enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batılı Güçlerin İhaneti

Batılı Güçlerin İhaneti
06.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Afganlı çevirmenler, Taliban güvenlikleri konusunda teminat vermesine rağmen, NATO ve ABD’nin çekilmesinin ardından kendilerinin ve ailelerinin kafalarının, ISIS, Taliban ve diğer terörist gruplar tarafından kesileceğinden korkmaktadır.

Ercan Caner | Savunma | Havacılık | Teknoloji | Analiz | PolitikaAraştırmacı Ercan Caner, ‘Batılı Güçlerin İhaneti‘ni (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptı.

Ercan Caner, yaptığı açıklamada açıklamada, Sözde 9/11 terör saldırılarının ardından Afganistan’ı işgal eden ABD ve NATO’nun, 20 yıl süren savaş ve işgalin ardından ardına dahi bakmadan Afganistan’dan kaçarken, geride kalan Afganlı çevirmenler ve aileleri korku içinde haklarında verilecek kararı beklemeyi sürdürdüğüne dikkat çekti.

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada; çekilmenin ardından Taliban’ın şiddetli misillemesinden kurtarmak maksadıyla Afganlı çevirmenler ve ailelerine yardım çabalarının sürdüğünü ifade ettiğini hatırlatan Caner, çekilmeye eşlik edecek olan kurtarma operasyonu ile 100,000 kadar Afganlının ülke dışına çıkarılması planlandığını, ABD vize işlemlerinin tamamlanmasını beklemek üzere gönderilecekleri ülkeler arasında; Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Katar ve Kuveyt’in adının geçtiğini ve Pentagon’a göre Afganistan’daki 419 yerleşim biriminden 81’i Taliban’ın kontrolü altında olduğunu ifade etti.

Araştırmacı Ercan Caner, bu arada birçok Afganlının da İran üzerinden Türkiye’ye geçmek için insan kaçakçılarına büyük paralar ödediğine dikkat çekerek, Uluslararası güçlerin ülkeyi terk etmesinin ardından yeni bir iç savaşın patlamasından korkulan ülkede hukuksuzluk ve fakirlik tavan yapmış durumda olduğunu açıkladı.

Afganistan halkının yüzde 90'ı yardıma muhtaçCaner, “Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne (Transparency International) göre Afganistan dünyanın en fazla yolsuzluğa bulaşmış (2020 Yolsuzluk Algı Endeksine göre 179 ülke arasında 165’inci sırada) ülkelerinden bir tanesi” olduğunu söyledi.

“Dünya Bankası verilerine göre nüfusun %54’ü fakirlik sınırının altında yaşamaktadır ve günlük gelirleri 1.90 doların altındadır” diyen Ercan Caner, “Yolsuzluk ve rüşvete bulaşmış politikacıların çoğu ise büyük bir lüks içinde Kabil’in Sherpur bölgesinde etrafı yüksek duvarlarla çevrili ve zırhlı araçlar ile ağır silahlarla korunan evlerinde güvenlik (!) içinde yaşamaktadır” dedi.

Hulusi Akar - VikipediErcan Caner, şöyle devam etti:

“Kabil kenti; zenginlerin güvenlik, lüks ve zenginlik içinde yaşadıkları Sherpur Bölgesi ve Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın; ‘‘Afganistan bizim kardeşimiz. Onların sulhu, sükûnu, huzuru ve güvenliği bakımından yapacağımız ne varsa şimdiye kadar yaptık, yapmaya çalışıyoruz. Havalimanının açık olması, çalıştırılması lazım. Bunun bilincindeyiz. Havalimanı çalışmadığı takdirde büyükelçilikler çekilecek, böylesi bir durumda Afganistan, izole bir devlet haline gelecek, uluslararası ilişkiler bakımından çok ciddi sıkıntılar yaşayacak. Temaslarımız sürüyor, şu anda alınmış bir karar yok. Gelişmelere, görüşmelerin sonuçlarına göre çıkacak sonucu da Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılacak toplantıda ele alacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayını müteakip planımızı gerçekleştireceğiz’’ ifadelerinde söz edilen Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı”.

“Bütün Batılı güçler Afganistan’a ihanet etmiştir” diyen Araştırmacı Ercan Caner, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da, 2019 yılında yaptığı bir konuşmada; ‘‘Afgan kardeşlerimizin kendi gelecekleri için, yolsuzluk, uyuşturucu, özellikle uyuşturucu üretimi ve ticaretiyle mücadele, kadının statüsünün güçlendirilmesi, eğitim gibi başlıklarda halen alacakları mesafeler olduğu görülüyor’’ ifadelerini kullandığını hatırlattı.

Ercan Caner, “Kendilerinin ve ailelerinin teröristler tarafından kafalarının kesilmesinden korkan çevirmenler, legal ve illegal yollardan Afganistan’dan kaçmak için ellerinden gelen her şeyi yaparken ve ABD ile NATO’nun çekilmesinin ardından yeni bir iç savaşın patlak vermesinden korkulan Afganistan’da, sırf Uluslararası Kabil Havaalanı açık kalsın diye neden Türk askeri kalıyor olsun ki?” şeklinde kaydetti.

***

Ercan Caner

Ercan Caner Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter pilotluğu lisanslarına sahiptir. 1985 yılında Kara Harp Okulundan mezun olan Caner, Yüksek lisans derecesini 2012 yılında Gazi Üniversitesi’nden Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri alanında almıştır, halen Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında Haliç Üniversitesi’nde doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir. Bir yazılım firmasında proje yöneticisi ve havacılık projeleri alan uzmanı olarak çalışan Caner, havacılık bilirkişiliği görevini de yürütmektedir. Yazı ve çevirilerini academia.edu ve sunsavunma.net sitelerinde paylaşan Caner evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce bilen ve Fransızca okuyabilen Caner’in İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 39 yılı kapsayan Türk Silahlı Kuvvetleri, Birleşmiş Milletler, NATO ve savunma sektör deneyimlerine sahiptir.

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.