enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bilinçsiz vitamin kullanımı fayda yerine zarar veriyor

Bilinçsiz vitamin kullanımı fayda yerine zarar veriyor
23.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Salgın sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler vitaminlere yöneldi. Ancak ölçüsüz vitamin kullanımı fayda yerine zarar veriyor. Prof. Dr. Sıla Akhan, kişilerin doktor kontrolünde vitamin alması gerektiğine dikkat çekti.

Koronavirüs salgınının bağışıklık sistemi düşük olan kişileri olumsuz etkiliyor. Bu nedenle bağışıklığını güçlendirmek isteyenler vitamin kullanımına yöneldi. Ancak son günlerde vitamin kullanımında ölçü kaçtı.

Peki, ölçüsüz vitamin kullanımı hangi sorunlara yol açıyor? Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan,TRT Haber’de yanıtladı.

Prof. Akhan, viral enfeksiyonlara karşı vitaminlerin bu dönemde kontrolsüz kullanıldığını belirterek, doktor kontrolünde alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Akhan, “Viral enfeksiyonlara karşı vitaminlerin iyi gelebileceği düşünülüyor. Ama burada daima eksik olanın tamamlanması gerekir. Ve o yüzden de doktor kontrolünde yapılması gerekiyor. Çünkü vitaminler alındıktan sonra karaciğerden ya da böbrekten atılıyorlar. Ve eğer böbrek veya karaciğerinizde bir problem varsa bunlar daha zorlayıcı bir sistem oluyor. Fazlasının hiçbir faydası olmadığı gibi zararı da olabilir. O yüzden hiçbir zaman doktor tarafından karar verilmeden alınmaması gerekiyor” dedi.

Aşı mutasyondan etkilenmiyor

COVID-19’un büyük bir RNA virüsü olduğu için mutasyonlara açık olduğunu söyleyen Prof. Akhan, COVID-19, influenza gibi büyük değişiklikler yapmıyor. Yaptığı değişiklikler, daha çok nokta mutasyonu dediğimiz bir aminoasitin değişmesi gibi gerçekleşiyor. Koronavirüs en büyük RNA virüslerinden biri. Yaptığı değişiklikler de aşının etkinliğini azaltamaz. Hele inaktif aşıda bunu hiç beklemiyoruz. Sadece biraz azaltabilir” diye konuştu.

Daha iyi önlemlerle aşının uzun süre etkili olabileceğini ifade eden Akhan, grip aşısında olduğu gibi her yıl COVID-19 aşısı olmaya gerek olmayabileceğine vurgu yaptı.

“Aşının mutlaka faydasını göreceğiz”

Akhan, “Şu anda temelde herkes aşılanır ve buna karşı bağışıklık oluşturulursa çok da ağır hastaları görmeyecek hale gelebiliriz. Ve belki de gerçekten aşıyı 2-3 yılda bir yenilemek gerekecek bir duruma gelebiliriz. Aşının olması büyük bir nimet. Onların faydasını mutlaka göreceğiz” dedi.

“Virüsün yayılımını ne kadar engellersek çoğalmasına o kadar engel oluruz”

“Mutasyon nerede kontrol edilemezse orada değişmeye müsait” diyen Prof. Akhan, vaka sayılarının yüksek olduğu bölgelerin üzerine gidilip önlemler alınması gerektiğini söyledi. Akhan, “Yayılımını ne kadar engellersek değişmesine o kadar engellemiş oluruz ve virüsün çoğalmasına izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.

HABER : Fatma Turgut DEMİR & Kocaeli

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.