enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Boraltan faciası, CHP’nin Türkiye tarihine geçmiş bir kara lekesidir”
00:07 Science dergisindeki Muhtemel ‘İstanbul’ depremine ilişkin uzmanlardan farklı açıklamalar peş peşe geldi…
00:07 Doç. Dr. Barış Semiz, “Pamukkale’nin Uşak’taki altın madeni faaliyetleriyle ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmıyor”
00:06 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “İzmir’in okullarında tuvaletlerde sabun var ama çeşmelerinde su akmıyor”
00:05 Devlet Bahçeli: Türk dili, milli varlığın korunmasına yönelik stratejik bir sorumluluktur
00:03 Trafikte düzeni bozana rekor cezalar yolda
00:03 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
00:01 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:00 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
09:59 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
07:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:59 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:52 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:48 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:43 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:35 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:11 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
07:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
07:17 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Birliği’nden ‘yapay ada planı’ sunan İsrail’e tepki

Avrupa Birliği’nden ‘yapay ada planı’ sunan İsrail’e tepki
28.01.2024
A+
A-

Borrell: Gazze’deki sivillere yardım ulaştırmak, esirleri kurtarmak ve sivil kayıpları önlemek için İsrail’in saldırıları ve bombardımanını durdurmaya çalışmak “öncelik ve aciliyet”.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

TÜHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n EuroNews’den aktardığı haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanları toplantısına davet edilen İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın Akdeniz’de yapay ada önerisinde bulunmasına tepki gösterdi.

AB'den Brüksel'de yapay ada planı sunan İsrail'e tepki: Abesle iştigal etmeyin, öncelik sivil kayıplarını önlemek - Avusturya ve Avrupa Gündemine dair Son Dakika Haberleri snmedia.com'da!

Bu öneriyi “abesle iştigal” bulan Borrell, bunun yerine bölgeye güvenlik ve istikrar getirecek “iki devletli çözüme” odaklanılması gerektiğini söyledi.

Katz’ın toplantıda ayrıca Orta Doğu’yu Hindistan’a bağlayan bir demir yolu planını sunduğunu aktaran Borrell, “Bence Bakan (Katz) zamanını daha iyi kullanabilir ve ülkesinin güvenliğine odaklanabilirdi. Görünüşe göre bunları yaklaşık 7 yıl önce düşünmüş. Dolayısıyla bunun tartıştığımız konuyla pek bir ilgisi yoktu.” dedi.

Borrell, AB üyelerinin İsrail’in güvenliği ve komşularıyla yan yana yaşamasını sağlayacak, sürdürülebilir kalıcı barışın sağlanması için Filistin devletinin kurulması gerektiğini açıkça ifade ettiğini kaydederek buna rağmen Katz’ın fikrini değiştirmeyi başaramadıklarını anlattı.

Borrell, Orta Doğu’da “iki devletli çözüm” için müzakerelerin İsrail istese de istemese de süreceğini söyledi.

“Sivillere yardım ulaştırmak, esirleri kurtarmak ve sivil kayıpları önlemek öncelik ve aciliyet”

Borrell, AB dışişleri bakanlarının Brüksel’deki toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Gazze’deki sivillere yardım ulaştırmak, esirleri kurtarmak ve sivil kayıpları önlemek için İsrail’in saldırıları ve bombardımanını durdurmaya çalışmanın “öncelik ve aciliyet” olduğunun altını çizdi.

Orta Doğu’da “iki devletli çözüm“den başka bir alternatif olmadığını vurgulayan Borrell, bu çözüm doğrultusunda İsrail’in kurulacak Filistin devleti için güvence sağlaması gerektiğini ifade etti.

Borrell, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere şiddet eylemlerinde bulunan yasa dışı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulanması konusunda çalışmaların devam ettiği bilgisini vererek, “Uluslararası toplumun ve özellikle de Avrupa’nın barış ve güvenliği sağlamak için bir çözüm bulma konusunda ahlaki bir yükümlülüğü var.” dedi.

İsrail’in “iki devletli çözümü” kabul etmemesi halinde bile bu çözüme yönelik görüşmelerin devam edeceği mesajını veren Borrell, “Eğer İsrail bu çözümü istemiyorsa, çözüm inşası için yapılacak müzakerelerde yer bulmaları zor olur. Ancak bu, diğer (aktörleri) bunu yapmaktan alıkoymaz. Uluslararası toplum birlikte bir çözüm hazırlamayı başarır, bunu önerir ve bunun üzerinde anlaşma sağlanırsa belli bir pazarlık gücü olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.