanca bir yaşamın bir yolunu başka ülkelerde arayacağız çünkü burada bu mümkün değil.

5 gündür yoldayız. Yağmur çamur demeden yürüyor, otostop çekiyor, yol kenarlarında uyuyoruz. Özellikle çocuklarım için çok zor ama sınıra az kaldı. İnşallah bir gün her şey düzelir ve biz de ülkemize döneriz” diyor.

Uzmanlar, kendi ülkelerinde hayatta kalma olanaklarını tamamen yitirenlerin sayısı arttıkça, yürüyerek göç olgusunun da kitleselleşeceğini belirtiyor.

Caritas yardım kuruluşundan Gabriela Mayer, “Yürüyenlerin çoğu yorgun ve depresyonda. Aralarında, göç yolunda kaybettikleri aile fertlerinin cesetlerini yol kenarına gömerek yola devam edenlerden, ‘en kısa zamanda dönüp çocuklarımızı alacağız, ne olur onlara iyi bakın’ yazılı bir notla 2 çocuğunu bırakıp giden ebeveynlere kadar birçok örnekle karşılaştık. Bu insanların yaşadıkları tam olarak bir ölüm kalım mücadelesi” ifadelerini kullanıyor.

Yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlardan dolayı son beş yılda her 6 kişiden birinin göç etmek zorunda kaldığı Venezuela’da, göç sorunu pandemiye rağmen artacak gibi görünüyor.

HABER : Mustafa ÖZDEMİR & Caracas (VOA)

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.