enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Parlamentosu Avrupa Komisyonu’nu devirmek için oylama yapacak

Avrupa Parlamentosu Avrupa Komisyonu’nu devirmek için oylama yapacak
07.07.2025
A+
A-

* Gensoru önergesini sunan AP üyesi, süreci başlatmak için yeterli imzayı topladığını iddia ediyor. Resmi olarak onaylanması halinde, tartışma ve oylama bu hafta Strazburg’da yapılacak genel kurulda gerçekleştirilecek.

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

Vincenzo Genovese (@Vincengen) / X

Gazeteci*Vincenzo Genovese

FRANSA (Strazburg) 07 TEMMUZ  2025 – Avrupa Parlamentosu önümüzdeki hafta Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Komisyon Üyeleri Kurulu’na karşı bir güvensizlik oylaması olan “gensoru önergesini” tartışmaya ve oylamaya hazırlanıyor.

Aşırı muhafazakar AUR partisinden Romanyalı AP üyesi Gheorghe Piperea, önerge için 73 imza topladığını iddia ediyor. Bu sayı, süreci başlatmak için gerekli olan asgari AP üyesi eşiğinin (72) onda birinden fazla.

Piperea’nın ofisine göre, kendi siyasi grubu olan Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri’nin (ECR) 32 üyesi bu talebi destekledi. Geri kalan imzalar ise aşırı sağcı gruplar Avrupa için Vatanseverler (6), Egemen Milletler Avrupası (26) ve AP üyesi olmayan milletvekillerinden geldi.

İç kaynaklara göre, AP üyelerinin imzaları şu anda Parlamento servisleri tarafından doğrulanıyor ve onaylanıyor.

Doğrulama süreci tamamlandığında Başkan Roberta Metsola, gensoru önergesi verildiğini resmi olarak AP üyelerine bildirecek.

İstifa talebi ile ilgili genel kurul tartışması, duyurudan en az 24 saat sonra planlanmalı ve konuyla ilgili oylama, tartışmanın başlamasından en az 48 saat sonra yapılmalı.

Euronews’e konuşan parlamento kaynakları, Başkan Metsola’nın önergeyi bu hafta sonuna kadar açıklaması halinde tartışmanın 8 Temmuz Salı günü, oylamanın ise 10 Temmuz Perşembe günü yapılabileceğini söyledi.

Ancak önergeye imza atan herhangi bir AP üyesi istediği zaman önergeye verdiği desteği geri çekebilir. Onda bir barajının artık karşılanmaması halinde süreç durdurulur.

Gensoru önergesinin kabul edilebilmesi için tüm AP üyelerinin çoğunluğunu temsil eden oyların en az üçte ikisinin önergeyi desteklemesi gerekmektedir.

Düşük ihtimalli bir gensoru önergesi

Euronews’e verdiği bir mülakatta önergeyi sunan milletvekilinin de kabul ettiği üzere, bu önergenin kabul edilme şansı çok az.

Piperea, “Önergeye karşı bir oylama olacak. Bundan eminim çünkü çoğunluk von der Leyen’de. Bu çoğunluğun içinde von der Leyen’e karşı çok fazla hoşnutsuzluk olsa bile, şu an için onu istifaya zorlamayacaklardır,” dedi.

Ancak Romanyalı AP üyesi bu girişimin “Pandora’nın kutusunu açabileceğini” ve önümüzdeki aylarda başka gensoru önergelerinin verilmesini teşvik edebileceğini umuyor. “Bu tür bir tartışmayı zorlamak için bu demokratik sürece sahip olmamız önemli. Benim önergem başarılı olmasa bile, muhtemelen gelecekte başarılı olacak başkaları da olacaktır,” dedi.

Gensoru önergesi üç ana suçlamaya dayanıyor. Bunlardan ilki COVID-19 aşı müzakereleri sırasında Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Pfizer CEO’su Albert Bourla arasında geçen kısa mesajlarla ilgili.

Piperea, “Lüksemburg’daki AB Adalet Divanı, Avrupa Komisyonu’nun bu SMS’leri açıklaması gerektiğini belirtti […] Avrupa Komisyonu talebi reddetti. Bu demokraside güçler ayrılığı ile ilgilidir. Eğer adaletin verdiği bir kararı kabul etmiyorsanız, bu hukukun üstünlüğünü çiğnemek anlamına gelir,” dedi.

Diğer suçlamalar arasında COVID sonrası fonların yanlış harcandığı iddiası ve Avrupa Komisyonu’nun AP üyelerine lobi yapmaları için STK’ları finanse ederek yeşil politikalarını desteklemeye çalıştığı iddiası da yer alıyor, ancak her ikisi de Komisyon tarafından reddedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.