enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon görüşmesinde, Trump’ı Türkiye’ye davet etti…
09:15 Orta Asya ülkelerinin tartışmalı Kıbrıs kararının arkasında hangi nedenler var?…
08:20 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -IV-
07:55 Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik: Yunanistan’dan husumet içeren açıklamalar” olur mu?…
07:35 İNFOGRAFİK: II. Dünya Savaşı Öncesi Avrupa’daki Yahudi Nüfusunun Dağılımı…
07:24 Suriye’de ne oluyor?…
22:20 İletişim Başkanı Altun’dan cuma hutbesine ilişkin açıklama…
18:39 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş Toplantısı ve Konferansı 2025 yılında Bursa’da düzenlenecek…
18:15 Hatay’da vatani görevini yaparken hayatını kaybeden piyade er Yılmaz, toprağa verildi…
17:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “depremin Türkiye’nin gerçeği, yaşanan kayıpları sonlandırmak ancak sağlam yapılar inşa ederek mümkün olacak”…
17:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Saldırının gerçekleştirilmesi, tam anlamıyla haydutluktur, korsanlıktır”…
15:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP’nin provokasyonlarına kesinlikle gelmeyeceğiz”…
14:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı…
14:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, CHP Genel Başkanı Özel’e geçmiş olsun telefonu…
13:59 CHP lideri Özgür Özel, Sırrı Süreyya Önder’in cenaze töreni sonrası saldırıya uğradı…
13:46 Halil Falyalı iddialarını gündeme getiren Cemil Önal Hollanda’da öldürüldü…
10:02 SPD Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız ; “Hindistan ve Pakistan arasında su stratejileri savaşı var”. 
09:30 Kanal D ekranlarının uzun soluklu polisiye dizisi Arka Sokaklar’a Gökçe Kurt karakteriyle katılan Yasemin Allen, kimdir?
08:45 Bakan Yerlikaya: Çocuklarımızın hayatıyla oynayan hiçbir servis şoförünün trafikte yeri yoktur…
08:40 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -III-
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AstraZeneca Üç Ülkede Daha Askıda

AstraZeneca Üç Ülkede Daha Askıda
12.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa’da bir taraftan aşı kampanyalarının hızlandırılması çabası sürerken, diğer yandan, acil bir yöntemle hızla geliştirilen Covid aşılarının güvenilirliği de tartışılmaya devam ediyor. Danimarka, Norveç ve İzlanda’nın AstraZeneca aşısını “askıya aldığını” açıklaması, bu tartışmaları alevlendirdi.

Danimarka sağlık yetkilileri, “AstraZeneca’nın Covid-19 aşısı yapılan kişilerde, kan pıhtılanması (Tromboz) vakaları görülmesinin ardından” bu aşının kullanımını askıya aldıklarını açıkladı. Bu kararın “önlem niteliğinde olduğunu” ve henüz kan pıhtılaşması vakaları ile aşı arasında bilimsel bir bağlantının kurulamadığı da vurgulandı.

Avusturya hükümeti de hafta başında, AstraZeneca aşısını yaptıran 49 yaşındaki bir hemşirenin “ciddi kanama bozuklukları (tromboz)” nedeniyle ölümünden sonra, aşının Avusturya’da uygulamasını durdurduğunu açıkladı. Bunun üzerine Estonya, Litvanya, Letonya ve Lüksemburg, 17 ülkeye gönderilen 1 milyon doz aşı içinde yer alan AstraZeneca’nın kullanımını durdurdu.

Çarşamba günü, Avrupa İlaç Dairesi (EMA) tarafından yapılan bir ön soruşturma, AstraZeneca aşısı ile Avusturya’daki ölüm olayı arasında hiçbir bağlantı olmadığı sonucuna ulaşıldı. EMA’ya göre, 9 Mart itibarıyla AB’de aşılanan 3 milyondan fazla kişi içinde yalnızca 22 tromboz vakası bildirildi.

Ancak Danimarka, Perşembe günü radikal bir kararla tüm AstraZeneca aşılarının kullanımını askıya aldığını açıkladı. Danimarka Halk Sağlığı Direktörü Soren Brostrom, “AstraZeneca aşısından sonra, bir kişinin öldüğü, bazı kişilerde de ciddi yan etkiler görüldüğü yolunda raporlar ulaştı. Bizde ve diğer ülkelerde meydana gelen bu veriler karşısında mutlaka önlem alınmalıydı. Bu aşıdan vazgeçmedik, ancak kullanımına ara veriyoruz” dedi. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü Başkanı Geir Bukholm de, basın toplantısı düzenleyerek, “AstraZeneca aşısına bir mola veriyoruz. Kan pıhtılaşması vakaları ile aşı arasında bir bağlantı var mı, araştırma sonuçlarını bekliyoruz” diye konuştu.

Danimarka, İzlanda ve Norveç’in askı kararının ardından Perşembe günü yeniden açıklama yapan Avrupa İlaç Dairesi (EMA) bugüne kadar hiçbir verinin Covid-19’a karşı aşılanan kişilerde daha yüksek kan pıhtılaşması riskini göstermediğini açıkladı.

AFP’ye konuşan EMA yetkilileri, “Bugüne kadar mevcut bilgiler, aşılanan kişilerdeki trombo emboli vaka sayısının genel popülasyonda gözlemlenenden daha fazla olmadığını ortaya koyuyor” dedi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.