enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Aşı ihracatına izin alma zorunluluğu getirilmeli”

“Aşı ihracatına izin alma zorunluluğu getirilmeli”
27.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn Avrupa Birliği’nden yapılan aşı ihracatlarında ilaç şirketlerine izin alma zorunluluğu getirilmesini istedi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (DW, AFP, dpa / EC, ET)’ye dayandırdığı habere göre, Koronavirüs aşısı teslimatlarında yaşanan sıkıntılar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde siyasetin gündeminde. Pfizer yaklaşık bir hafta önce Belçika’daki üretim tesisinde yapılan çalışmalar nedeniyle BioNTech’in geliştirdiği aşının teslimatında gecikme yaşanacağını açıklamıştı. Geçen cuma günü de İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca, AB’ye öngörülenden daha az doz aşı temin edebileceklerini söyledi. Gerekçe olarak “Avrupa tedarik zinciri içinde bulunan bir tesiste” sorun yaşanması gösterildi.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Deutsche Welle’ye verdiği mülakatta yaşanan bu sorunlar nedeniyle Avrupa Birliği’nin denetimleri artırması gerektiğini vurguladı. Birlik çapında bir düzenleme ihtiyacı olduğunu belirten Spahn, aşı üreten firmaların dünyanın başka bölgelerine yaptıkları teslimatlarla ilgili izin almaları gerektiğini söyledi.

Spahn, “Bunun için Avrupa Birliği’nin kararlaştırdığı hemen hemen tüm sözleşmelere sahibiz; üretim kapasitelerini büyütmeleri için birkaç yüz milyon euro avans verdik” dedi. Alman bakan AB’nin Avrupa’da üretilen ya da şişelenen hangi aşının AB’yi terk ettiğini bilmesinin bu yüzden adil olacağını söyledi.

AB geciken aşılar nedeniyle öfkeli

Avrupa Birliği Komisyonu da daha önce şeffaflık kaydı önerisinde bulunmuştu. Komisyon ayrıca AstraZeneca üzerinde baskı uygulayarak şirketten söz verdiği dozda aşıyı miktar azaltma ya da erteleme olmaksızın teslim etmesini istemişti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bu çerçevede AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, Von der Leyen’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada AB Komisyonu’nun sözleşmelerle güvence altına alınmış teslimatlar konusunda ısrarcı olduğu belirtilmişti. Açıklamada “Firmadan çözümler bulmasını ve hızlı teslimat için tüm imkanları kullanmasını bekliyoruz” denilmişti.

AstraZeneca mart ayı sonuna kadar söz verdiği 80 milyon doz yerine 31 milyon doz aşı teslim edecek. AB Komisyonu Ağustos ayında şirket ile 400 milyon doz aşı üzerinde anlaşmaya varmıştı. Brüksel üretimin artırılması için de şirkete milyonlarca euroluk bir ödeme yapmıştı. Avrupa Birliği, AstraZeneca’nın Belçika’daki bir tedarikçi firmada üretim sorunları yaşandığı yönündeki açıklamasını ise inandırıcı bulmuyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.