enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Analiz: Milli İstihbaratın Dönüşümü

Analiz: Milli İstihbaratın Dönüşümü
24.12.2024
A+
A-

Güvenlik Bilimleri Analisti Onur Dikmeci geçtiğimiz günlerde bağımsız düşünce kuruluşu Türk Dış Politikası Araştırma merkezi-TUDPAM için kapsamlı bir rapor hazırlamış ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)’in kurumsal, hukuksal, işlevsel dönüşümünü ortaya koymuştu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

GÜVENLİK BİLİMLERİ ANALİSTİ ONUR DİKMECİ MİLLİ ...

            Onur DİKMECİ, Güvenlik Bilimleri Analisti

Güvenlik Bilimleri Analisti Onur DİKMECİ, birçok araştırmacı ve akademisyen tarafından büyük ilgi gören çalışmasıyla ilgili istihbaratın dönüşen yapısını anlattı.

Özellikle uluslararası ilişkiler ve benzeri dallarda yetişen her araştırmacı ve akademisyen istihbarat çalışmalarına ilgi duymuştur. İstihbarat çalışmalarının Türkiye’de ki tek patronu olan MİT ise son yıllarda vizyonunu geliştirmiştir.

Türkiye’de bazı çevreler kasıtlı olarak istihbaratın özellikle Soğuk Savaş evresindeki konumunu küçümsedi ve o yıllarda istihbarat teşkilatı ABD ile ilişkilendirildi. Türkiye geçmiş yıllarda da kısıtlı imkânlarına rağmen verimli istihbarat çalışmalarında bulunmuştur.

Türk İstihbarat ve Casusluk Müzesi!' - Stratejik Ortak

MİT tarafından sanal olarak açılan ve Anadolu Ajansı tarafından haberleştirilen İstihbarat Müzesi incelendiğinde Türk İstihbaratının Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren yurtiçinde ve yurtdışında fiziki ve teknik takiplerini sürdürdüğü ve özellikle rapor yazımı konusunda uzman olduğu anlaşılmaktadır.

1990’lı yıllarla birlikte MİT’in sivilleşme çabası geliştirilmiş ve askeri yapının uzantısı olması yerine müstakil bir teşkilat olarak tasarlanmıştır. Aslında bunların hepsi bir ‘Devlet Aklı’ tarafından tasarlanmıştır.

MİT Müsteşarlığına getirilen Hakan Fidan akademik kariyerindeki tezlerinde istihbaratın diplomasiyle ilişkisini ve teknik istihbaratın temel istihbarat unsuru haline geldiğini işlemişti.

Onun Müsteşarlığında Genelkurmay Elektronik Sistemler, MİT’e devredildi ve tezindeki unsurlardan birisi fiiliyata dönüşmüş oldu. Fidan daha sonra ise Dışişleri Bakanı yapıldı ve istihbarat-dışişleri ilişkisi sağlıklı olarak kurulmuş oldu.

Milli İstihbarat Akademisi (MİA) lisansüstü başvuruları başladı!

15 Temmuz darbe girişiminden sonra MİT Müsteşarlığı, Başkanlık seviyesine getirildi ve Cumhurbaşkanlığına bağlanarak hukuki ve kurumsal yapısı güçlendirildi.

Fidan’dan sonra MİT Başkanı olan İbrahim Kalın ise devlet bürokrasisi içerisinden yetişmiş son görevinde Cumhurbaşkanı Sözcülüğü ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterlik Yardımcılığı yapmış Büyükelçi unvanlı bir şahsiyetti.

Millî İstihbarat Akademisi 2024/2025 Lisansüstü Programlarına Başvurular Başladı! - Yüksek Lisans Tercihleri

Göreve geldikten kısa bir süre sonra MİT bünyesinde İstihbarat Akademisi kurulmuş ve Akademi’nin sivil öğrencileri de kapsayacak biçimde lisansüstü eğitimleri sürdürmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca Akademi periyodik aralıklarla raporlarda yayınlamakla birlikte düşünce merkezi gibi faaliyetini sürdürmektedir.

Bu durumda MİT için bir devrim niteliğindedir ve istihbaratın halkla ilişkiler faaliyetinin yanı sıra akademik misyonları da güçlenmiştir.

MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan Şam'a tarihi ziyaret

İbrahim Kalın, Şam Emevi Camii’nde namaz kılarak hem yeni rejimi desteklediklerini hem de bu ülkeye önem verdiklerini göstermiştir. Çünkü Suriye devriminden sonra bu ülkeye ilk ziyaret Türk İstihbarat Başkanı tarafından gerçekleştirilmiş olunmuştur.

İstihbaratın bir bütün olduğu değerlendirilirse bu aşamalara gelinmesi onlarca yıllık bir çabanın ürünüdür. Artık daha fazla göz önünde olan ve çok iyi halkla ilişkiler yürüten, teknik ve siber istihbarata özel önem veren ve askerleri bile kıta içerisinde ve dışarısında izleyebilen güçlendirilmiş bir MİT var.

Analistler ve araştırmacılar hem ülkesinin kurumlarını hem kurumsal faaliyetlerini analiz etmek, bu analizler neticesinde kurumlarla bağları tesis etmek durumundadırlar. Çünkü kurumların hayat damarları bu araştırmacılardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.