enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Başkan Trump’ın Somali’den Asker Çekme Kararı Sorgulanıyor

Başkan Trump’ın Somali’den Asker Çekme Kararı Sorgulanıyor
07.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Askeri uzmanlar ve ordu komutanlarının henüz terör tehdidinin geçmediğini söylemelerine karşın ABD, Somali’deki askerlerini geri çekiyor. El Şaab teröristleriyle çatışmalar bölgede devam ediyor.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmede bulunan ABD’nin Afrika Güçleri Komutanlığı Sözcüsü Albay Chris Karns “Tehdit devam ediyor” dedi. Ancak oluşturulan baskı nedeniyle örgütün kontrol altında tutulduğunu söyledi.

ABD’li savunma uzmanları da son aylarda, El Şaab’ın eylemleri konusunda kaygılarını dile getiriyorlar. Uzmanlar ve Savunma Bakanlığı müfettişi de El Şaab’a geri adım attırılmasına rağmen halen daha etkisiz hale getirilmediğine dikkat çekiyor.

Öte yandan Africom Sözcüsü Karns, sınırlı sayıda bir ABD askerinin Somali’de kalmaya devam edeceğini söyledi.

ABD Başkanı Trump’ın, Somali’den asker çekilmesine ilişkin emri, aralarında Irak ve Afganistan’ın da bulunduğu ülkelerden genel olarak ABD askerlerinin çekilmesi girişimlerinin bir parçası.

Hali hazırda Somali’de görevli 700 civarındaki Amerika askeri, yerel güçlere El Şaab örgütüne karşı operasyonlarda destek veriyorlar. Somali görevi her ne kadar çok fazla sayıda asker içermese ve bilinmese de Pentagon’un, küresel anlamda El Kaide’ye karşı devam eden önde gelen girişimlerinden biri durumunda bulunuyor.

Daha önce bazı gruplar çekildi

Amerika Ordusu bir süre önce Somali’nin Bossaso ve Galkayo şehirlerindeki askerlerinden bir kısmını geri çekmişti. Geçen ay itibariyle ABD’nin başkent Mogadişu’da, liman kenti Kismayo ve hava üssü bulunan Baledogle’da askerleri bulunuyor.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, Cuma günü itibariyle henüz imzalanmamış karara göre, sayısı belirlenmemiş düzeyde Amerika askerinin Somali’den komşu ülkelere geçecekleri, askerlerin bir kısmının da Doğu Afrika dışındaki bölgelerde görevlendirilecekleri ifade edildi.

Trump’ın, Somali’den de askerlerin çekilmesi emri, Joe Biden’ın başkanlık görevine gelmesine birkaç hafta kala geldi.

Somali yaklaşık 20 yıldır iç savaşla çalkalanan bir ülke konumunda. Somali’de Afrika Birliği barış gücü tarafından desteklenen güçler ve ABD askerleri bulunuyor. Uluslararası güçler geride kalan 10 yıllık süre içerisinde başkent Mogadişu ve ülkenin geniş bir kısmında kontrolü ele aldılar.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.