enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı Trakya Türklerinin Hakları Elinden Alınıyor

Batı Trakya Türklerinin Hakları Elinden Alınıyor
14.08.2024
A+
A-

Yunanistan, Lozan Antlaşması ile güvence altına alınan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim haklarını sistematik şekilde ihlale devam ediyor. Öğrenci yetersizliği ve ekonomik gerekçelerle 4 Türk azınlık ilkokulu daha kapatıldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Perihan Ünal

Perihan Ünal, TÜRKSAM

Ankara merkezli düşünce kuruluşu olan Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar pbs.twimg.com/profile_images/900721249281880064/-n...Merkezi’nden (TÜRKSAM) analist Perihan Ünal, “Batı Trakya Türklerinin Hakları Elinden Alınıyor”  başlıklı analizinde, Lozan Barış Antlaşması’na göre Yunanistan’ın azınlıklara karşı bir takım sorumlulukları bulunduğunu dile getirdi.

Perihan Ünal, Lozan Barış Antlaşması’nda, mübadele dışında bırakılan İstanbul Rumları ve Batı Trakya Türkleri için “Azınlıkların Korunması” başlığı altında ayrı bir kesimin yer aldığını hatırlatarak, “Yunan Hükümeti, Türk azınlığına karşı doğum, milliyet, dil, soy ya da din ayrımı gözetmeyecektir. Türk azınlığı, yasalar önünde eşit, dolaşım ve göç özgürlüğüne sahip olacak; basın ve yayında Türkçe kullanılması kısıtlanmayacaktır. Azınlığın kendi dini, sosyal, kültürel kurumları olacak, okullarında Türkçe eğitim verilecektir. Ancak uzun yıllardır Yunanistan tarafından bu hassasiyet gösterilmemektedir” dedi.

Batı Trakya Türk azınlığına baskı uygulandığını belirten Perihan Ünal,  şunları söyledi:

Azınlığın “Türk” adını kullanması yasaklanmış, azınlık cemaatinin kendi müftülerini seçmeleri engellenmiştir. Türklerin toprak ve taşınmaz mal satın almalarının yasaklanması, Türk okullarında Türk öğretmenlerin görev yapmalarına sınırlamalar getirilmesi, Türk azınlığının Türkiye’den kitap getirtmelerinin önüne engeller oluşturulması gibi tutumlar sergilenmiştir. Radyo, TV, hoparlör yayınlarını yasaklanmış, yüzde 85’i tarımla geçinen Batı Trakya Türklerine traktör ehliyeti verilmemiş, ehliyetsiz traktör kullanmaya kalkışanlar ağır para cezalarına çarptırılmışlardır”.

Son olarak 2024-2025 eğitim yılında Rodop ilindeki Hacıören, Keziren, Payamlar ve İskeçe’deki Karaköy ilkokullarının açılmayacağını ifade eden (TÜRKSAM) analist Perihan Ünal, bu kararla 1995’te var olan 231 Türk ilkokulu sayısının 86’ya düştüğünü söyledi.

Perihan Ünal, küçük yaştaki çocukların kendi dillerinde eğitim almalarının önemi düşünüldüğünde okulların açılmasının elzem olduğunu ifade etti.

“Yunanistan’ın bu politikasının ise asimilasyondan farksızdır” diyen Perihan Ünal, uzun yıllardır adım adım bu uygulamaları hayata geçirdiğini ve Batı Trakya Türklerinin nüfus artış hızının beklenilenden az olmasının da bu politikaların bir sonucu olduğuna dikkat çekti.

“Sonuç olarak, Lozan Barış Antlaşması’na göre Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığına tanıması gereken hakların, yıllar içinde ciddi şekilde ihlal edilmiştir” diyen (TÜRKSAM) analist Perihan Ünal,  “Yunanistan, antlaşmada belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemekte ve azınlıkların kimliklerini, kültürel ve dini özgürlüklerini koruma konusunda gereken hassasiyeti göstermemektedir. Özellikle eğitim alanında atılan adımlar, Batı Trakya Türk azınlığının kültürel kimliğini zayıflatmaya yönelik asimilasyon politikalarının bir parçası olarak görülmektedir. Bu durum, hem azınlık haklarının korunması açısından hem de uluslararası hukuk bağlamında ciddi bir sorun” olduğunu kaydetti.

***

Yazar hakkında

Perihan Ünal

Perihan Ünal, 1999 Ankara doğumludur. Lisans eğitimini 2017-2022 yılları arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi  (İngilizce) bölümünde tamamlamıştır. Yüksek Lisans eğitimine 2024 yılında  Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Balkan Çalışmaları alanında başlamıştır.  2022 yılı Eylül-Ekim ayları arasında TÜRKSAM’da “Dünya’nın Sığınma Kampı: Türkiye” adlı tezi ile stajını tamamlamıştır. Halen TÜRKSAM’da Araştırmacı olarak çalışmalar yürütmektedir. Uluslararası İlişkiler, Bölgesel Çalışmalar, Terörizm ve Güvenlik alanlarıyla ilgilenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.