enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:14 Güvenli altyapı ve kesintisiz hizmetin adresi: Simpra
00:17 Turgut Özal Vakfı Başkan Vekili Semih Narlı, “Kürt sorununun çözümüne yönelik atılan tüm adımları destekiyoruz”
00:10 5 soruda Suriye’de yaşanan gelişmeler
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü
00:05 Uluslararası Hukuk Açısından Kudüs’ün Statüsü
00:04 Suriye ve Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
00:03 Halep’in Özgürleştirilmesi Denkleminde Türkiye
00:03 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı: Trump 2.0 | Dünyayı Ne Bekliyor?
00:03 Bakan Fidan’dan NATO’da diplomasi trafiği
00:03 Nesin Vakfı İyilik Peşinde Koşuyor!
00:03 Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesi Galip Özmen ve kızı Neslihan Özmen’in katili Monte Melkonian’ın ‘Asala’ terörist kimliği…
00:02 Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) Kasım ayı ihracat verileri açıklandı
00:01 İletişim Başkanı Altun’dan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” mesajı
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Temiz su kaynaklarına erişim beka meselesidir”
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Savunma sanayiinde dönüşüm devrim niteliğinde”
00:01 Barikatlı Siyasi Eylemin Kime Ne Faydası Var?
00:01 Pençe operasyonlarıyla 2 bin 202 bölücü terör örgütü etkisiz hale getirildi
00:00 “Xodus” Elon Musk’ı Yıpratabilir mi?
19:32 Nizip Ticaret Odası Heyeti, Bakü Büyükelçiliği’ni Ziyaret Etti
11:48 KADEM Kocaeli’den ŞÖNİM Meslek Elemanlarına Özel 25 Kasım Temalı Seramik Bardak Boyama Atölyesi 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Ateşi olan çocuklara ilk müdahale önemli”

“Ateşi olan çocuklara ilk müdahale önemli”
24.02.2024
A+
A-

Çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yüksek ateş, belli limitlerde olduğu sürece ciddi bir sorun olmaz iken bazı durumlarda çok ciddi sorunların belirtisi olabiliyor.

TÜHA / TÜRKUAZ  İnternational News Agency

Ateşli Çocuğa Yaklaşım | Prof. Dr. Güldane Koturoğlu

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Korkmaz, ateşin önemsenmesi gerektiği konusunda uyardı.

Dr. Korkmaz, “Çocukların büyük kısmında zaman zaman ateş yüksekliği görülebilir genellikle ateş çocuklar için tehlikeli değildir. Hatta bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olduğu için yararlıdır. Çocuklarda ateş genellikle enfeksiyondan kaynaklanır ateş bağışıklık sistemini enfeksiyonla savaşmaya teşvik ederek vücuda yardımcı olur ayrıca çocuklarda ateşin bir nedeni de aşırı giydirme” olduğuna dikkat çekti.

Bebeklerin, özellikle de yeni doğanların aşırı giydirildiklerinde, battaniyeye sarıldıklarında veya sıcak bir ortamda tutulduklarında ateşlerinin yükselebildiğini söyleyen Dr. Halil Korkmaz, çocuklarda aşı yapılmasının da ateş nedeni olabileceğinin altını çizdi.

“Bebekler ve çocuklar bazen aşı olduktan sonra yaklaşık bir gün süren hafif bir ateş yükselmesi gösterebilir” diyen Dr. Korkmaz, şunları söyledi:

“Diğer bir neden olan diş çıkarma da vücut ısısında hafif bir artış olabilir, ancak 37.8 derece üstü pek yükselme görünmez. Genel durumu iyi olan, sağlıklı çocukların büyük kısmında ateş ciddi değildir. Ama üç aylıktan küçük bebekler ve başka bir sağlık sorunu olan çocuklarda ateş ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır. Çocuklarda ateş eğer, bebek üç aylık veya daha büyükse, genel durumu iyi, beslenmesi bozulmamış, deri rengi normal ise büyük ihtimallerde ciddi olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Çocuklarda Ateş Neden Olur? - Acıbadem Hayat

“Ateşte bu belirtilere dikkat”

Çocuklarda ateş yükselince farklı davranışlar sergileyeceklerini belirten Dr. Korkmaz, Ateşi yükselen çocukların huysuz veya normalden daha sakin olabileceklerini hatırlatarak, “Nefes alma vermeleri sıklaşır normalden hızlı kalp atışı gözlenir. Çocuklarda ateş olunca titreme ve üşüme veya terleme gözlenir. Yanakları kızarır. Bu belirtilerden herhangi biri varsa, çocuğunuzun gerçekten ateşi olup olmadığını öğrenmek için ateşini ölçmek gerekir. Ateş durumunda hemen doktora acile başvurmaya genellikle gerek yoktur” dedi.

Dr. Halil Korkmaz, “Doktora başvuru, çocuğun yaşına, hastalığına ve başka belirtilerin olup olmadığına bağlıdır. Bebek üç aydan küçük ve sıcaklığı 39’den yüksek olan üç aylık veya daha büyük her yaşta ancak kanser veya orak hücre hastalığı gibi sağlık sorunu olan çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir. Üç aylık veya daha büyük bir çocukta, sıvıları reddetme hasta görünüm şiddetli ishal veya tekrarlanan kusma, uyku hali, üç günde uzun süren ateş, varsa doktora başvuru gereklidir“ dedi.

Çocuklarda ateş: Neden olur, nasıl düşürülür, hastalık habercisi mi?

“Ateşi olan çocuklara ilk müdahale önemli”

Ateşli çocuklara ilk müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Korkmaz, ”Çocuklarda ateş yüksekliği varsa hafif giysiler giydirilmeli, hafif bir çarşaf ile örtülmelerini sağlamak gerekir. Ağır giysiler ve battaniyeler vücudun soğumasını engelleyebilir ve bu da çocuğunuzun rahatsız olmasına neden olabilir. Odayı da rahat edebileceği bir sıcaklıkta tutmak gerekir. Eğer çocuk hala anormal bir şekilde oyun oynuyor, su içiyorsa ve ağrısı yoksa herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ateş yüksekliği rahatsızlık veriyor ve çocuk sıvıları iyi içmiyorsa ateş düşürücü ilaç vermek gerekir. Üç aydan küçük bebeklere doktor tavsiyesi olmadıkça ateş düşürücü ilaç verilmez. Ateş düşürmek için bol sıvı vermek, fiziksel soğutma, ılık su ile banyo önerilir. Soğuk su olmaz, ateş düşürmek için kolonya ve alkol kullanılmaz. Vantilatör ile soğuk hava, ılık kompres iyi gelebilir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.