enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
00:13 Türkiye’den NATO ve AB üyesi bir ülkeye ilk savaş gemisi satışı’dan notlar!
00:12 Ankete 9 AB ülkesinden toplam 9 bin 500’den fazla kişi katıldı…
00:11 Deutsche Bank’tan kapsamlı Türkiye analizi: Dolar, büyüme ve faiz tahmini
00:03 Ayvalık merkezli Türk zeytinyağı firması Nova Vera, uluslararası arenada dünya birincisi oldu…
11:38 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:46 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:45 “Kefeni cebinde” madenciler 4 Aralık’ta neyi hatırlıyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Anketler yanıldı: Fransa’da sol ittifak sürpriz yaptı

Anketler yanıldı: Fransa’da sol ittifak sürpriz yaptı
07.07.2024
A+
A-

Fransa’da ilk tahminlere göre sol ittifak seçimi birinci bitirdi. Anketler aşırı sağcı Ulusal Birlik’in (RN) yarışı kazanacağına işaret ediyordu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’in haberine göre, Fransa’da erken genel seçimlerin ikinci turu yapıldı. DW calls on Venezuela to restart broadcasts – DW – 04/14/2019Aşırı sağın yüzde 33’le birinci çıktığı 30 Haziran’daki ilk tur oylamanın ardından ikinci turda farklı bir tablo oluştu.

İlk tahminlere göre sol ittifak sandıktan birinci çıktı. Anketler aşırı sağın yarışı önde bitireceğine işaret ediyordu.

Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, sol parti koalisyonu Yeni Halk Cephesi meclise 182 vekil göndermeyi başardı.

Anketler yanıldı: Fransa'da sol ittifak sürpriz yaptı – DW – 07.07.2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rönesans partisinin yer aldığı ittifakın da sürpriz yaparak ikinci sırayı alabileceği, yeni dönemde mecliste 160 sandalyenin sahibi olacağı hesaplanıyor.

Kesin olmayan ilk projeksiyonlara göre aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ise 142 sandalye ile üçüncü sırada kaldı. Anketler RN’nin 200’ün üzerinde vekil çıkarabileceğine işaret ediyordu. Öte yandan RN beklenenin çok altında performans gösterse de halihazırda 89 olan vekil sayısını önemli oranda artırdı.

İlk tur seçimlerin ardından 200’ün üzerinde bölgede adaylar, aşırı sağ aleyhine yarıştan çekilmiş, RN karşısında kazanması en muhtemel adaya destek vereceklerini açıklamışlardı.

Hiçbir parti salt çoğunluğa ulaşamadı

Sol ittifak içindeki Boyun Eğmeyen Fransa partisinin lideri Jean-Luc Melenchon, sandıkların kapanmasının ardından yaptığı ilk değerlendirmede, sonuçların milyonlarca kişi için bir “rahatlama” anlamına geldiğini söyledi. Melenchon, Macron’un merkez partisinden olan Başbakan Gabriel Attal liderliğindeki hükümetin derhal istifa etmesini ve yönetme sorumluluğunun kendilerine verilmesini de talep etti.

Emmanuel Macron’un ofisinden ise “Fransızların tercihine saygı duyulacağı” açıklaması geldi. Cumhurbaşkanı’nın yeni hükümete dair bir adım atmadan önce resmin netleşmesini bekleyeceği ifade edildi.

Yeni Halk Cephesi; Komünist Parti, aşırı sol çizgideki Boyun Eğmeyen Fransa, Yeşiller ve Sosyalist Parti ittifakından oluşuyor.

Yarışı birinci bitirsede Yeni Halk Cephesi tek başına hükümet kurmak için gerekli çoğunluk olan 289 sayısına ulaşamadı. Yeni hükümetin kurulabilmesi için müzakere sürecinin zorlu geçeceği değerlendiriliyor. Anayasa gereği bir yıl içinde seçimlerin tekrar edilmesi ise mümkün değil.

Seçimlerden önce Fransa’nın yeni başbakanı olarak gösterilen, RN’nin 28 yaşındaki lideri Jordan Bardella, “Fransa aşırı solun eline itildi” dedi. Sandıkların kapanmasından kısa süre sonra yaptığı açıklama ile sonuçları kabullendi. Ancak bazı seçim bölgelerinde Macron’un merkez partisi ve sol parti adaylarının kendilerine karşı hareket etmesine tepki gösterdi, bu durumu “Utanç ittifakı” olarak niteledi.

RN’nin önde gelen ismi ve 2027’de cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Marine Le Pen, “Zaferimiz sadece gecikti” dedi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.