enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:43 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:14 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
13:03 Kurtulmuş: Bayrağımıza uzanan her el tüm milletimize ve asırlık kardeşliğimize uzanmıştır
12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılındaki faaliyetleri kitapta derlendi
12:24 9 ilde 9 organize suç örgütüne operasyon: 89 şüpheli yakalandı
11:34 İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü
11:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
10:48 Yılmaz: Bayrağımıza gerçekleştirilen saldırı hiçbir şekilde cezasız kalmayacak
00:36 Von der Leyen’den Davos’ta ‘Avrupa bağımsızlığı’ vurgusu
00:20 Avrupa’nın çıkmazı: Ukrayna’yı Putin’den, Grönland’ı Trump’tan korumak
00:19 Erzurum’da sokak kedileri unutulmadı!
00:09 Hollanda-Türk İş Dünyası nereye koşuyor ve yeni bir sayfa mı açılıyor?
18:39 Türk bayrağına yönelik alçak provokasyona soruşturma başlatıldı
11:47 Kocaeli’nde kar ve yağışlar önce dereleri, sonra Sapanca Gölü’nü güldürdü
00:59 Uykusuzluk depresyona yol açıyor
00:57 ABD Başkanı Trump, Grönland’ı ilhak girişimi hakkında NBC’ye değerlendirmelerde bulundu
00:40 Esenboğa Havalimanı’nda 3. pist ve yeni kule hizmete girdi
00:40 İletişim Başkanı Duran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu
00:39 Haber Analiz | Avrupa’ya Açılan Bir Kapı Olarak Türkiye
00:32 İstanbul Güngören’de öldürülen 17 yaşındaki Atlas Çağlayan’ın ailesine tehdit mesajı attığı belirlenen 3 kişi tutuklandı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşları BM Azınlık Sorunları Forumu’nda

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşları BM Azınlık Sorunları Forumu’nda
01.12.2024
A+
A-

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşlar, İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Forumu 17. Oturumu’na katıldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Cenevre’den UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n haberine göre, “Kamusal alanlarda ve söylemlerde azınlıkların temsili ve kendini temsil” temalı oturuma FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) üyesi Batı Trakya Türkleri ve Ahıska Türkleri katıldı.

Resim önizlemesi

Toplantıda Batı Trakya Türk toplumunu Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Ahıska Türklerini Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” temsil etti. Oturuma FUEN Başkan Yardımcısı Olivia Schubert de iştirak etti.

Kamusal alanlarda, eğitimde, sosyal medya dahil medyada ve sanat ile kültür alanlarında azınlıkların temsilinin ele alındığı oturumda Avrupa’daki ulusal azınlıkları bir araya getiren en büyük çatı kuruluşu olarak yaptığı konuşmada FUEN, ulusal azınlıkların korunması için yasal bir mekanizma ya da antlaşma oluşturulması gerektiğini ifade ederek, BM Azınlık Sorunları Forumu’nun kalıcı bir foruma dönüşmesini istediklerini dile getirdi.

Resim önizlemesi

Oturumda yaptıkları konuşmalarda ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunları aktardılar. 1923 Lozan Antlaşması ile Batı Trakya Türk toplumunun kendi okullarını kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olduğunu ancak Türk toplumunun eğitim özerkliğinin hükümetin müdahaleleri neticesinde bugün yok edildiğini belirten ABTTF ve BTAYTD, yetkili makamların Türk toplumunun Türkçe ve Yunanca dillerinde iki dilli Türk azınlık anaokulu açılması yönündeki başvurularını reddettiğini kaydetti.

ABTTF ve BTAYTD, özerk statüdeki Türk ilkokullarının sistematik ayrımcılık sonucu her yıl birer birer kapatıldığına ve 2008 yılında 194 olan Batı Trakya bölgesindeki Türk ilkokulu sayısının 2024’te 86’ya düştüğüne dikkat çekerek, Yunan devletinden Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğinin derhal iade edilmesini talep etti.

Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” konuşmasında, Gürcistan’ın güney bölgelerinin yerli halkı olan Ahıska Türklerinin 1944’te Sovyetler Birliği Lideri Josef Stalin’im emriyle Orta Asya’ya zorla sürgüne gönderildiğini ve bugün dünyanın 9 farklı ülkesinde yaşadıklarını kaydetti.

Ahıska Türklerinin Gürcistan’daki Atayurtlarına geri dönüş sürecinde yaşanan sorunları aktaran VATAN, Gürcistan’a 2007’de Avrupa Konseyi’ne üyelik başvurusunda üstlendiği yükümlüklerini tam ve koşulsuz olarak yerine getirmesi ve geri dönüşe ilişkin yasal mekanizmaları makul ve gerçekçi prosedür ve koşulları dikkate alınarak Ahıska Türklerinin temsilcilerinin katılımıyla güncellemesi çağrısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.