enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:51 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:21 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:00 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:05 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:52 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:41 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:07 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:50 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:37 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
17:23 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
14:20 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:36 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:41 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ARIKUŞU Mehmetçik’in gözü olmaya hazırlanıyor

ARIKUŞU Mehmetçik’in gözü olmaya hazırlanıyor
05.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Türk savunma sanayii, hareketli kara ve deniz araçlarına kendisi iniş-kalkış yapabilen, bataryası personelin dışarı çıkmasına gerek olmadan otomatik değiştirilen mini insansız hava aracı ARIKUŞU’nu göreve hazırlıyor.

Mustafa Kemal AtatürkASELSAN ve Altınay ortaklığındaki DASAL Havacılık Teknolojileri, askeri ve sivil alanda İHA ihtiyacını karşılamak için farklı sınıflarda bir dizi ürün geliştirdi.

Keşif ve gözetleme görevleri için tasarlanan mini İHA ARIKUŞU, kara ve deniz araçları seyir halindeyken kalkış ve iniş yapabilme yeteneğine sahip bulunuyor.

Özel görevleri yerine getirmek için geliştirilen ARIKUŞU, sahip olduğu görüntü işleme, yapay zeka ve sensör füzyonu gibi yetenekleri sayesinde gözetleme, tespit, tanıma ve takip işlevlerini içeren kritik görevleri yerine getirebiliyor.

Temel görevi, hayati tehlikeyi en aza indirmek

DASAL Satış, Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Onur Güzelmeriç, TEKNOFEST  2021’de sergiledikleri ARIKUŞU’nun temel görevinin, personelin hayati tehlikesini en aza indirmek olduğunu söyledi.

Zırhlı ya da çeşitli araçlarla operasyon bölgesine giden ya da bir noktadan başka bir noktaya intikal eden personelin araç içinden çıkmadan gözetleme ve istihbarat ihtiyacının karşılanması için tam otomatik bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu anlatan Güzelmeriç, “Bu konudaki çalışmalarımıza geçen sene başladık ve bu sene içindeki ilk uçuşumuzu 2 ay kadar önce gerçekleştirdik” dedi.

ARIKUŞU’nun kullanım konseptine ilişkin bilgi veren Güzelmeriç, kara aracına entegre edilen sistemin 30-40 kilometre hızlarda seyir halindeyken askeri personelin dışarı çıkmasına gerek kalmadan, kapaklarını otomatik açıp ortaya bir pist çıkmasıyla ARIKUŞU’nun göreve başladığını bildirdi. Güzelmeriç, ilerleyen dönemde sistemin deniz araçlarına da entegrasyonunun planlandığını ifade etti.

Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu

[Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]

ARIKUŞU’nun bataryası otomatik değişiyor

ARIKUŞU’nun hava koşullarına bağlı olarak 20-25 dakika kadar gözetleme, istihbarat görevini yerine getirdikten sonra yüzeyinde kare kod bulunan pistine tam otomatik iniş sağladığını vurgulayan Güzelmeriç, şöyle konuştu:

“Görev burada bitmiyor çünkü tekrar uçmamız lazım. Pil değiştirmek için de personele gerek yok. Sistem içinde biri boş, 5’i dolu özel yuvalar var. Boş yuvaya aracın üstünde görevden dolayı boşalmış olan pili çıkartıyoruz, ARIKUŞU’nu özel bir sistem içinde döndürüp dolu pili takıyoruz ve 1 dakikanın altındaki sürede tekrar göreve devam etmesini sağlıyoruz. Daha uzun uçan, sabit kanatlı ufak İHA’lar da var. Onlar da çok faydalı fakat sabit kanatlı olmalarından dolayı bu tip zırhlı araçlarda, bu arazilerde görev yapmaları yer açısından pek kolay değil. VTOL (dikey-iniş kalkışlı sabit kanatlı İHA) dahi olsa belli kameraları taşımak için nereden baksanız 2-3 metrelik kanat açıklığına ihtiyaç oluyor. Biz bu kesintisiz görevi ufak bir İHA ile yerine getirerek çok ciddi bir ihtiyaca cevap vermiş oluyoruz.”

İlk test uçuşlarını gerçekleştirdiklerini dile getiren Güzelmeriç, bundan sonraki süreci ihtiyaç makamlarıyla koordineli şekilde sürdüreceklerini söyledi. Güzelmeriç, “Büyük ihtimalle 2022 yılının ilk yarısı içinde kabul test uçuşlarımız gerçekleşir. Onu müteakip de gerekli çalışmalara devam edilir diye umuyoruz.” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.