enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan’da erken genel seçimler 1 Eylül’de yapılacak

Azerbaycan’da erken genel seçimler 1 Eylül’de yapılacak
01.07.2024
A+
A-

Azerbaycan’da Kasım ayında düzenlenecek BM İklim Konferansı nedeniyle parlamento seçimleri öne çekildi. Aliyev’in imzaladığı kararname ile erken genel seçimler 1 Eylül’de yapılacak.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

TÜHA Haber’in DW, AFP kaynaklı haberine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Milli Meclis’in feshedilmesini ve genel seçimlerin öne alınarak 1 Eylül’de yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Cumhurbaşkanlığının internet sayfasında yayımlanan kararnamede “Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi erken seçimleri 1 Eylül 2024 tarihinde yapılmalı” ifadesi yer aldı.

Aliyev’in söz konusu kararnameyi imzalaması öncesinde Azerbaycan Milli Meclisi, iktidardaki Yeni Azerbaycan partisinin girişimi ile Cumhurbaşkanı Aliyev’den erken seçim talebinde bulundu.

Azerbaycan’da parlamento seçimlerinin Kasım ayında yapılması öngörülüyordu. Ancak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29) da bu yıl 11-22 Kasım tarihlerinde Azerbaycan’da düzenlenecek. Seçimlerin COP29 ile aynı tarihlere denk geldiğine işaret eden Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tahir Bugadov, “Bu koşullar altında parlamentonun feshedilerek, erken parlamento seçimlerinin yapılmasının makul olduğuna inanıyoruz” açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Aliyev’in talebi üzerine seçimlerin öne çekilmesini değerlendiren Azerbaycan Anayasa Mahkemesi ise Perşembe günü açıkladığı kararında erken parlamento seçimlerinin anayasaya uygun olduğunu bildirdi.

Yaklaşık iki ay öne çekilen parlamento seçimleri ile Cumhurbaşkanı Aliyev’in gücünü pekiştirmesi bekleniyor. İktidarın büyük ölçüde cumhurbaşkanında olduğu ülkede, parlamentonun gücü daha kısıtlı kalıyor.

2003 yılından beri iktidarda olan Aliyev’in döneminde yapılan seçimler, Batılı gözlemciler tarafından adil ve özgür bir ortamda gerçekleştirilmediği gerekçesiyle eleştirildi. Batı, Aliyev yönetimini siyasi muhalifleri ve bağımsız medyayı baskı altında tutmakla suçluyor.

Aliyev ülke içinde ise 1990’ların başından bu yana Ermeni güçlerin kontrolü altında bulunan Dağlık Karabağ’da geçen yıl sağladığı zaferin  ardından popülaritesi artan bir lider. Azerbaycan güçlerinin 19 Eylül 2023’te bir gün süren taarruzu sonunda Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı yönetim pes etmek zorunda kalmış, Dağlık Karabağ’ın tamamı Azerbaycan’ın kontrolüne geçmişti. Uluslararası düzeyde tanınmayan “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti” de varlığını sona erdirmiş, bölgede yaşayan yaklaşık 100 bin Ermeni de Ermenistan’a kaçmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.