enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Birliği’nde Afgan göçmen paniği

Avrupa Birliği’nde Afgan göçmen paniği
20.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Afganistan’dan kitlesel göç olasılığı Avrupa Birliği (AB) içinde panik ve bölünme yarattı. Almanya ve Fransa komşu ve transit ülkelerde çözüm üzerine çalışmaya başladı.

Taliban güçlerinin Afganistan’da kontrolü ele geçirmesi Avrupa Birliği (AB) içinde yeni bir sığınmacı krizi korkusu yarattı. AB ülkeleri Afganistan’dan olası ve kitlesel göçe karşı nasıl hareket edecekleri konusunda henüz ortak politika oluşturabilmiş değiller. Ankara ile Mart 2016’da 6 milyar euro karşılığında gerçekleştirilen mutabakatla sonlandırılan Suriyeli sığınmacı krizine benzer bir senaryoyu yeniden yaşamak istemeyen AB, Afganistan kaynaklı potansiyel bir göç krizine karşı “yerel çözüm” arayışına başladı. Almanya ve Fransa’nın önümüzdeki günlerde bu alanda ortak girişim başlatmaları bekleniyor.

Macron açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afganistan’daki son gelişmeler hakkında halka sesleniş konuşmasında, olası bir göç krizine karşı AB bünyesinde “düzensiz göçle mücadeleye, müşterek koruma kriterlerine ve dayanışmaya dayalı yanıt” oluşturulmasını savunduklarını söyledi. Bu konuda başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa devletleriyle ortak girişim başlatacaklarını belirten Macron, girişim kapsamında Afgan sığınmacıların transit olarak kullandığı veya ağırlandığı Pakistan, Türkiye ve İran ile AB arasında iş birlikleri inşa edilmesi fikrini gündeme getirdi. Önerilecek iş birliğinin Afganistan’dan gelecek göçe kalkan olmaları karşılığında bu ülkelere parasal ve teknik yardım şeklinde gerçekleşeceği yorumları yapılıyor.

Merkel “yerel çözüm” dedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Afganistan’dan olası kitlesel sığınmacı akınına karşı “yerel çözümler buluması gerektiğini” söyledi. 2015’te yaşanan göç krizinden ders alınması gerektiğini belirten Merkel, Afgan sığınmacılar için Afganistan’a komşu ülkelerde çözüm üretilmesini savundu. Merkel ve seçim kampanyasında olan partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) “ihtiyacı olan her Afgan göçmene Almanya’nın kucak açmaya hazır olduğu” mesajı gönderilmemesi gerektiğini savunuyor. Almanya 2015 krizinde 1 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapmıştı.

Viyana’dan şok öneri

AB içinde Suriyeli sığınmacılar krizinde ön cephede yer alan Yunanistan Afgan göçüne kesinlikle sıcak bakmazken, göçmenler konusunda Avrupa’da radikal söylem ve politikalarıyla bilinen Avusturya hükümetinden şok bir öneri geldi. Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, Afgan sığınmacı adayları ve AB’de iltica başvuruları reddedilmiş düzensiz Afgan göçmenler için AB’nin Afganistan’a komşu ülkelerde “kamplar” oluşturmasını önerdi. Ülkesinin iltica başvurusu reddedilen Afganları sınır dışı etmeye devam edeceğini belirten Nehammer, “Bir Afgan’ın bugün Avusturya’ya gelmesi için hiçbir neden yok” şeklinde konuştu.

Son yıllarda Afrika üzerinden kitlesel göçe maruz kalan İtalya’da Başbakan Mario Draghi, sadece “ülkesine hizmet etmiş Afganları almaya hazır oldukları” mesajı veriyor.

Kabil'de Taliban'dan kaçan Afgan aileler

Kabil’de Taliban’dan kaçan Afgan aileler

Macaristan, Polonya, Baltık devletleri, Danimarka, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde hükümetler ve özellikle de sağ ve aşırı sağcı partiler Afganistan’dan kitlesel sığınmacı kabulüne sıcak bakmıyor.

AB içindeki genel eğilim, ilk etapta Afganistan’da değişik alanlarda AB ülkelerine çalışmış Afganlara, ardından da Afganistan’daki gelişmelere göre insan hakları aktivistleri, kadın hakları savunucuları ve aydınlara iltica hakkı tanınması yönünde.

Türkiye’nin rolü

AB kurumlarında ise Afganistan kaynaklı bir insani krizi engellemek amacıyla, “Afganistan ile Avrupa arasındaki yol üzerinde bulunan Türkiye gibi ülkelerle sıkı iş birliği yapılması” fikri ağır basıyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanyol televizyonuna yaptığı açıklamada, “Çok sayıda Afgan Avrupa’ya gelebilmek için Türkiye üzerinden geçmeyi deneyecek. Bu çerçevede Türkiye çok önemli bir rol oynayacak” ifadelerini kullandı. Borrell AB’nin Taliban’la görüşmesini de savunuyor.

AB dışişleri yetklisi Josep Borrell ile AB dışişleri bakanlarının Afganistan konusunda yaptığı çevrim içi toplantı (17 Ağustos)

AB dışişleri yetklisi Josep Borrell ile AB dışişleri bakanlarının Afganistan konusunda yaptığı çevrim içi toplantı (17 Ağustos)

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli de AB ülkelerinin “baskı görme riski olan tüm Afganlara iltica hakkı tanımak için elinden geleni yapması gerektiğini” söyledi.

AB genelindeki sol ve çevreci partiler ise Afganistan kaynaklı bir göçe uluslararası insani hukuk açısından yaklaşılmasını savunuyor. Fransa’da sol ve çevreci partiler tarafından yönetilen birçok kentin belediye başkanı, Afgan sığınmacıları ağırlamaya hazır olduklarını bildirdi.

Sığınmacılar konusunda uzman sivil toplum kuruluşları da Taliban rejiminden kaçan Afganların İran, Pakistan ve Orta Asya’da otoriter rejimler tarafından yönetilen ülkelere gitmek istemeyeceğini söylüyor.

İltica başvurularında Afganlar ikinci sırada

AB ülkelerine 2020’de 471 bin 300 iltica başvurusunda bulunulmuş, Suriyeliler yüzde 15,2 ile ilk sırada, Afganlar ise yüzde 10,6 ile ikinci sırada yer almıştı.

2014-2020 döneminde göç ve dış sınırlarının korunmasına 10 milyar euro harcayan AB, 2021-2027 dönemi bütçesinde bu alan için 22 milyar 700 milyon euro ayırdı.

Haber: Kayhan Karaca / DW

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency, Türkiye merkezli uluslararası yayınlanan günlük haber ajansı 1994 tarihinde kuruldu. Ajansın diğer versiyonları olan TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Europe 1999 yılında, Hollanda ve ABD'de ise 2000 yılında kuruldu.www.turkuazhaberajansi.com, içeriklerinin daha geniş bir okur ve izleyici kitlesine ulaşması için yurtdışındaki Deutsche Welle (DW), Amerika'nın Sesi (VOA) ve EuroNews, Novaya Gazeta Europe, News, Filistin Haber Ajansı (WAFA)ve Kosovaport gibi çeşitli yayın kuruluşları ile ortaklıklar yürütmektedir. www.turkuazhaberajansi.com, kaynaklı özel haberlerin izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanması yasaktır. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. www.turkuazhaberajansi.com harici linklerin sorumluluğunu almaz. www.turkuazhaberajansi.com, İstanbul, Ankara ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Tüm hakları saklıdır.