enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrasya Tüneli Projesi’ne İÜ’den Destek

Avrasya Tüneli Projesi’ne İÜ’den Destek
29.09.2024
A+
A-

Türkiye’de ve dünyada ulaşımda çığır açan Avrasya Tüneli 8. yılında…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Avrasya Tüneli Projesi’yle Asya ve Avrupa kıtası ilk kez deniz tabanının altından birleştirildi. Dalgıçların basınç altına girdiğinde gerekli olan tıbbi destek ise yapılan sözleşme ile İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Savaş Toklu’nun danışmanlığında, Prof. Dr. Şamil Aktaş ve Uzman Dr. Bengüsu Mirasoğlu tarafından verildi

Avrasya tüneli açıldı | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar,  Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 30 Haziran 2008 tarihinde ihalesi yapılan ve 19 Nisan 2014 tarihinde tünel kazısı başlayan, Avrasya Tüneli Projesi’yle Asya ve Avrupa kıtası ilk kez deniz tabanının altından birleştirildi. Projenin deniz tabanının altından geçen 3,4 km’lik bölümü 22 Ağustos 2015 tarihinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı bir törenle tamamlandı.

Avrasya Tüneli Projesi'ne İÜ'den Destek

Tünelin bu bölümünde son yıllarda tünel kazılarında kullanılan TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Kazma Makinası) kullanıldı. Deniz tabanının altından giden tünelin en derin kısmı deniz seviyesinin 106 metre altında olup, bu kısımda deniz tabanına 26 metre yaklaştı. Bu projeye özgü yapılan TBM 11 bar’lık çalışma basıncı ve 13,7 m çapıyla Dünya’da üst sıralarda yer alıyor. Normal şartlarda TBM makinesi, herhangi bir personelin basınç altına girmesine gerek olmaksızın çalışacak şekilde dizayn edildi. Ancak bazı beklenmedik arızalarda TBM’in basınçlı kısımlarına dalgıçların girmesi gerekebiliyor.

Avrasya Tüneli açıldı (Geçiş ücreti ne kadar?) - Son Dakika Ekonomi  Haberleri | NTV Haber

Ülkemizdeki İlk Satürasyon Dalışı Gerçekleştirildi

Dalgıçların basınç altına girdiğinde gerekli olan tıbbi destek, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Savaş Toklu’nun danışmanlığında, Prof. Dr. Şamil Aktaş ve Uzman Dr. Bengüsu Mirasoğlu tarafından verildi. TBM’in Asya yakasından girip Avrupa yakasından çıkışına kadar dalgıçlar beş kez gözlem, bakım ve onarım için basınçlı ortama girdiler.

Dalgıçlar, dalışların 1,5-4,5 bar basınç değerleri altında yapılanlarında normal hava solurken, 8-11 bar basınç değerlerine ulaşıldığında, havanın içindeki nitrojen narkotik etki (derinlik sarhoşluğu) göstereceğinden dalgıçlar, Helyum-Nitrojen-Oksijen karışımı (Trimiks) soludular. Bakım ve onarım işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle dalışlar satürasyon dalışı olarak gerçekleştirildi. Bu proje ile aynı zamanda ülkemizdeki ilk satürasyon dalışı da gerçekleştirilmiş oldu.

Avrasya Tüneli ile Asya'dan Avrupa'ya 15 dakikada geçilecek

Görev Başarıyla Tamamlandı

Satürasyon dalışları esnasında bir basınç odasında yaşayan dalgıçlar, her gün TBM’in basınçlı bölmesine transfer olarak burada günde 3-7 saat çalıştılar. Normal şartlarda havada %20 civarında bulunan oksijen solunurken, yapılan dalışlarda maruz kaldıkları basıncın yüksek olması nedeniyle dalgıçlara soludukları gaz içindeki % 2-4 oranındaki oksijen yeterli oldu. En uzunu 16 gün süren dalış süresince dalgıçlar bir basınç odasında yaşadı.

Satürasyon dalışları sonrasında dalgıçların basınç odasından dışarı çıkmaları 4-5 gün sürdüğünden, dalgıçlar satürasyon öncesi sağlık kontrolünden geçirildi ve basınç altında sağlık sorunu yaşama ihtimali olan dalgıçların dalışına izin verilmedi. Dalgıçların basınç altında oldukları dönemde ortaya çıkan sağlık sorunlarına basınç odası dışından verilen destekle çözüm getirildi. Dalış bitiminde dalgıçların sağlık kontrolleri tekrarlandı.

Avrasya Tüneli, denizin 106 metre altında

Avrasya Tünel Projesi’nin İstanbul Boğazı’nın altından geçen kısmının başlangıcından tamamlanmasına kadar Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp açısından herhangi bir ciddi sağlık sorunu yaşanmamış olup Ana Bilim Dalı Hekimleri tarafından verilen hizmet başarıyla tamamlandı. Çalışmalar esnasında Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi gören hekimler, şantiyeye yaptıkları ziyaretler ile Basınçlı Tünel ve Satürasyon Dalışı konusunda deneyim sahibi oldular.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.