enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa İlaç Dairesi Rus Aşısını İncelemeye Aldı

Avrupa İlaç Dairesi Rus Aşısını İncelemeye Aldı
05.03.2021
A+
A-

AB’nin bugüne kadar temkinli yaklaştığı Sputnik V, Avrupa İlaç Dairesi’nin (EMA) inceleme sürecini başlatmasıyla, Avrupa pazarına girebilmek için önemli bir etabı aştı. EMA’dan yapılan açıklamada, sürekli inceleme başlatma kararının, yetişkinlerde yapılan laboratuvar ve klinik çalışmalarının sonuçlarına dayanarak alındığı belirtildi. Bu çalışmalarda, Sputnik V’in, SARS-CoV-2 Corona virüsünü hedef alan antikorların ve bağışıklık hücrelerinin üretimini tetiklediği ve Covid-19’a karşı korunmaya yardımcı olduğu tespit edildi.

İnceleme ve tasfiye arasındaki süre şimdiye kadar iki ila dört ay arasındaydı, ancak AB Dairesi, yürütülen hazırlık çalışmaları nedeniyle onay için zaman çizelgesinin “normalden daha kısa sürmesini” beklediklerini açıkladı. EMA, açıklamasında, “faydaların risklerden daha ağır basıp basmadığına” karar vermek için verileri değerlendireceklerini belirterek, “Sputnik V’in etkinlik, güvenlik ve kalite için olağan Avrupa standartlarına uygunluğu değerlendirilecek. Genel zaman çizelgeleri tahmin edilemez ancak bugüne kadar yapılan çalışmalar nedeniyle normalden daha kısa sürmesini bekliyoruz” dedi. Avrupa İlaç Dairesi, “İncelemenin resmi bir pazarlama izni başvurusu için yeterli kanıt elde edilene kadar devam edeceğini” de söyledi.

Rus yetkililer: “50 milyon doz için hazırız”

Bu açıklamanın ardından Rus yetkililer, Haziran ayı itibarıyla, Avrupa’ya aşı sağlamaya hazır olduklarını açıkladı. Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Ulusal Salgın ve Mikrobiyoloji Merkezi’ne katkı sunan Rus Ulusal Varlık Fonu Başkanı Kirill Dmitriev, “EMA’nın onayını takiben, Haziran 2021’den itibaren 50 milyon doz aşı sağlayabileceğiz. Aşı konusundaki işbirliği çabaları siyasetten koparılmalı. Avrupa İlaç Dairesi ile işbirliğimiz, salgını, ancak çabalarımızı birleştirerek yenebileceğimizi gösteren mükemmel bir örnek” dedi.

Avrupa Birliği şimdiye kadar Pfizer, Moderna ve AstraZeneca olmak üzere üç aşıyı onayladı. EMA, 11 Mart’ta, Johnson & Johnson’ın tek doz aşısına onay vermeye hazırlanıyor. Novavax ve CureVac dosyaları da ön inceleme için görüşülmeye başlandı.

Avrupa’da aşı endüstrisini izlemekle görevli AB İç Pazar Komisyonu Başkanı Thierry Breton, Perşembe günü Roma’da yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin tüm Avrupa vatandaşlarını “yaz sonuna kadar aşılayabileceğini” açıkladı.

AB, temkinli yaklaştığı Sputnik V aşısı hakkında, Lancet dergisinde yayınlanan ve aşının yüzde 91,6 oranında etkilli olduğu açıklanan makalenin ardından daha açık bir politika izledi.

Avrupa’da Çin ve Rus aşısı bölünmesi

Pandemiyle mücadelede işbirliği kararı alan AB’nin 27 ülkesi, ilaç firmalarının söz verdikleri teslimatı yerine getirmemeleri üzerine, AB Komisyonu’nu beklemeden kendi olanaklarıyla aşı arayışına girdi. İsrail ve İngiltere’deki yüksek aşılama oranlarına bakan AB üyesi ülkeler, AB’den bağımsız, Rusya ve Çin hükümetleri ile temasa geçti. Dünyada 40’tan fazla ülkenin onay verdiği Rus aşısına AB içinde ilk onay Macaristan ve Slovakya’dan geldi. Avusturya Başbakanı Sebastien Kurz de, Danimarka ile birlikte gelecekteki araştırma ve aşı üretimi çalışmaları için İsrail’le temasta olduklarını açıkladı.

AB’de Çin aşısını ilk kullanan ülke olan Macaristan, Sputnik V’in yanı sıra, 24 Şubat tarihinden bu yana Çin aşısı Sinopharm’ı kullanmaya başladı. Başbakan Victor Orban, kameraların karşısında Çin aşısı yaptırarak, aşıya onay vermeyen AB’ye adeta meydan okudu.

Macaristan’dan sonra Rus aşısı alan ikinci AB ülkesi Slovakya oldu. Başbakan Igor Mateviç, havaalanında 200 bin doz Rus aşısının önünde yaptığı açıklamada, “Rus aşısını aldık çünkü pandemi sınır tanımıyor” dedi. Sağlık Bakanı da, Avrupa İlaç Dairesi onay vermese de, Sputnik V’in ülke topraklarında kullanılması için bir genelge göndereceğini kaydetti.

Salgından en çok etkilenen AB ülkelerinden Çek Cumhuriyeti de, AB’nin onay verdiği aşı teslimatlarındaki gecikme nedeniyle Rus aşısı alacağını açıklayan üçüncü ülke oldu. Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Çin aşısı için de temasların başladığını duyurdu. Zeman, ülkede 1 milyon 200 bin vaka, 20 bin ölü sayısına ulaşıldığının altını çizerek, “Rakamlar çok vahim. Aşının ideolojisi olmaz. Halkımızı tehlikeye atamayız” dedi.

Başbakan Andrej Babis de, “İhtiyacımız olan tek şey Çek Ulusal İlaç Düzenleme Dairesi’nin onay damgasıdır. Dünyanın dört bir yanındaki 65 ülke, altı AB ülkesi dahil olmak üzere Rus aşısını istiyor, öyleyse neden ‘Tanrım, bu korkunç!’ deniyor? İnanın, birkaç ay içinde diğer AB üyeleri de Sputnik V aşısı isteyecek” diye konuştu.

Çin aşısı ile ilgili bir açıklama da Polonya’dan geldi. Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın, Çin devlet başkanı Xi Jinping ile aşı alımı konusunu görüştüğü açıklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı da Polonya’nın ihtiyacı olan miktarda aşıyı sağlamaya hazır olduklarını açıkladı.

Haber: Arzu Çakır / VOA

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.