enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 SPD Başkanı Yıldız : Kuruyan Göllerimiz ve Kesilen Sularımızın Nedeni Benzer !
23:02 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sahte diploma soruşturmasına ilişkin, yargı sürecinin devam ediyor
22:33 Bakan Tunç: Kamu hizmetlerinin güvenliği hayati önemdedir
22:22 Kocaelispor lig için olumlu sinyaller veriyor!
21:54 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency, Nevşehir Kültür Yolu Festivali’nde
07:26 Aceleci Tepki Siyasetine Hapsolmak
07:25 Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), faaliyete geçtiği günden bugüne yapılan 52 bin 749 başvurudan 50 bin 770’ini sonuçlandırdı…
07:15 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan Türkiye Kültür Yolu Festivali’den notları!
07:13 Avrupa’nın en büyük bankalarının hisseleri geçtiğimiz hafta itibariyle Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyelere ulaştı…
07:11 Dışişleri Fidan’ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı
07:07 Nazım Hikmet Yaz Kampı’nın 10’uncusu Tamamlandı: Gençler Büyükada’da Buluştu
07:02 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İnanıyorum ki komisyonumuz tarihi misyonu layıkıyla gerçekleştirecek
07:00 Azerbaycan ve Ermenistan Barış Görüşmeleri : Abu Dabi
07:00 Kocaeli Ticaret Odası’dan (KOTO), Mobilya Sektörü’ne yönelik bilgilendirme ve istişare toplantısı
06:55 Sahte Diplomalı Akademi: Türkiye’nin Çürüyen Liyakat Sistemi
06:26 İzmir’de bugünden itibaren su tüketiminin yoğun olduğu 11 ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintilerine başlanacak…
22:21 Tarihi komisyonun ilk toplantısı sona erdi
12:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi bölgesinde kutupbaşı yapacağız
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı Trakya’da neler oluyor?

Batı Trakya’da neler oluyor?
25.07.2023
A+
A-

Milliyet Gazetesi ‘Düşünenlerin Düşüncesi’ köşe yazarı Abdullah KARAKUŞ, ‘Batı Trakya’da neler oluyor?’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Batı Trakya'da neler oluyor? - Abdullah KarakuşYazar Abdullah KARAKUŞ yazısında, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin NATO zirvesi sonrası yeni bir döneme girdiğini ve yeni döneme ilişkin karşılıklı olumlu mesajların verildiğini hatırlatıyor.

Ama Yunanistan’dan yine eski uygulamalara yönelik haberlerın geldiğini dile getiren Abdullah KARAKUŞ, “Batı Trakya’daki Müslüman Türk okulları kapatılmaya devam ediyor. Birkaç gün önce 9 okulun daha kapatıldığı haberlerini duyduk” diyor.

KARAKUŞ, gelinen noktayı ve yaşananları Gümülcine doğumlu olan Eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na sorduğunu, Çavuşoğlu’nun sık sık doğduğu topraklara giderek akrabalarının sorunlarını not ettiğini ve destek verdiğini ifade ediyor.

231 okuldan 90 okula düştü

Yazar Abdullah KARAKUŞ, Çavuşoğlu 1995 yılında Batı Trakya’da 231 azınlık okulu olduğunu ancak şimdi bu sayının 90’a düştüğünün altını çizdiğini belirtiyor ve Çavuşoğlu’nun sözlerini şöyle aktarıyor:

“Yıllar içerisinde Müslüman Türk toplumunun eğitim hakkı elinden alınıyor. Son 3 yılda 22 okul kapatıldı. Bu sene 9 okul kapatılmış. Bahane öğrenci azlığı. Ama bu hak mutlaka korunmalı. Başka bir uygulama olacaksa bu Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı ile istişare ederek yapılmalı. Her bir okulun kendine ait bir encümeni var. Dolayısıyla o encümen heyetleri ile istişare ederek bir karar alınması gerekir. Hiçbir şekilde istişare mekanizması işletilmeden devlet otoritesini pervasızca kullanmak suretiyle Batı Trakya Müslüman Türk toplumunun Lozan ile alınmış bu hakları ellerinden alıyor.”

Lozan’a aykırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakan Çavuşoğlu'na yeni görevYunanistan’ın tavrını eleştiren Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Yunanistan’ın azınlık ilk okullarına kapatma kararı alması hem Lozan anlaşmasına aykırı hem de eğitim hakkına
aykırı
. Hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün değil. Batı Trakya’daki Müslüman Türk toplumunun eğitim hayatı Lozan Antlaşması ile garanti altına alınmış ve kısmen özel bir statü oluşturulmuştur. Bu okullarda çift dilli eğitim yapılmaktadır. Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının kurum ve kuruluşları ile hiçbir istişare yapmadan bir karar alıyor. Ben yaptım oldu diyor.”

AB kriterlerine uymuyor

Yunanistan’ın yaptıklarının AB kriterlerine de aykırı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Yunanistan zaten her konuda AB’yi kendi politikalarına, göçmen konusunda, Batı Trakya konusunda bir dayanak olarak kullanıyor. Yani kendi politikalarını AB üzerinde uygulama tutumunu benimsemiş. Hatta AB’yi kendine bir kalkan teşkil ediyor. Yaptıkları AB uygulamalarına aykırı, Lozan Antlaşmasına aykırı, eğitim hakkına da aykırı” diyor.

Odak: Yunanistan'ın “Türkiye Ölçütü” Yaklaşımı | Dış Politika | SETAYunanistan’ın Türkiye ile ilişkilerinde son dönemde bir iyimser hava olduğunu dile getiren Çavuşoğlu bunu azınlık politikalarında göremediklerini kaydetti. Çavuşoğlu, “azınlık politikalarında hiçbir yumuşama göstermiyor YunanistanYunanistan’ın Batı Trakya’yı boşaltmak amacı var. Batı Trakya’da hiçbir şekilde Müslüman Türk varlığına tahammül edememek gibi bir tavrı koyuyor. Yunanistan aslında kendisini demokrasinin beşiği olarak gösteriyor olmasına rağmen gördüklerimiz bırakın demokrasi ile yönetilen bir ülke olmayı başka bir yönetim anlayışı ile izah edilemeyecek bir tavrı ortaya çıkıyor. Okulların kapatılması çok yanlış. Yunanistan’ın bu noktada karar alırken Lozan Antlaşması’na göre karar alması gerekir” diyor.

Bölgede görüşme trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgedeki sorunlara yönelik görüşme trafiğini artırdı. Ortadoğu ve Akdeniz bugünlerde yeniden ana gündemlerden biri olacak.

Erdoğan’ın Filistin Cumhurbaşkanı Abbas ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile önümüzdeki günlerde yapacağı görüşmeler hem Ortadoğu ve bölge barışı hem de Akdeniz enerjisi için kritik öneme sahip.

İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması tartışılan konulardan biri. Bu gerçekleşirse bütün bölge ülkeleri enerji yatırımlarını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyabilir.

Güney Kıbrıs’ın da bu gelişmelerden dersler alması lazım. Ama öncelikle KKTC’nin de tanınması gerekiyor.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son tarihi çağrısını dikkate almalı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.