enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Akar: 48 saatten az bir sürede personelimiz tahliye edildi

Bakan Akar: 48 saatten az bir sürede personelimiz tahliye edildi
29.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Milli Savunma Bakanı Akar, “Tacikistan ve Pakistan’da önceden konuşlandırdığımız 8 uçağımızla Kabil-İslamabad arasında hava köprüsü kuruldu. 48 saatten az bir sürede personelimiz Kabil’den tahliye edilmiştir” dedi.

Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Afganistan’dan gelen birliklerin 4. Kolordu Komutanlığı’nda düzenlenen karşılama törenine katıldı.

Tören alanına gelişinde Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanı Albay Samet Yüksel’den tekmil alan Bakan Akar, “Afganistan Türk Görev Kuvveti’nin kahraman ve fedakar mensupları hoş geldiniz” diyerek alandaki askerleri selamladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, uluslararası ilişkilerde özne haline gelen Türkiye’nin etki ve ilgi alanını her geçen gün genişlediğini belirtti.

Bununla birlikte tüm risk, tehdit ve gelişmeleri yakından takip edildiğini ifade eden Akar, Türkiye’nin kendi inisiyatiflerini hayata geçirmek suretiyle gerekli tüm tedbirleri aldığını söyledi.

“Dünya barışına katkıda Türkiye daima seçkin ve saygın yerini korumuştur”

TSK’nın da Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve en yoğun mücadelesini vererek faaliyetlerine etkin bir şekilde devam ettiğini dile getiren Akar, şöyle konuştu:

“Bu çerçevede kahraman ordumuz vatanımızın, mavi vatanımızın, semalarımızın ve 84 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlamak için her türlü risk, tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve sınır ötesinde azim ve kararlılıkla mücadelesini sürdürmektedir.

Aynı zamanda medeniyetimizin, tarihimizin ve evrensel insani değerlerin omuzlarımıza yüklediği sorumluluk gereği dost ve kardeş ülkelerin barış, huzur, güvenlik ve refahı için de sorumluluk üstlenmektedir. Bu çerçevede Silahlı Kuvvetlerimiz, BM, NATO, AGİT ve ikili antlaşmalar kapsamında Libya’dan, Kosova’ya, Afganistan’dan Bosna Hersek’e, Katar’dan Somali’ye kadar birçok coğrafyada dünya barışına katkı sunmak için üstün bir gayretle görev yapmaktadır.

Gururla ifade etmeliyim ki küresel, bölgesel ölçekte dünya barışına katkıda Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri daima seçkin ve saygın yerini korumuştur, korumaktadır.”

“Afgan halkının gönlünü kazandı”

Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı personelinin de tarihi ve köklü kardeşlik bağları olan Afganistan’da bugüne kadar önemli görevler üstlendiğini, büyük başarılar elde ettiğini belirten Akar, şunları söyledi:

“NATO, BM kararlarına istinaden TSK, 2002-2014 yılları arasında ISAF bünyesinde Afganistan’da barış ve istikrarın sağlanması için gayret göstermiştir 2014’ten itibaren ise Kararlı Destek Misyonu kapsamında 6 yıldır Hamid Karzai Uluslararası Havalimanının güvenli bir şekilde işletilmesini sağlamıştır.

Aynı zamanda Afgan kardeşlerimize eğitim, yardım, danışmanlık desteği de vermiştir. Bu görevler süresince TSK bünyesinde Afganistan’da 2002’den itibaren yaklaşık 20 bin silah ve mesai arkadaşımız görev yapmıştır.

Mehmetçik, bugüne kadar görev aldığı tüm coğrafyalarda olduğu gibi Afganistan’da da milli, manevi ve mesleki değerlerimize yaraşır şekilde, görevlerini başarıyla icra etmiş, tarihi başarılar elde etmiş, Afgan halkının gönlünü kazanmıştır. TSK, Afganistan’da üstlendiği görev ve ortaya koyduğu başarısıyla NATO ve uluslararası alanda herkesin sevgi ve övgüsünü kazanmıştır.”

