enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:12 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:10 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:07 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek.
00:04 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek.
00:01 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:26 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:13 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:08 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:07 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:06 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki: Uygurlara yönelik ‘soykırımı’ Çin’le görüşeceğiz

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki: Uygurlara yönelik ‘soykırımı’ Çin’le görüşeceğiz
15.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 18 Mart’ta Çin ile yapacakları görüşmelerde Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik ‘soykırımın’ konu başlıklarından biri olacağını söyledi.

(UHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberine göre,  Çinli ve ABD’li yetkililerin Alaska’da yapacakları toplantıda Tayvan, Hong Kong ve ekonomik ilişkilerin ele alınacağını aktardı.

Psaki Uygurlar mevzusunun gündeme gelip gelmeyeceğine dair, “Uygur Müslümanlarına yönelik soykırım, Çin ile doğrudan konuşacağımız konulardan biri olacak.” dedi.

ABD’nin, Çin’in Uygurlara yönelik faaliyetlerini “soykırım” olarak nitelendirmeye devam ettiğini belirten Psaki, “Ortak ülkelerle bu konu üzerinde çalışmak ve Çin’e daha fazla baskı yapmak için fırsatlar arıyoruz. Ayrıca bu konuyu Çin ile de doğrudan konuşacağız, geri adım atmayacağız.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile birlikte Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Başkanı Yang Jiechi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile 18, 19 Mart’ta Alaska’da bir araya gelecek.

“İsrail önemli bir ortağımız”

Psaki, İran ile nükleer anlaşmaya İsrail’in karşı çıkması durumunda nasıl bir tavır takınacaklarının sorulması üzerine, “İran ile nükleer anlaşmaya muhalefetlerin olacağının farkındayız. İsrail ile çalışmayı sürdüreceğiz, önemli bir ortağımız.” yanıtını verdi.

İran ile bir nükleer anlaşmaya varılması için Avrupalı ortakları ile de görüşmeye devam ettiklerini belirten Psaki, bu ülke ile ilişkilerde diplomasiyi önemsediklerini kaydetti.

ABD’den Çin’e Hong Kong tepkisi

Bu arda Amerika Birleşik Devletleri, Çin’in en üst düzey yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi’nin (UHK), Hong Kong’un seçim sisteminde değişiklik yapılması yönündeki kararı kabul etmesine sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, değişikliği Çin’in “Hong Kong’daki demokratik kurumlara yönelik devam eden saldırısı” olarak niteleyerek, bu adımı kınadı.

Bakan Blinken’in ardından Pekin’in adımına bir tepki de ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’dan geldi.

Price, değişikliği, “Hong Kong’un özerkliğine, özgürlüklerine ve demokratik süreçlere doğrudan bir saldırı” olarak tanımladı.

Çin’den, ABD’nin Hong Kong açıklamalarına tepki

Çin’in Hong Kong ve Makao İşleri Bürosu Başkanı Şia Baolong, ABD’nin Hong Kong’un seçim yasasının değiştirilmesine yönelik eleştirisini tepkiyle karşıladı.

Şia, Hong Kong’un Çin’in iç meselesi olduğunu ve hiçbir yabancı ülkenin müdahale etme hakkına sahip olmadığını söyledi.

Şia Baolong, Hong Kong’u seçim sistemindeki değişiklikleri, “şehrin demokratik sistemine yeniden sağlık kazandıracak bir operasyon” olarak değerlendirdi.

Söz konusu değişikliğin, “demokrasi yanlısı muhalefeti şehrin yönetiminden uzaklaştırmak” anlamına gelmediğini savunan Şia, “Muhalefetin de vatanseverler isimleri var ve onlar hala seçime aday olabilir ve seçilebilir.” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.