enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:26 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:13 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:08 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:07 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:06 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
00:06 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:04 Kocaeli’nin Gebze ilçesinde çöken 7 katlı apartmanın yakınındaki bir bina daha tedbiren boşaltıldı…
00:03 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
00:03 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:02 TRT Genel Müdürü Sobacı: Türkiye, denklemleri değiştiren bir aktör oldu
00:02 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:01 Türkiye’nin yerli ve milli otomobil hayalini gerçekleştiren Togg, Avrupa’da ilk teslimatlarına başladı…
00:00 PFDK’dan 149 hakeme “bahis oynama” gerekçesiyle men cezası
01:38 Bakü, Gazze’ye askeri birlik gönderilmesi için BM kararını bekliyor
00:37 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’i resmi törenle karşıladı.
00:21 Hacıosmanoğlu: Hakemlik onur mesleğidir, bu onuru kirleten Türk futbolunda yer alamaz
00:20 Eski Mezopotamya’nın tarihini şekillendiren iki büyük nehir; Dicle ve Fırat.
00:10 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, İstanbul’da düzenlenen 18. Verona Avrasya Ekonomi Forumu’nda konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’daki yerli ulusal azınlıklar FUEN 67. Kongresi’nde bir araya geldi

Avrupa’daki yerli ulusal azınlıklar FUEN 67. Kongresi’nde bir araya geldi
13.09.2023
A+
A-

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) 67. Kongresi, Macaristan’da gerçekleşti.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

Resim önizlemesi

TÜHA Haber’den Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n haberine göre, Macaristan’daki Alman azınlığının ev sahipliğinde düzenlenen kongreye, FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) üyelerinden Batı Trakya Türklerini temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF); Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Kırım Tatarlarını temsilen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) katıldı.

Macaristan’daki Alman azınlığının ev sahipliğinde düzenlenen kongreye Ukrayna’dan Başkırtların kuruluşu olan “Duslyk” da misafir olarak katıldı.

Resim önizlemesi

Kongrede Macaristan’daki ulusal azınlıkların durumu ele alındı, Avrupa’da azınlık hakları ve azınlıkların korunması değerlendirildi.

FUEN Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Loránt Vincze kongrede yaptığı açış konuşmasında, Macaristan’ın FUEN tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu, zira Demir Perde’nin yıkılmasının ardından ilk kongrenin Budapeşte’de yapıldığını ve FUEN’in bu kongre ile Orta ve Doğu Avrupa’ya açıldığını söyledi.

26 ülkeden yaklaşık 200 kişinin katıldığı kongrede, Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) Avrupa’nın en büyük azınlık hakları savunucusu örgütü haline geldiğini belirten Vincze, FUEN’in artık Avrupa ve uluslararası kuruluşlar için lider bir kuruluş olduğunu dile getirdi.

Panel oturumlarında Macar azınlıklıklar yasası ile Macaristan’da yaşayan ulusal ve etnik azınlıkların durumu, Avrupa’da azınlık politikalarındaki güncel gelişmeler geniş bir çerçevede ele alındı.

Avrupa’daki yerli ulusal azınlıklar ve dilsel grupların korunmasına olağanüstü katkılarda bulunan isimlere verilen FUEN ödülü bu yıl da Almanya Schleswig-Holstein Eyaleti Eski Azınlıklar Komiseri Renate Schnack’a takdim edildi.

Resim önizlemesi

Batı Trakya Türkleri, Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri, Ahıska Türkleri ve Kırım Tatarlarının sunduğu karar tasarıları kabul edildi 

FUEN Delegeler Kurulu’nda FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu ve FUEN Başkan Yardımcısı Nabi İbrahimcik FUEN TAG’ın 2022-2023 faaliyetleri hakkında delegeleri bilgilendirdi.

Ukrayna’daki ulusal azınlıkların korunması ve Avrupa Parlamentosu’nun himayesinde Avrupa’da politika yapıcılar ve ulusal azınlıklar arasında daimi bir danışma organının kurulmasını talep eden FUEN ana karar tasarısı da kabul edildi.

FUEN Delegeler Kurulu’nda Batı Trakya Türk toplumu, Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri, Ahıska Türkleri ve Kırım Tatarlarının sunduğu karar tasarıları delegelerin oylarıyla kabul oldu.

Resim önizlemesi

 FUEN’e altı yeni üye kuruluş üye oldu 

Delegeler Kurulu’nda yapılan oylama neticesinde Fransa’dan Bretonlar, İsviçre’den Almanlar, Macaristan’dan Rusinler, Sırbistan’dan Almanlara ait kuruluşlar FUEN ailesine katıldı. Ayrıca İtalya’nın Friuli-Venezia Giulia bölgesinden Friuli Filoloji Topluluğu da FUEN’e destekçi statüde yeni üye kuruluş olarak iştirak etti. 

Delegeler Kurulu’nda alınan karar ile FUEN 2024 Kongresi, 19-22 Eylül 2024 tarihlerinde Kuzey Frizlerin ev sahipliğinde Almanya’nın Husum/Hüsem şehrinde yapılacak.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Yazar hakkında

4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.