enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:35 Kocaeli’deki depo yangınıyla ilgili 7 kişi açığa alındı
00:17 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:12 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:09 Bakan Göktaş, “Türkiye’nin sosyal yapısını daha dirençli bir hale getireceğiz.”
00:08 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:04 Adalet Bakanı Tunç, “Adaleti, herkese hak ettiğini vermek”
00:03 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:03 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
12:09 Amsterdam, Amsterdam olalı böyle bir gece yaşamadı: Cim bom tezahüratı Büyükelçimiz ile daha da gürleşti… 
00:12 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:10 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:10 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:08 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:05 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:05 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:04 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan’dan Avrupa’ya Doğalgaz Akışı Başladı

Azerbaycan’dan Avrupa’ya Doğalgaz Akışı Başladı
01.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Azerbaycan Enerji Bakanlığı, Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden Avrupa’ya doğalgaz tedariğinin başlatıldığını açıkladı.

Bazı yetkililer bugünü ‘tarihi bir gün’ olarak nitelendirdi.

TAP, Avrupa ülkelerinin Rus doğal kaynaklarına bağımlılığının önüne geçilmesini sağlama amacıyla Avrupa Komisyonu’nun da desteğiyle kurulan bir boru hattı.

Avrupa’nın doğalgaz piyasasının yüzde 34’lük bir bölümünü kontrol altında tutan Rusya, Türkiye ve Avrupa ülkelerine bu sektördeki ihracatını da arttırma çalışmalarını sürdürüyor. Rusya’nın, bu yıl bu piyasaya sürdüğü 171-172 milyar metreküp doğalgaz hacmini gelecek yıl 183 milyar metreküpe çıkaracağı tahmin ediliyor.

Avrupa’nın yıllık 500 milyarlık doğalgaz tüketiminin büyük bir çoğunluğu elektrik üretiminde kullanılıyor.

TAP, 40 milyar dolar değerindeki, Azerbaycan’dan Avrupa’ya uzanan Güney Gaz Koridoru projesinin bir parçası ve Hazar Denizi’nden çıkarılan doğalgazın aktarımında kullanılmak üzere kuruldu.

Türkiye’ye halihazırda doğalgaz tedarik eden Azerbaycan’ın 2021 yılında İtalya’ya 8, Yunanistan ve Bulgaristan’a da 2 milyar metreküp doğalgaz göndermesi bekleniyor.

Azerbaycan Enerji Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, “Güney Gaz Koridoru küresel enerji güvenliğini güçlendirecek. Bu boru hattı Hazar bölgesini Avrupa’ya bağladı” ifadeleri yer aldı.

Azerbaycan’ın devlete bağlı enerji firması SOCAR’ın başkanı Rovnag Abdüllayev de bugünü “tarihi bir gün” olarak nitelendirdi.

Diğer taraftan, bazı uzmanlar Azerbaycan doğalgazının Avrupa piyasasına girmiş olmasının, Rusya’nın bölgedeki baskın rolünü değiştirmeyeceği görüşünde.

Rusya ise bir taraftan da Almanya’ya doğalgaz aktarma amacıyla Nord Stream 2 adlı boru hattını tamamlama çabasında.

ABD’den gelen yaptırımlar nedeniyle duraksayan Nord Stream 2 projesi Aralık ayında yeniden faaliyete geçti.

TAP’ın paydaşları BP, SOCAR ve Snam yüzde 20’şer ortaklık payına sahipken, Fluxys’in payı yüzde 19, Enagas’ın yüzde 16, Axpo’nun ise yüzde 5.

Hazar Denizi’ndeki Şah Doğalgaz Rezervi’nden doğalgaz çıkarma ve dağıtma işlemleri 2006 yılında başlamıştı. O dönemden bu yana bölgeden Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan’a yılda 10 milyar metreküpten fazla doğalgaz tedarik ediliyor.

2018 yılında bölgeden 16 milyar metreküp daha fazla doğalgaz çıkarılmaya başlandı ve toplam kapasite 26 milyar metreküpe yükseltildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Ocak 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.