enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:20 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:38 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:18 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:49 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
20:57 CBME Türkiye, Prestijli Fuarlar Listesine Girdi
19:21 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
18:26 Rusya’dan “Kürt kartına dikkat” uyarısı!
11:05 Yılın ikinci faiz kararı perşembe günü açıklanacak
10:58 Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
00:57 Bir varmış bir yokmuş: Tarsus’tan yola çıktı, Roterdam’da bir prens ile tanıştı ve sonra Almanya’da Almanya’da prenses oldu
00:35 Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi işbirliği
22:58 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:12 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:33 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
00:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:48 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:43 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:25 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
00:01 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Belçika, Macaristan’ın göçmenleri Brüksel’e gönderme ‘provokasyonuna’ tepki gösterdi

Belçika, Macaristan’ın göçmenleri Brüksel’e gönderme ‘provokasyonuna’ tepki gösterdi
10.09.2024
A+
A-

Budapeşte ile Brüksel arasında göç politikası ve hukukun üstünlüğü konusunda yaşanan tartışma giderek büyüyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Gazeteci* Jorge Liboreiro’nun haberine göre, Belçika hükümeti Pazartesi günü, Avrupa Adalet Divanı (European Court of Justice – ECJ) tarafından Haziran ayında verilen ve Budapeşte’nin ödemeyi reddettiği 200 milyon euro’luk cezaya misilleme olarak Macaristan’ın göçmenleri otobüslerle Brüksel’e gönderme planına şiddetle karşı çıktı.

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Budapeşte hükümeti tarafından yapılan açıklamanın “Avrupa’nın yükümlülükleriyle çelişen bir provokasyon olduğunu” belirtti.

Lahbib, “Göç politikası, tüm üye devletler tarafından düzenli bir şekilde ve dayanışma içinde ele alınması gereken ortak bir sorundur,” dedi.

İltica ve göçten sorumlu devlet bakanı Nicole de Moor, göçmenlerin gönderilmesi halinde Belçika’nın “bu şekilde araçsallaştırılan göç akımlarına” erişim izni vermeyeceği uyarısında bulundu.

De Moor yaptığı açıklamada, “Macaristan’ın göçmenleri kendi inisiyatifiyle ve istişare etmeden Brüksel’e gönderme tehdidi, Avrupa kurumlarına ve ortak politikaya saygı gösterilmediğini gösteriyor,” dedi.

Dışişleri Bakanı, Belçika’nın Avrupa Birliği (AB) nezdindeki daimi temsilcisine konuyu Macar mevkidaşıyla görüşmesi talimatını vererek, Avrupa Komisyonu’ndan “güçlü ve kararlı bir şekilde” yanıt vermesini istedi.

Brüksel Belediye Başkanı Philippe Close da Budapeşte’nin planı kınadı ve Başbakan Alexander De Croo’dan “bu otobüsleri sınırda engellemesini” talep etti.

“Sübvanse ettiğimiz bir ülkenin bu provokasyonlarına daha ne kadar tahammül edeceğiz?” diyen Close, Macaristan’a fon desteği sağlayan AB bütçesine atıfta bulundu.

Son tartışma, Macaristan’ın iltica hakkına kısıtlamalar getirerek, “AB hukukunu eşi benzeri görülmemiş ve son derece ciddi bir şekilde ihlal ettiğine” hükmeden ECJ kararı ardından geldi. Mahkeme, ülkeyi toplu olarak 200 milyon euro ve ihlalin devam ettiği her gün için de 1 milyon euro para cezasına çarptırdı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban karara öfkeyle tepki gösterdi ve kararı “çirkin ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Haziran ayında yaptığı açıklamada, “Öyle görünüyor ki Brüksel bürokratları için yasa dışı göçmenler kendi Avrupa vatandaşlarından daha önemli,” dedi.

Hesaplaşma hızla tırmandı. Geçen ay Başbakanlık Ofisinden Sorumlu Bakan Gergely Gulyas Belçika’yı düzensiz göçmenlere “tek yön bilet” vermekle tehdit etti.

Cuma günü Devlet Bakanı Bence Rétvári bir basın toplantısı düzenleyerek, “Röszke-Brüksel” yazılı ışıklı tabelalarla, muhtemelen programda kullanılacak otobüsleri tanıttı. Ulaşım hizmetinin “gönüllü” ve “ücretsiz” olarak sunulacağını söyledi.

Rétvári, “Brüksel yasa dışı göçmenleri istiyorsa, onları alabilir,” dedi.

Aynı gün Orban, yeni Hollanda hükümetinin koalisyon sözleşmesinde de yer alan bir öneri olan AB’nin göç politikalarından vazgeçme maddesi çağrısında bulundu. Bu fikir, üzerinde mutabık kalınan hassas mevzuatın yeniden ele alınmasını ya da AB anlaşmalarının revize edilmesini gerektireceği için uzak bir ihtimal olarak görülüyor.

Bu tartışma, Macaristan’ın Ulusal Kart uygulamasını Rus ve Belarus vatandaşlarını da kapsayacak şekilde genişletme kararı alması üzerine Komisyon’un “tüm” Schengen Bölgesi için bir tehdit oluşturabileceği uyarısında bulunmasına paralel olarak yaşanıyor.

Jorge Liboreiro - Reporter - Euronews | LinkedIn

Gazeteci* Jorge Liboreiro

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.