enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
08:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
07:58 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
07:46 Hatay Sörf Merkezi LC Waikiki sponsorluğunda yılın son sörf şenliğini gerçekleştirdi
07:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
07:19 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
07:06 İletişim Başkanı Duran, İstanbul’da1 Ocak’ta sabah namazının ardından yapılacak Filistin’e destek yürüyüşü için çağrıda bulundu
06:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu…
06:37 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
16:40 ABD Başkanı Trump: Venezuela’da gemilerin yanaştığı büyük bir tesis vuruldu
16:33 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Kiev yönetimi ve Batılı destekçileri bu toprak düzenini tanımak zorunda
16:24 Yemen hükümeti de ülkede Olağan Üstü Hal ilan edildiğini duyurdu.
16:16 Kremlin Sözcüsü Peskov: Putin’in konutuna saldırı girişimi terör eylemidir
13:49 HÜRJET, Avrupa ve NATO üyesi bir ülkenin envanterine giriyor.
11:52 Kahraman şehitlerimiz için veda töreni düzenlendi
05:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine ulaştı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye Tartışması

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye Tartışması
27.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von de Leyen’in Ankara ziyareti sırasında, Von der Leyen’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Charles Michel gibi bir koltukta değil de bir kanepede oturtulması nedeniyle yaşanan ve ”sofagate” olarak adlandırılan protokol krizi” ve ziyarette ele alınan konular Avrupa Parlamentosu’nda tartışıldı.

Charles Michel iki AB kurumu arasındaki rekabeti de gözler önüne seren krizi yatıştırmaya çalışsa da Von der Leyen sert bir konuşma yaparak, “Kendimi yaralı ve yalnız hissettim” sözleriyle Michel’i sert eleştirdi.

Ankara’da 6 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile “AB-Türkiye pozitif ajanda” gündemi çerçevesinde bir araya gelen AB’nin iki yöneticisi Von der Leyen ve Michel görüşmeye ilişkin AP Genel Kurulu’nu bilgilendirdi.

Michel, hassas görüşmeyi krize dönüştürmemek için sessiz kalmayı tercih ettiklerini içeren kısa bir sunuş yaptı.

Oturumda ilk söz alan Michel, Ankara’da yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu ve defalarca üzüntüsünü dile getirdiğini belirterek, “Protokol ekibimiz toplantı salonunu daha önceden görmediği için böyle bir kaza meydana geldi. Ursula ile bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için protokol ve diplomatik açıdan her türlü tedbiri almakta kararlıyız” dedi.

Avrupalı parlamenterlerin büyük çoğunluğu ise Von der Leyen’e destek verdi, Michel’i “bu skandala ortak olmakla” suçladı.

“Eğer bir kravat taşısaydım aynı şey olur muydu?”

Michel’in ardından kürsüye gelen Von der Leyen ise tam tersine “kadın-erkek eşitliği” üzerine uzun ve sert bir konuşma yaparak, krizi yeniden canlandıran bir söylemi tercih etti.

AB Komisyonu’nun ilk kadın başkanı olduğunu vurgulayan Von der Leyen, “Türkiye’ye gittiğimizde bir başkan olarak ağırlanmam gerekirdi. Bana göre ben bir kadın olduğum için bu olay gerçekleşti. Eğer bir kravat taşısaydım aynı şey olur muydu? Türkiye’de koltuk kıtlığı yok. Bir kadın ve bir Avrupalı olarak kendimi yaralı ve yalnız hissettim. Hala kadınların eşit muamele görmesi için yapılması gereken çok iş var” dedi.

Özlem Türeci örneği

Özlem Türeci örneğini veren Von der Leyen, yaşanan krizin, Ankara’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından AB’ye verilen kötü bir işaret olduğunu da belirterek, “Ama sadece başkasını eleştirmek yetmez. Önce kendi evimizin önünü süpürelim. Bizim de hala İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamayan ve sözleşmeden çekilen üyelerimiz var. AB olarak bu konuda gerekli yasal düzenlemeleri bir an evvel yapacağız” diye konuştu.

Von der Leyen İstanbul’da yetişen, Almanya’ya göç eden bir Türk kadını olan Özlem Türeci’nin eşiyle birlikte Covid aşısının bulunmasına katkı sağladığını belirterek,“Aşı bulunduysa bu Özlem Türeci’nin de sayesinde. Bugün pek çok makamda daha güçlü pozisyonlarda kadınlara ihtiyacımız var. Türeci’nin başarısı AB’de her alanda örnek oluşturmalıdır” dedi.

Kadın üyelerden Von der Leyen’e destek

Oturumda söz alan Avrupalı parlamenterlerin büyük çoğunluğu, özellikle kadın üyeler, Von der Leyen’e güçlü destek vererek, Konsey Başkanı Charles Michel’i “maçolukla ve tüm AB kurumlarını kötü temsil etmekle” suçladı.

Milletvekilleri kavga ve rekabet görüntüsü veren Konsey ve Komisyon’dan benzer bir krizin bir daha yaşanmaması için gerekli tüm adımları ele almasını istedi.

Türkiye’ye eleştiri

İki AB yöneticisinin ardından söz alan AP siyasi grup yöneticileri ve milletvekilleri Ankara’nın hukukun bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, kadın erkek eşitliği, insan hakları ve dış politika alanlarındaki adımlarını sert eleştirdi.

Bazı parlementerler Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağını dile getirerek, üyelik müzakerelerinin sona ermesini isterken, bir grup milletvekili, “Türkiye’ye güvenlik, göç, ekonomi gibi konuları kapsayan farklı bir ortaklık önerilmesi gerektiğini” söyledi.

Bir grup parlamenter de, Corona virüsü salgını gibi hayati bir konu yerine, aşı yetersizliği, ekonomik yardım fonu gibi konular dururken, protokol skandalından bahsedilmesini eleştirdi.

“Dış politikamızda çok fazla ego hakim”

AP Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor, medya önünde kavga eden Michel ve Von der Leyen’i eleştirdi.

Amor, “Basın bu konuya çok yer verdi ama siz de çok ön planda konuştunuz. Kurumlar arasındaki bu çekişme görüntüsü gerçekten doğru değil. Dış politikamızda çok fazla ego hakim.Madem temsil sorunu vardı, bıraksaydınız dış politika görüşmelerini dış ilişkiler yüksek komiseri Josep Borrell yapsaydı” dedi.

Eleştirilerin ardından söz alan Von der Leyen, bu sorunların çözümü çin adım atacaklarını belirterek, “Eminim Charles, birlikte bu sorunların üstesinden geleceğiz” dedi.

Eleştirilerin hedefindeki Charles Michel de 2 kız babası olduğunu vurgulayarak, “Kadın erkek eşitliği benim günlük hayatımın bir parçası. Ursula, bu konudaki kararlılığıma güvenebilirsin” sözleriyle oturumu kapattı.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Nisan 2021]

Ali Erbaş: Mümkün olduğunca evlerinizi mescit haline getirin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.