Mehmetçiğin çalışkanlığı, disiplini, özverisi ve dayanıklılığıyla dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Akar, “Görevlerini layıkıyla icra etmiş olmanın verdiği gururla yurda dönen sizler asil milletimizin övünç kaynağı oldunuz” dedi.

En büyük takdiri güvenilmek, en büyük başarıyı ise bu güvene layık olmak olarak tanımlayan Akar, “Sizler bunu hakkıyla başardınız. kahramanlık ve fedakarlıklarınızdan dolayı her birinizi kutluyorum, alınlarınızdan öpüyorum” diye konuştu.

“İntikal geç saatlerde başladı”

Beklenenden hızlı gelişen ve şartların daha da güçleştiği son süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onay ve talimatlarıyla unsurların intikaline 25 Ağustos günü geç saatlerde başlandığını hatırlatan Akar, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda Tacikistan ve Pakistan’da önceden konuşlandırdığımız 8 uçağımızla süratle Kabil-İslamabad arasında hava köprüsü kurulmuştur. Bu konuda başarıyla görev yapan başta Hava Kuvvetleri Komutanımız olmak üzere tüm Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeline takdirlerimi sunuyorum.

8 uçak ve 2 helikopterle gerçekleştirdiğimiz uçuşlarla personelimiz ve vatandaşımız 48 saatten az bir sürede Kabil’den tahliye edilmiştir. Ayrıca diğer ülke vatandaşlarının tahliyesine de gerekli destek sağlanmıştır. Kabil havaalanındaki yoğunluk ve gerginliğe rağmen tahliyenin kısa sürede sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi TSK’nin gücünü dünyaya bir kez daha göstermiştir.

Bu faaliyetin planlanmasında ve icrasında görev alan komutan arkadaşlarımı ve katkı sağlayan herkesi kutluyorum. Görev süresince TSK’ya destek olan Afgan kardeşlerimize, başta ABD, İngiltere ve Almanya olmak üzere gerekli desteği sağlayan NATO müttefiklerimize, kardeşçe ve samimi iş birliğinden dolayı Pakistan ve Tacikistan’a en içten duygularla teşekkür ediyorum.”

Afganistan’daki terör saldırısını da şiddetle kınayan Akar, hayatını kaybeden ABD ve Afgan vatandaşlarına taziyelerini iletti.

“Kabil’de birliğimizde görev yapan kahraman ve can kardeşlerimiz Azerbaycan askerlerine de teşekkürlerimi sunuyorum. Tahliye sürecinde başta Dışişleri ve İçişleri Bakanlığımız olmak üzere diğer bakanlık ve kurumlara iş birliklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diyen Akar, Türkiye’nin bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğini söyledi.

“TSK milletinin emrinde görevinin başındadır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda, Kabil’daki havalimanının işletilmesine yönelik talep gelmesi durumunda hazır olduklarını da aktaran Akar, şu açıklamalarda bulundu:

“TSK’nın binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen milli, manevi ve mesleki değerleriyle, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla, aklın ve bilimin ışığında, anayasa çerçevesinde, yasalar ve Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, milletinin emrinde, görevinin başındadır.

Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu vesileyle Sultan Alparslan’dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar bin yıldır bize vatan olan bu topraklarda bu günlere, bu seviyelere gelmemizde emeği geçen, katkı sağlayan bütün devlet büyüklerimizi ve komutanlarımızı saygıyla anıyorum.

Başta 2012’deki helikopter kazasında şehit düşen Afganistan Türk Görev Kuvveti’ndeki silah arkadaşlarımız başta olmak üzere tüm şehitlerimizi, ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyor, hayatta olan kahraman gazilerimize, şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Şu anda karada, denizde ve havada, her türlü zorlu iklim ve arazi şartlarında, görevlerini başarıyla icra eden tüm silah ve mesai arkadaşlarıma, hayırlı, başarılı, kazasız, belasız görevler diliyorum. Sizlere bir kez daha vatan topraklarına hoş geldiniz diyor, ailelerinizle -sevdiklerinizle birlikte, sağlıklı, huzurlu yıllar diliyorum.”

Tören Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı personelinin resmi geçidinin adından sona erdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.