enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:42 KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman Seçmen Kitlesine Neyi Vaat Etti?
00:34 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:31 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye hükümeti ve SDG kendi aralarında bir anlaşma yapabilirler”
00:31 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:29 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
00:22 Bakan Fidan, “İsrailler tarafından gerçekleştirilen ateşkes ihlalleri gerçekten tarif edilemez düzeyde”…
00:19 TCMB’nın 11 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantısına sayılı günler kaldı…
00:06 Dışişleri Bakanı Fidan, “İsrailliler için işkence bir intikam eylemi”
12:31 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan’da erken genel seçimler 1 Eylül’de yapılacak

Azerbaycan’da erken genel seçimler 1 Eylül’de yapılacak
01.07.2024
A+
A-

Azerbaycan’da Kasım ayında düzenlenecek BM İklim Konferansı nedeniyle parlamento seçimleri öne çekildi. Aliyev’in imzaladığı kararname ile erken genel seçimler 1 Eylül’de yapılacak.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

TÜHA Haber’in DW, AFP kaynaklı haberine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Milli Meclis’in feshedilmesini ve genel seçimlerin öne alınarak 1 Eylül’de yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Cumhurbaşkanlığının internet sayfasında yayımlanan kararnamede “Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi erken seçimleri 1 Eylül 2024 tarihinde yapılmalı” ifadesi yer aldı.

Aliyev’in söz konusu kararnameyi imzalaması öncesinde Azerbaycan Milli Meclisi, iktidardaki Yeni Azerbaycan partisinin girişimi ile Cumhurbaşkanı Aliyev’den erken seçim talebinde bulundu.

Azerbaycan’da parlamento seçimlerinin Kasım ayında yapılması öngörülüyordu. Ancak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29) da bu yıl 11-22 Kasım tarihlerinde Azerbaycan’da düzenlenecek. Seçimlerin COP29 ile aynı tarihlere denk geldiğine işaret eden Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tahir Bugadov, “Bu koşullar altında parlamentonun feshedilerek, erken parlamento seçimlerinin yapılmasının makul olduğuna inanıyoruz” açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Aliyev’in talebi üzerine seçimlerin öne çekilmesini değerlendiren Azerbaycan Anayasa Mahkemesi ise Perşembe günü açıkladığı kararında erken parlamento seçimlerinin anayasaya uygun olduğunu bildirdi.

Yaklaşık iki ay öne çekilen parlamento seçimleri ile Cumhurbaşkanı Aliyev’in gücünü pekiştirmesi bekleniyor. İktidarın büyük ölçüde cumhurbaşkanında olduğu ülkede, parlamentonun gücü daha kısıtlı kalıyor.

2003 yılından beri iktidarda olan Aliyev’in döneminde yapılan seçimler, Batılı gözlemciler tarafından adil ve özgür bir ortamda gerçekleştirilmediği gerekçesiyle eleştirildi. Batı, Aliyev yönetimini siyasi muhalifleri ve bağımsız medyayı baskı altında tutmakla suçluyor.

Aliyev ülke içinde ise 1990’ların başından bu yana Ermeni güçlerin kontrolü altında bulunan Dağlık Karabağ’da geçen yıl sağladığı zaferin  ardından popülaritesi artan bir lider. Azerbaycan güçlerinin 19 Eylül 2023’te bir gün süren taarruzu sonunda Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı yönetim pes etmek zorunda kalmış, Dağlık Karabağ’ın tamamı Azerbaycan’ın kontrolüne geçmişti. Uluslararası düzeyde tanınmayan “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti” de varlığını sona erdirmiş, bölgede yaşayan yaklaşık 100 bin Ermeni de Ermenistan’a kaçmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.