enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu

Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
04.11.2025
A+
A-

* Enflasyonun düşük seyretmesi ve büyümenin istikrarlı olması nedeniyle Avrupa Merkez Bankası, piyasa beklentilerine uygun olarak faiz oranlarını iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinde tuttu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Doloresz Katanich - Business Journalist at euronews | LinkedIn

Gazeteci* Doloresz Katanich, EuroNews

ALMANYA, (Frankfurt) , 04 KASIM 2025 – Frankfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevduat faiz oranını perşembe günü üst üste üçüncü toplantıda da yüzde 2’de sabit tuttu.

Temel faiz oranı haziran ayı başından bu yana yüzde 2 seviyesinde bulunuyor ve analistler ECB’nin yakın zamanda değişiklik yapmasını beklemiyor. Bu öngörü, ekonominin küresel ticaret gerilimlerine rağmen nispeten iyi durumda olmasından kaynaklanıyor.

Eurostat’ın ECB kararından sadece birkaç saat önce açıkladığı ön verilere göre, Euro Bölgesi gayrisafi yurt içi hasılası 2025’in üçüncü çeyreğinde önceki üç aya kıyasla yüzde 0,2, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 1,3 arttı.

Bu arada enflasyon da ECB’nin yüzde 2 hedefi civarında seyrediyor.

Merkez Bankası, Euro Bölgesi için para politikasını üç ana faiz oranı üzerinden belirliyor. Mevduat imkânı, bankaların Merkez Bankası’na bir gecelik yatırdıkları paralardan elde ettikleri faiz oranı.

Ana refinansman işlemlerindeki faiz, bankaların ECB’den bir hafta vadeyle borç aldıklarında ödedikleri oranı ifade ederken, marjinal borç verme imkânı ise bankaların ECB’den bir gecelik borç aldıklarında ödedikleri oranı ifade ediyor.

Perşembe günü hem ana refinansman işlemleri hem de marjinal borç verme faiz oranları sırasıyla yüzde 2,15 ve yüzde 2,40 seviyelerinde sabit bırakıldı.

Euro Bölgesi’nde enflasyon hâlâ Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefine yakın seyretse de, son rakamlar hafif bir artışa işaret etti.

Tüketici fiyatları Eylül’de yıllık bazda yüzde 2,2 yükseldi; bu oran Ağustos’ta yüzde 2,1, Temmuz’da ise yüzde 2 idi. Gıda ve enerji gibi oynak kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyon da Ağustos’taki yüzde 2,3’ten Eylül’de yüzde 2,4’e çıktı.

Küresel piyasalar, Christine Lagarde'ın açıklamalarını bekliyor - Capital

ECB Başkanı Christine Lagarde

ABD tarifeleri ve Ukrayna savaşı Avrupa üzerinde baskı oluştursa da, ECB Başkanı Christine Lagarde ve diğer merkez bankası yetkilileri son haftalarda para politikasının “iyi bir noktada” olduğunu dile getirdi.

ECB’ye göre, ABD tarifelerinin enflasyona etkisi şu ana kadar sınırlı kaldı ve büyüme üzerindeki etkileri “nispeten ılımlı” oldu.

İki hafta önce Washington’da düzenlenen IMF’nin yıllık toplantısında Avrupa’nın en üst düzey merkez bankacısı, ECB’nin olası dalgalanmaları karşılamaya iyi hazırlandığını yineledi. Lagarde, “İyi bir noktadayız ve gelecekteki şoklarla yüzleşmeye hazırız” dedi.

ECB toplantısı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl ikinci kez faiz indirmesinin ardından geldi. ABD’li merkez bankacılar, enflasyon yüksek kalmaya devam etse de ekonomik büyümeyi ve istihdamı desteklemeyi hedefliyor. Çeyrek puanlık indirimle Fed’in politika faizi yaklaşık yüzde 4,1’den yüzde 3,9’a çekildi.

Bu arada Japonya Merkez Bankası, enflasyon yüzde 2 hedefinin üzerinde olmasına rağmen perşembe günü faiz oranlarını yüzde 0,5’te sabit tuttu. Ancak Aralık ayında olası bir faiz artışına kapıyı açık bıraktı.

Piyasa analistleri, ECB’nin faiz kararı sonrası yapacağı basın toplantısını dikkatle izleyecek. Bankanın, ticaret tarifelerinin etkisi ve Fransa’daki mali krizin yarattığı hasar hakkında daha fazla yol haritası sunması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.