enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’da slot hakkı için binlerce boş uçuş yapılıyor

Avrupa’da slot hakkı için binlerce boş uçuş yapılıyor
09.01.2022
A+
A-

BERLİN – TÜHA HABER /Avrupa’da faaliyet gösteren çeşitli hava yolu firmaları, COVID-19 salgını nedeniyle AB’nin uçuşlara yönelik slot kurallarının gevşetilmesini ve hayalet sefer adı verilen binlerce boş uçuşa son verilmesini talep etti.

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika Haberleri(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (TRT Haber)’e dayandırdığı AA’nın haberine göre, Lufthansa, Air France, KLM ve Brüksel Airlines gibi çeşitli firmalar yeterince yolcu talebi olmayan binlerce seferleri iptal etmek istemelerine rağmen AB kurallarının buna izin vermemesine tepki gösterdi.

Lufthansa’nın üst düzey yöneticisi Carsten Spohr, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hava yolu firmalarının sadece slotlarını muhafaza etmek için neredeyse boş olan seferler düzenlemek zorunda kaldıklarını belirterek, yaşanan slot krizinde şirketlere esneklik sağlanmasını istedi.

Sera gazı emisyonlarını düşürmeye katkı

“Sadece kalkış ve iniş haklarımızı güvence altına almak için 18 bin ek ve gereksiz uçuş gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu iklime de zarar veriyor” ifadesini kullan Spohr, boş uçuşların AB Komisyonu’nun sera gazı emisyonlarını düşürme hedefine katkı sağlamadığını söyledi.

Spohr, Lufthansa’nın kış döneminde planlı 33 bin seferi ise salgın ve talep yetersizliği nedeniyle iptal ettiklerini ifade etti.

Hollanda firması KLM’nin konuyla ilgili açıklamasında, uçuşları iptal ederek slot hakkını kaybetmek ile yarısı boş olan seferler düzenlemek tercihleri arasında kaldıklarını ve bundan rahatsız olduklarını bildirdi.

Mevzuatın yumuşatılması isteniyor

Belçika Ulaştırma Bakanı Georges Gilkinet, sosyal medya hesabından, AB Komisyonu’na slot mevzuatının yumuşatılmasını talep eden bir mektup gönderdiğini açıkladı.

Slotları korumak için boş sefer düzenlenmesinin “ekonomik, ekolojik ve sosyal” olarak anlamsız olduğunu belirten Gilkinet, COVID-19 nedeniyle söz konusu kuralların gözden geçirilmesinin önemine işaret etti.

Greta AB’yi eleştirdi

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İsveçli genç çevre aktivisti Greta Thunberg de AB’yi eleştirdi.

Thunberg, “Brüksel Havayolları, havalimanı slotlarını korumak için 3 bin gereksiz uçuş yapıyor. AB tam anlamıyla bir iklim acil durumu tavrında” ifadelerini kullandı.

Slot hakkında

Havalimanı işletmecisi veya ilgili sivil havacılık otoritesi tarafından uçuş yapan hava yolu şirketine tahsis edilen izne slot adı veriliyor.

Normal şartlarda AB ülkelerinde bir firmanın slot haklarını tutması için havalimanındaki uçuşlarının en az yüzde 80’ini gerçekleştirmesi gerekiyor.

Salgının başlangıcında hava yolu firmaları slot kaybetmemek için boş olarak hayalet seferlerle uçuşlarını sürdürüyordu.

AB, sıkıntı yaşayan hava yolu şirketlerini rahatlatmak için bir süre bu kuralları askıya almış, daha sonra yüzde 50 düşük slot kullanımına izin vermişti.

AB Komisyonu, aralık ayında yüzde 50 slot kullanım oranının mart ayı sonuna kadar devam etmesine karar vermiş, bu tarihten 29 Ekim’e kadar da slot kullanım oranını yüzde 64 seviyesine yükseltmişti.

ABD, 26 Mart’a kadar slot kullanım kurallarından feragat etti

ABD Federal Havacılık İdaresi, COVID-19 salgınını gerekçe göstererek 26 Mart’a kadar slot kullanım kurallarından feragat edildiğini duyurdu.

Ülkede, New York’taki Keneddy ve LaGuardia havalimanları ile Washington DC’deki Ronald Reagan Havalimanı olmak üzere sadece 3 havaalanında slot kullanımına dair kurallar uygulanmaya devam etti.

FlightAware verilerine göre, ülkede yeni yılın ilk gününde 2 bin 400’den fazla uçuş artan COVID-19 vakaları ve olumsuz hava koşulları nedeniyle yapılamamıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.