enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:12 Kocaelispor’un yeni transferi Haidara, Mali asıllı Fransız futbolcu…
12:54 TBMM’de zehirlenme şüphesiyle 100’ü aşkın kişi, ishal, kusma ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye başvurdu.
12:38 Trump: “Hiçbir ilerleme yok, memnun değilim”
11:55 Eskişehir’de İstiklal Mahallesi Muhtarlığı’nca, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak ekmek dağıtılıyor!
10:35 Emekli aylıklarını 16 bin 881 TL’ye çıkaran teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
10:16 Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaretinde ‘ittifak’ a yeşil ışık
09:50 Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, alana tabutla gelerek işçi zammına ve hükümete tepki gösterdi
09:30 Menopozla ilgili merak edilenler Menopozu Konuşuyoruz’da
07:16 İtalya, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına 500 bin iş vizesi verecek
07:02 Fransa ve İsviçre’de nükleer santraller aşırı sıcak nedeniyle vites düşürdü
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:17 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:03 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:57 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:36 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
19:58 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
19:14 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
18:53 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
17:55 Derin yoksulluk: Görünmeyenin gerçeği
17:44 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrasya Tüneli Projesi’ne İÜ’den Destek

Avrasya Tüneli Projesi’ne İÜ’den Destek
29.09.2024
A+
A-

Türkiye’de ve dünyada ulaşımda çığır açan Avrasya Tüneli 8. yılında…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Avrasya Tüneli Projesi’yle Asya ve Avrupa kıtası ilk kez deniz tabanının altından birleştirildi. Dalgıçların basınç altına girdiğinde gerekli olan tıbbi destek ise yapılan sözleşme ile İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Savaş Toklu’nun danışmanlığında, Prof. Dr. Şamil Aktaş ve Uzman Dr. Bengüsu Mirasoğlu tarafından verildi

Avrasya tüneli açıldı | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar,  Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 30 Haziran 2008 tarihinde ihalesi yapılan ve 19 Nisan 2014 tarihinde tünel kazısı başlayan, Avrasya Tüneli Projesi’yle Asya ve Avrupa kıtası ilk kez deniz tabanının altından birleştirildi. Projenin deniz tabanının altından geçen 3,4 km’lik bölümü 22 Ağustos 2015 tarihinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı bir törenle tamamlandı.

Avrasya Tüneli Projesi'ne İÜ'den Destek

Tünelin bu bölümünde son yıllarda tünel kazılarında kullanılan TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Kazma Makinası) kullanıldı. Deniz tabanının altından giden tünelin en derin kısmı deniz seviyesinin 106 metre altında olup, bu kısımda deniz tabanına 26 metre yaklaştı. Bu projeye özgü yapılan TBM 11 bar’lık çalışma basıncı ve 13,7 m çapıyla Dünya’da üst sıralarda yer alıyor. Normal şartlarda TBM makinesi, herhangi bir personelin basınç altına girmesine gerek olmaksızın çalışacak şekilde dizayn edildi. Ancak bazı beklenmedik arızalarda TBM’in basınçlı kısımlarına dalgıçların girmesi gerekebiliyor.

Avrasya Tüneli açıldı (Geçiş ücreti ne kadar?) - Son Dakika Ekonomi  Haberleri | NTV Haber

Ülkemizdeki İlk Satürasyon Dalışı Gerçekleştirildi

Dalgıçların basınç altına girdiğinde gerekli olan tıbbi destek, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Savaş Toklu’nun danışmanlığında, Prof. Dr. Şamil Aktaş ve Uzman Dr. Bengüsu Mirasoğlu tarafından verildi. TBM’in Asya yakasından girip Avrupa yakasından çıkışına kadar dalgıçlar beş kez gözlem, bakım ve onarım için basınçlı ortama girdiler.

Dalgıçlar, dalışların 1,5-4,5 bar basınç değerleri altında yapılanlarında normal hava solurken, 8-11 bar basınç değerlerine ulaşıldığında, havanın içindeki nitrojen narkotik etki (derinlik sarhoşluğu) göstereceğinden dalgıçlar, Helyum-Nitrojen-Oksijen karışımı (Trimiks) soludular. Bakım ve onarım işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle dalışlar satürasyon dalışı olarak gerçekleştirildi. Bu proje ile aynı zamanda ülkemizdeki ilk satürasyon dalışı da gerçekleştirilmiş oldu.

Avrasya Tüneli ile Asya'dan Avrupa'ya 15 dakikada geçilecek

Görev Başarıyla Tamamlandı

Satürasyon dalışları esnasında bir basınç odasında yaşayan dalgıçlar, her gün TBM’in basınçlı bölmesine transfer olarak burada günde 3-7 saat çalıştılar. Normal şartlarda havada %20 civarında bulunan oksijen solunurken, yapılan dalışlarda maruz kaldıkları basıncın yüksek olması nedeniyle dalgıçlara soludukları gaz içindeki % 2-4 oranındaki oksijen yeterli oldu. En uzunu 16 gün süren dalış süresince dalgıçlar bir basınç odasında yaşadı.

Satürasyon dalışları sonrasında dalgıçların basınç odasından dışarı çıkmaları 4-5 gün sürdüğünden, dalgıçlar satürasyon öncesi sağlık kontrolünden geçirildi ve basınç altında sağlık sorunu yaşama ihtimali olan dalgıçların dalışına izin verilmedi. Dalgıçların basınç altında oldukları dönemde ortaya çıkan sağlık sorunlarına basınç odası dışından verilen destekle çözüm getirildi. Dalış bitiminde dalgıçların sağlık kontrolleri tekrarlandı.

Avrasya Tüneli, denizin 106 metre altında

Avrasya Tünel Projesi’nin İstanbul Boğazı’nın altından geçen kısmının başlangıcından tamamlanmasına kadar Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp açısından herhangi bir ciddi sağlık sorunu yaşanmamış olup Ana Bilim Dalı Hekimleri tarafından verilen hizmet başarıyla tamamlandı. Çalışmalar esnasında Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi gören hekimler, şantiyeye yaptıkları ziyaretler ile Basınçlı Tünel ve Satürasyon Dalışı konusunda deneyim sahibi oldular.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.