enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Ateşi olan çocuklara ilk müdahale önemli”

“Ateşi olan çocuklara ilk müdahale önemli”
24.02.2024
A+
A-

Çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yüksek ateş, belli limitlerde olduğu sürece ciddi bir sorun olmaz iken bazı durumlarda çok ciddi sorunların belirtisi olabiliyor.

TÜHA / TÜRKUAZ  İnternational News Agency

Ateşli Çocuğa Yaklaşım | Prof. Dr. Güldane Koturoğlu

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Korkmaz, ateşin önemsenmesi gerektiği konusunda uyardı.

Dr. Korkmaz, “Çocukların büyük kısmında zaman zaman ateş yüksekliği görülebilir genellikle ateş çocuklar için tehlikeli değildir. Hatta bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olduğu için yararlıdır. Çocuklarda ateş genellikle enfeksiyondan kaynaklanır ateş bağışıklık sistemini enfeksiyonla savaşmaya teşvik ederek vücuda yardımcı olur ayrıca çocuklarda ateşin bir nedeni de aşırı giydirme” olduğuna dikkat çekti.

Bebeklerin, özellikle de yeni doğanların aşırı giydirildiklerinde, battaniyeye sarıldıklarında veya sıcak bir ortamda tutulduklarında ateşlerinin yükselebildiğini söyleyen Dr. Halil Korkmaz, çocuklarda aşı yapılmasının da ateş nedeni olabileceğinin altını çizdi.

“Bebekler ve çocuklar bazen aşı olduktan sonra yaklaşık bir gün süren hafif bir ateş yükselmesi gösterebilir” diyen Dr. Korkmaz, şunları söyledi:

“Diğer bir neden olan diş çıkarma da vücut ısısında hafif bir artış olabilir, ancak 37.8 derece üstü pek yükselme görünmez. Genel durumu iyi olan, sağlıklı çocukların büyük kısmında ateş ciddi değildir. Ama üç aylıktan küçük bebekler ve başka bir sağlık sorunu olan çocuklarda ateş ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır. Çocuklarda ateş eğer, bebek üç aylık veya daha büyükse, genel durumu iyi, beslenmesi bozulmamış, deri rengi normal ise büyük ihtimallerde ciddi olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Çocuklarda Ateş Neden Olur? - Acıbadem Hayat

“Ateşte bu belirtilere dikkat”

Çocuklarda ateş yükselince farklı davranışlar sergileyeceklerini belirten Dr. Korkmaz, Ateşi yükselen çocukların huysuz veya normalden daha sakin olabileceklerini hatırlatarak, “Nefes alma vermeleri sıklaşır normalden hızlı kalp atışı gözlenir. Çocuklarda ateş olunca titreme ve üşüme veya terleme gözlenir. Yanakları kızarır. Bu belirtilerden herhangi biri varsa, çocuğunuzun gerçekten ateşi olup olmadığını öğrenmek için ateşini ölçmek gerekir. Ateş durumunda hemen doktora acile başvurmaya genellikle gerek yoktur” dedi.

Dr. Halil Korkmaz, “Doktora başvuru, çocuğun yaşına, hastalığına ve başka belirtilerin olup olmadığına bağlıdır. Bebek üç aydan küçük ve sıcaklığı 39’den yüksek olan üç aylık veya daha büyük her yaşta ancak kanser veya orak hücre hastalığı gibi sağlık sorunu olan çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir. Üç aylık veya daha büyük bir çocukta, sıvıları reddetme hasta görünüm şiddetli ishal veya tekrarlanan kusma, uyku hali, üç günde uzun süren ateş, varsa doktora başvuru gereklidir“ dedi.

Çocuklarda ateş: Neden olur, nasıl düşürülür, hastalık habercisi mi?

“Ateşi olan çocuklara ilk müdahale önemli”

Ateşli çocuklara ilk müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Korkmaz, ”Çocuklarda ateş yüksekliği varsa hafif giysiler giydirilmeli, hafif bir çarşaf ile örtülmelerini sağlamak gerekir. Ağır giysiler ve battaniyeler vücudun soğumasını engelleyebilir ve bu da çocuğunuzun rahatsız olmasına neden olabilir. Odayı da rahat edebileceği bir sıcaklıkta tutmak gerekir. Eğer çocuk hala anormal bir şekilde oyun oynuyor, su içiyorsa ve ağrısı yoksa herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ateş yüksekliği rahatsızlık veriyor ve çocuk sıvıları iyi içmiyorsa ateş düşürücü ilaç vermek gerekir. Üç aydan küçük bebeklere doktor tavsiyesi olmadıkça ateş düşürücü ilaç verilmez. Ateş düşürmek için bol sıvı vermek, fiziksel soğutma, ılık su ile banyo önerilir. Soğuk su olmaz, ateş düşürmek için kolonya ve alkol kullanılmaz. Vantilatör ile soğuk hava, ılık kompres iyi gelebilir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.