enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:12 Kocaelispor’un yeni transferi Haidara, Mali asıllı Fransız futbolcu…
12:54 TBMM’de zehirlenme şüphesiyle 100’ü aşkın kişi, ishal, kusma ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye başvurdu.
12:38 Trump: “Hiçbir ilerleme yok, memnun değilim”
11:55 Eskişehir’de İstiklal Mahallesi Muhtarlığı’nca, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak ekmek dağıtılıyor!
10:35 Emekli aylıklarını 16 bin 881 TL’ye çıkaran teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
10:16 Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaretinde ‘ittifak’ a yeşil ışık
09:50 Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, alana tabutla gelerek işçi zammına ve hükümete tepki gösterdi
09:30 Menopozla ilgili merak edilenler Menopozu Konuşuyoruz’da
07:16 İtalya, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına 500 bin iş vizesi verecek
07:02 Fransa ve İsviçre’de nükleer santraller aşırı sıcak nedeniyle vites düşürdü
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:17 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:03 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:57 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:36 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
19:58 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
19:14 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
18:53 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
17:55 Derin yoksulluk: Görünmeyenin gerçeği
17:44 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan ve Ermenistan Anlaştı: Güney Kafkasya’da Barış Kapıları Açılıyor mu?

Azerbaycan ve Ermenistan Anlaştı: Güney Kafkasya’da Barış Kapıları Açılıyor mu?
17.03.2025
A+
A-

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan ile barış görüşmelerinin tamamlandığını ve tarafların olası bir barış anlaşmasının metni üzerinde anlaştıklarını ifade etti. Gazetecilere konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, “Ermenistan ile barış anlaşmasının metni üzerindeki müzakere süreci tamamlandı. Ermenistan, üzerinde anlaşma sağlanamayan barış anlaşmasının iki maddesiyle ilgili Azerbaycan’ın önerilerini kabul etti” dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Mehmet Gökhan Özçubukçu

Mehmet Gökhan Özçubukçu, Uluslararası İlişkiler Uzmanı

Bakan Bayramov, “Ermenistan’dan bir sonraki beklentimiz anayasal değişiklikler” derken, Bakü’nün Ermenistan Anayasası’nın bağımsızlık bildirgesinde Karabağ iddialarına itirazını yineledi. Erivan’ın, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Karabağ’ı işgal etmesiyle başlayan gerginlikler, Eylül 2020’de Ermenilerin işgali altında olan Karabağ bölgesinin Azerbaycan’ın kontrolüne geçmesiyle son bulmuştu. 10 Kasım 2020 tarihinde Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan üçlü mutabakat ile savaş bir nevi son bulmuştu. Bu tarihten itibaren kalıcı bir barış için görüşmelere başlayan Azerbaycan ve Ermenistan nihayet barış şartlarında anlaştı.

Karabağ bölgesi uluslararası alanda Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyordu. Ermenistan bölgenin bağımsızlığını hiçbir zaman resmen tanımamış olsa da, ana mali ve askeri destekçisi oldu ve bölge Ermenistan’ın işgali altında kalarak Erivan’ın fiili bir parçası olarak işlev görüyordu. Azerbaycan’ın 2020 tarihinde II. Karabağ Savaşı’nda elde ettiği üstün başarılar ve son olarak Eylül 2023’te uluslararası alanda Azerbaycan’ın bir parçası olarak kabul edilen Karabağ’da anti terör operasyonu ile bölgede tam olarak kontrolünü sağladı. Ocak 2021 tarihinde başlayan barış müzakereleri devam ederken 2024 Ağustos ayında 17 maddelik barış anlaşmasının 13’ünde anlaşmaya varılmıştı.

