enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:05 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:55 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:38 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:35 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
11:29 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
10:00 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:14 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:48 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
12:57 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
22:31 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:07 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:01 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:11 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Çavuşoğlu: Tarih rotasını düzeltiyor, Asya yeniden öne çıkıyor

Bakan Çavuşoğlu: Tarih rotasını düzeltiyor, Asya yeniden öne çıkıyor
13.11.2022
A+
A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türk Dünyası 2040 vizyon belgesi uzun vade için önemli bir adım oldu. Asya yeniden öne çıkıyor. Biz de Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan ile üçlü süreçlerimize önem veriyoruz ve bunları devam ettireceğiz” diye konuştu.

İki ay önce Şanghay İşbirliği Teşkilatı Toplantısı için de Özbekistan’da olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, İstanbul’daki toplantında bölgede yaşanan gelişmeleri hep birlikte ele aldıklarını, zor bir dönemden geçildiğini, yakın istişarelerin sürdürülmesi ve kendilerini şoklara dayanıklı kılacak orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Yalnız taşla duvar olmaz, yalnız ağaç orman olmaz” atasözüne atıfta bulunarak, şöyle devam etti:

İstanbul Zirvesi’nde kabul ettiğimiz Türk dünyası 2040 Vizyon belgesi, uzun vade için önemli bir adım oldu. Bunun ilk 5 yıllık uygulama kılavuzu olan strateji belgesini nihai hale getirmek dönem başkanlığımızın önceliklerinden birisiydi. Bunların hayata geçirilmesini sağlamak hepimizin ortak görevi. Bu konjonktür bir yandan da önümüze fırsatlar çıkarıyor. Tarih rotasını düzeltiyor. Asya yeniden öne çıkıyor.

Aramızdaki bağlantıları ve ulaştırma koridorlarını geliştirmemiz bir zorunluluk. Bu hedef, hem vizyon belgesinin hem strateji belgesinin önemli bir unsuru. Yarın kabul edilecek ticaretin kolaylaştırılması strateji belgesi, basitleştirilmiş gümrük koridoru ve uluslararası kombine yük taşımacılığı anlaşmaları memnuniyet verici

Azerbaycan-Kazakistan-Özbekistan’la üçlü süreçlerine önem verdiklerini ve bunları devam ettireceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Türk Konseyinin Türk Devletleri Teşkilatına kurumsal dönüşümünün vizyoner adımlar atmayı gerektirdiğini, dönem başkanlıkları sırasında bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Türk Yatırım Fonunun kurulması kararının Türkiye’nin dönem başkanlığındaki önemli adımlarından biri olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bu konuda ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını, bu anlamda kabul edilirse Bişkek’te de güçlendirilmiş bir şubesinin açılmasını İstanbul’da teklif ettiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, “Varlık yönetim şirketi modeli, hem fon kaynaklarının daha etkin idaresi hem de uluslararası kaynak sağlama bakımından en doğru seçim olacaktır.” dedi.

“Her zaman destekçisi olacağımızı söylemek isterim”

Çavuşoğlu, TDT Sekretaryasının bugünlere gelinmesinde çok önemli katkıları bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Genel Sekreter Baghdad Amreyev ve ekibini tebrik ediyorum hem de kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yeni Genel Sekreterimiz Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev görevi yarın liderlerimiz onayıyla devralacak, kendisine de başarılar diliyorum ve her zaman destekçisi olacağımızı buradan söylemek isterim.”

AK Parti Genel Başkanvekili ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ın verdiği tavsiyeler için de teşekkür eden Çavuşoğlu, Yıldırım’ın geçirdiği kaza sebebiyle aralarında olamadığını söyledi.

Çavuşoğlu, konukseverliğinden dolayı Özbekistan’a teşekkürlerini iletti.

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.