enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Arap dünyasının ilk nükleer santrali BAE’de devreye girdi

Arap dünyasının ilk nükleer santrali BAE’de devreye girdi
02.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Dünyanın yedinci büyük petrol yataklarına sahip ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Barakah Nükleer Enerji Santrali’nde ilk reaktörün faaliyete geçtiğini duyurdu. Komşu ülke Katar ise tepkili.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (DW,AFP)’ye dayandırdığı haberine göre,,Arap Yarımadası’nın varlıklı ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakanı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşit el Maktum, ülkenin kuzeybatısındaki sahil şeridinde inşa edilen Barakah Nükleer Enerji Santrali’nin faaliyete geçtiğini duyurdu. İlk aşamada, toplam dört reaktörden oluşan santralin bir reaktörü devreye sokuldu.

Söz konusu enerji santrali, bir Arap ülkesinde işlemeye başlayan ilk nükleer santral olma özelliğini taşıyor. El Maktum, konuyla ilgili açıklamasında, nükleer santrallerin ve uzay araştırmalarının, “Arapların bilimdeki yollarını yeniden yakalama ve diğer büyük milletlerle rekabet etme kabiliyetine sahip olma adına, dünyaya bir mesaj olduğunu” ifade etti. El Maktum ayrıca, Barakah Nükleer Enerji Santrali’nin tamamen barışçıl amaçlara hizmet edeceğini ifade etti.

Katar: “Bölge barışı için tehlike”

Birleşik Arap Emirlikleri’ne komşu ülkelerden Katar ise nükleer santralin faaliyete girmesinden hoşnut değil. Katar resmi makamları Baraka Santrali’nin, “Bölge barışı için bir tehlike” teşkil ettiğini dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile bir anlaşma imzalayan BAE, sahip olduğu nükleer tesislerde uranyum zenginleştirme faaliyetinde bulunmayacağını daha önce taahhüt etmişti. BAE ayrıca Barakah Nükleer Enerji Santrali’nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEO) denetimlerine açık olduğunu duyurdu.

BAE ve Güney Kore’den şirketlerin oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından inşa edilen nükleer santralin 22,5 milyar euroya mal olduğu bildiriliyor. Sahip olduğu dört reaktörün tamamı devreye girdiğinde 5 bin 600 megavat gücünde elektrik üretmesi beklenen santral ülkedeki elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 25’ini karşılama kapasitesine sahip.

Sırada Mısır var

BAE’nin ardından nükleer santrale sahip ikinci Arap ülkesinin Mısır olması bekleniyor. Rus firmaları tarafından Akdeniz sahilinde yapımı devam eden nükleer enerji santralinin 2026’de devreye girmesi planlanıyor. Ancak uzmanlar, inşaat sürecinde aksaklıklar yaşanan tesisin büyük olasılıkla daha geç bir tarihte faaliyete geçebileceğini belirtiyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.