Türk Dünyasını Birleştiren Proje: Zengezur Koridoru | EkoAvrasya Vakfı

Maddeler üzerinde görüşmeler devam ederken, özellikle Nahçıvan ile Azerbaycan’ı birbirine bağlayan ‘‘Zengezur Koridoru’’ projesi anlaşma metninden çıkarılarak daha sonraki görüşmelere bırakılmıştı. Azerbaycan ve Ermenistan, yaklaşık 30 yıldır devam eden çatışmaların ardından barış anlaşması metni üzerinde tam uzlaşıya vardı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığına Ceyhun Bayramov Atandı - Gündem - Yeşil  Iğdır

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, 12. Küresel Bakü Forumu’nda yaptığı açıklamada, ‘‘Barış anlaşmasının metnine ilişkin müzakereler tamamlandı. Mutabakat sağlanmayan iki madde kalmıştı. Ermenistan bu iki maddede de Azerbaycan’ın önerilerini kabul etti’’ ifadelerini kullandı. Anlaşmaya varılan son iki maddede ise Azerbaycan ve Ermenistan anlaşmaya vardı. Bu maddelere baktığımızda;

  1. Bir devlet sınırında üçüncü ülkelere ait devlet görevlilerinin veya birliklerinin olmaması konusunda anlaşıldı (özellikle Avrupalı Devletlere ait heyetlerin Ermenistan’a giderek Azerbaycan sınırını gözetlemesi Bakü yönetimi tarafından tepkiye neden oluyordu.)
  2. Azerbaycan’ın uluslararası ve ikili bazda karşılıklı iddialardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade ediyordu. (Bu maddenin de Erivan hükümeti tarafından olumlu karşılandığını görüyoruz.)

Bu önemli gelişme, uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılandı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, tarafların barış anlaşması metninde uzlaşmalarını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı da Azerbaycan ve Ermenistan’ı kutlayarak, ‘‘Refah dönemini başlatma zamanı’’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Barış görüşmelerinde nihai sonuca varılmış gibi gözükse de Azerbaycan’ın haklı olarak bazı beklentileri var. Bunlardan en önemlisi Ermenistan Anayasası’nın yenilmesi hususudur. Anayasada, Azerbaycan’ın kadim topraklarının bir kısmı Ermenistan toprağı şeklinde ibareler yer alıyor.

Ermenistan bağımsızlığın 30. yılını kutluyor | Agos

Ermenistan’ın 23 Ağustos 1990 tarihli Bağımsızlık Bildirisi, Türkiye ve Azerbaycan’a karşı toprak taleplerini içeriyor. Bildirgenin kabul edildiği 13 Şubat 1988 tarihinde Ermenistan’da kurulan ve aralarında Ermenistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan’ın da bulunduğu Karabağ Komitesi’nin çabaları ile Taşnakların da aralarında yer aldığı Ermeni milliyetçileri, bölgede önemli bir güç elde ettiler.

1995 yılında yayımlanan Ermenistan Anayasası’nın giriş bölümünde Ermeni devletinin temelleri ve Bağımsızlık Bildirgesi’nde yer alan Ermeni halkının pan-ulusal özlemleri dile getiriliyor. Ermenistan Anayasası, Azerbaycan ve Türkiye’ye yönelik toprak iddialarını teyit ederken, ülkenin iç ve dış politikasını düzenleyen diğer tüm yasalar Anayasaya uygun şekilde yazılarak geliştirildi.

Türkiye sınırları içerisinde yer alan Ağrı Dağı, Ermenistan’ın devlet bayrağında Ararat olarak yer alıyor ve “Batı Ermenistan” ile yeniden birleşmeyi simgeliyor. Dolayısıyla Bakü yönetimi mevcut Anayasası’nın değiştirilmesi gerektiğini defaatle vurguluyor. Bir başka dikkat çeken konu ise Azerbaycan’ın AGİT Minsk Grubu’nun feshedilmesi gerektiğini ifade etmesidir. AGİT Minsk Grubu özellikle I. Karabağ Savaşı’ndan, 2020 tarihine kadar bölgede gelişen olaylar karşısında pasif kalması nedeniyle herhangi bir işlem görmemiş ve Karabağ sorununun çözümü konusunda bir adım atmamıştır.

Ermenistan’ın anayasa ve bağımsızlık bildirgesinde yer alan Türkiye ve Azerbaycan’dan toprak taleplerini çıkartması ve yeniden düzenlemesi bölge ülkeleri ile normalleşmesini sağlayacak ve ileride yapılacak iş birliklerinin önünü açacaktır. Anlaşmanın nihai olarak imzalanması için tarih ve yer belirleme süreci devam etmektedir. Bu barış anlaşması ve değişikler Güney Kafkasya bölgesinde kalıcı barış ve istikrarın sağlanması adına önemli bir adım olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.