enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biden için hazırlık mı?

Biden için hazırlık mı?
02.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / AKŞAM Gazetesi Yazarı Vedat Bilgin, “ABD Başkanı Biden’ın bölgeye dolayısıyla Türkiye’ye yönelik tavrının ne olduğunun, daha önceki açıklamalarından ve Başkan Yardımcılığı dönemi uygulamalarından bilen muhalif unsurların şimdilerde bir hareketlilik içinde oldukları gözlemlenmektedir” diyor.

Vedat Bilgin Kimdir? - Vedat Bilgin Hayatı ve BiyografisiYazar Vedat BİLGİN, ‘Biden için hazırlık mı?’ başlıklı köşe yazısında, üzerinde sıkça durduğunu ifade ederek şöyle devam ediyor:

“ABD’nin temsil ettiği dünya sisteminin hegemonyasının çökmekte olması bu ülkenin başkanlarının şahsıyla doğrudan doğruya ilgili bir durum değildir. Başkanların benimsediği siyaset sadece bu hegemonya kaybını hızlandıracak veya yavaşlatacak düzeyde tesirler yapabilir; çünkü tarihsel değişmeleri hazırlayan süreçlerin bir değişim dalgasına dönüşmesi meselesi çok sebepli çok yönlü ilişkilerin, küresel ölçekteki oluşumların neticesidir. ABD merkezli Batı sisteminin hegemonik çöküşü de böyledir ve kişilerin hatta devletlerin bunun önüne geçmesi mümkün değildir; tıpkı hegemonya kurma dönemlerinde olduğu gibi”.

SİSTEMİN SORUNU

“ABD hegemonyasının çöküşünü hızlandıracak veya bunu geciktirecek politik stratejiler nelerdir, diye sorulabilir” diyen Vedat BİLGİN, bu durumda yapılması gereken ilk tespitin, bugüne gelinmesini veya çöküşü hazırlayan stratejinin ne olduğunu ifade ediyor.

Bilindiği gibi emperyalizmin savaş stratejilerinin esas itibarıyla sömürgecilikten farklı olarak Batılı kapitalist güçlere yani küresel sermaye gruplarına alan açmakla kalmayıp, dünya ölçeğinde ekonomik ve politik ilişkileri Batı’ya bağımlı kılacak bir örgütlenmeyi gerçekleştirme amacına yönelik olduğuna dikkat çeken Yazar Vedat BİLGİN, bu savaşların, emperyalist ülkelerin doğrudan işgali şeklinde olduğu gibi, vekalet savaşları veya hedefteki ülkelerde darbeler veya kontrol edilen, kendilerine bağımlı gruplar vasıtasıyla yapılan müdahaleler şeklinde olduğuna dikkat çekiyor.

Vedat BİLGİN, İkinci tespiti şöyle aktarıyor:

“Batı sisteminin emperyalist stratejisinin küresel ölçekte sorunları ağırlaştıran, bir çıkmaza götüren savaş stratejilerini reddeden bir yaklaşımla değiştirilmesi konusudur. Buna evet diyecek bir yönetimin, dünya ile ilişkilerini öncelikle barış içinde sürdürmeyi ilkesel olarak benimsemesi lazımdır ki, bunun anlamı dünyanın her yerindeki elbette Ortadoğu’daki bütün müdahalelerden vazgeçmek, işgalleri sonlandırmak, PKK/PYD gibi terör örgütlerini taşeron militer unsur olarak kullanmaktan vazgeçmek, FETÖ gibi devşirme yapılarla ilişkileri koparmayı kabul etmek olacaktır” şeklinde dile getiriyor.

TÜRKİYE İÇİN

Vedat BİLGİN, önümüzdeki dönemde Biden iktidarının, Batı sisteminin emperyalist politikalarını savaş stratejisinden barışçı bir stratejiye dönüştürmesinin neredeyse imkansız olduğunu söylemenin kehanet olmayacağını, çünkü bunun, Biden siyasetinin dayandığı toplumsal ittifaka, toplumsal sınıflar ve zümreler kadrosuna aykırı olduğu kadar, siyasal geleneğine, ilişkilerine askeri/endüstriyel koalisyonun beklentilerine de uygun olmadığını ve kısaca emperyalist stratejiden vazgeçilmesinin mümkün gözükmediğinin altını çiziyor.

AKŞAM Gazetesi Yazarı Vedat Bilgin, yazısını şöyle noktalıyor:

“Bu durumda Türkiye’deki muhalefetin, birincisi, içerde demokratikleşme ve gelişme çizgisini durduracak çatışmacı unsurlar ve etnik/ayrılıkçı siyaset eksenindeki; ikincisi, ülkenin bağımsızlıkçı dış politikası üzerinden bölgesel güç siyasetini engelleyecek arayışlara karşı tavrı, önem kazanacaktır. Muhalefet ya bağımsızlıkçı Türkiye siyasetinden yana ya da emperyalizmin küresel müdahaleleriyle eklemleşecek bir yolu tercih edecektir”. 

HABER : Ataner YÜCE & Emekli TRT Muhabiri

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları  https://www.turkuazhaberajansi.com’a aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz..

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Şubat 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.