enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Atina daha sıcak bir dünyaya uyum sağlamak için neler yapıyor?

Atina daha sıcak bir dünyaya uyum sağlamak için neler yapıyor?
22.07.2023
A+
A-

Climate Now’ın bu bölümünde, Yunanistan’ın başkenti Atina’nın daha sıcak bir dünyaya nasıl uyum sağladığını öğreniyoruz.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

TÜHA Haber’in EuroNews’e dayandırdığı haberine göre, Yunanistan’ın başkenti Atina şu an 40 dereceye varan sıcaklıklarla, bir sıcak hava dalgasının tam ortasında.

Atina yapılaşmanın en yoğun olduğu Avrupa şehirlerinden biri ve aynı zamanda en sıcağı.

Kent yetkililerinden Elissavet Bargianni, iklim değişikliğinin görünümünün korkunç olduğunu söylüyor:

“Önümüzdeki birkaç on yıl için yapılan projeksiyonlara baktığınızda bunların dramatik olduğunu görürsünüz, yaz aylarında sürekli olarak sıcak hava koşulları altında olacağız. Yaşam tarzımızı bu sıcaklığa göre ayarlamamız ve uyum sağlamamız gerekiyor.”

Atina, buna adapte olmak için aşırı sıcaklıkların yol açtığı sağlık risklerine ilişkin farkındalığı artırmaya ve kenti yeniden tasarlamaya yönelik eksiksiz bir eylem planına sahip.

A noktasından B noktasına en serin yürüyüş yollarını gösteren bir akıllı telefon uygulaması, bu girişimlerden biri.

Uygulamanın rotayı en serin sokaklardan geçecek şekilde oluşturduğu anlatan Bargianni, “Algoritma, sıcaklığı uydu verilerine göre hesaplıyor ve ayrıca güzergahlardaki ağaç yoğunluğunu da dikkate alıyor.” şeklinde konuşuyor.

Bargianni bizi, şehrin metruk arazilerinde oluşturulan 10 cep parkından birine götürüyor.

Önceden terk edilmiş ve kurak bir arazi olan bu alan artık, şehrin en sıcak mahallelerinden birinin serinleme noktası haline geldi.

Bargianni, “Termometrenizi burada ağaçların altına ve asfalta koyduğunuzda en az iki santigrat derece fark ettiğini göreceksiniz.” diyor.

Yaz sıcaklıklarının son 30 yılda ortalama 1,9 derece arttığı Atina’da için yeşil alanların serinletici etkisi hayati önem taşıyor.

Meteorolog Pannos Giannopoulos, daha fazlasının kapıda olduğunu söylüyor: “İklim değişikliği çalışmaları, Yunanistan’da iklimin daha da ısınacağını, yazların daha sıcak, kışlarınsa daha az soğuk geçeceğini ve ülkenin çoğu bölgesinde daha az yağmur yağacağını gösteriyor.”

Bir diğer zorluk, su sorunu olacak. Kostas Gerolimatos bu nedenle Roma döneminden kalma bu su kemerini yeniliyor.

Bu kemer, yılda 50 bin metreküp yer altı suyunu banliyölere taşıyabilir. Bu su şu an denize gidiyor…

Uzun vadede hedef Atina’nın yüzde 30’unu yeşil alan haline getirmek.

Bargianni bu plana ilişkin, “Bu hemen yarın olmayacak. Ama eğer önümüzdeki yıllarda böyle bir şey yapmazsak Atina ölü bir şehir haline gelecek. Ve ben bir şeyler yapacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullanıyor.

Kaydedilen en sıcak haziran ayı

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son verilere göre, geçtiğimiz haziran ayı kaydedilen en sıcak haziran ayı oldu.

Geçen ay küresel sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0,5 derece üzerindeydi.

Copernicus Climate Change Service implemented by ECMWF[Haziran 2023 sıcaklık anormallikleri haritası (1991-2020 referans dönemi)Copernicus Climate Change Service implemented by ECMWF]

Avrupa’nın sıcaklık anormallikleri haritasına baktığımızda, İrlanda, İngiltere, Belçika ve Hollanda’nın kaydedilen en sıcak haziran ayını yaşadığını görüyoruz. Türkiye, Yunanistan, Rusya ve Balkanların bazı kısımlarındaysa hava, ortalamadan daha serindi.

Deniz yüzeylerinin daha sıcak olması, küresel sıcaklık rekorlarının başlıca nedenlerinden biri.

Copernicus Climate Change Service implemented by ECMWF[Haziran 2023 deniz yüzeyi sıcaklık anormallikleri haritası (1991-2020 referans dönemi)Copernicus Climate Change Service implemented by ECMWF]

Örneğin bu haritada, Kuzey Atlantik üzerindeki olağanüstü yüksek deniz yüzeyi sıcaklıklarını ve Britanya Adaları çevresindeki aşırı yüksek sıcaklıkları görebiliyoruz.

İrlanda’nın batısında deniz sıcaklıkları ortalamanın beş derece üzerine çıkarak normalde haziran ayından ziyade yaz sonunda beklenen sıcaklıklara ulaştı.

Suyun daha sıcak olmasına muhtemelen birden fazla faktör katkıda bulundu: Daha düşük rüzgar ve partikül kirliliği seviyeleri ve iklim değişikliğinin uzun vadeli etkileri gibi.

Gazeteci* Jeremy WİLKS

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.