enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Analiz: Ankara’da Rusya ve ABD Arasında Esir Takası

Analiz: Ankara’da Rusya ve ABD Arasında Esir Takası
10.08.2024
A+
A-

* Ankara’da büyük çaplı bir uluslararası tutuklu takası gerçekleştirildi. Rusya ve ABD arasında tutuklu takası konusunda anlaşmaya varıldı.  

* Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT), son zamanların en kapsamlı takas operasyonunu yaparak ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus’taki hapishanelerde tutulan 26 kişinin karşılıklı takasını gerçekleştirdi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Mehmet Gökhan  Özçubukçu
Analist: Mehmet Gökhan Özçubukçu
Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜRKSAM) analistlerinden Mehmet Gökhan Özçubukçu “Ankara’da Rusya ve ABD Arasında Esir Takası” başlıklı analizinde, Ankara’daki takas operasyonu kapsamında 2’si ABD’den, 1’i Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan olmak üzere 7 uçakla 26 kişi Türkiye’ye transfer edildiğini dile getirdi.
Mehmet Gökhan Özçubukçu, operasyon kapsamında 2’si çocuk 10 rehine Rusya’ya, 13 rehine Almanya’ya ve 3 rehine ABD’ye transfer edildiğini belirterek ve MİT’ten yapılan açıklamada, ‘‘Bugün teşkilatımızın koordinasyonunda bir temizleme operasyonu gerçekleştirilecek. Teşkilatımız, son dönemin en kapsamlısı olan bu temizleme operasyonunda önemli bir arabuluculuk rolü üstlendi.’’ denildiğini ifade etti.
Putin, Ankara'daki takas operasyonuyla Rusya'ya dönenleri havalimanında  karşıladı - Son Dakika Güncel Haberler

Soğuk Savaş Sonrası En Büyük Esir Takası

Rusya ve ABD arasında Soğuk Savaş’tan beri en büyük esir takasının Ankara’da gerçekleştirildiğine vurgu yapan Özçubukçu,  şunları söyledi:

“Ankara’da 7 ayrı ülkenin cezaevlerindeki 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza atıldı. Taraflar, istihbarat diplomasisi kullanan MİT’in organizasyonuyla Türkiye’de bir araya getirildi. ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya, Rusya ve Belarus’ta tutuklu bulunan Batılı ülke vatandaşları ile Rus vatandaşları arasında gerçekleştirilecek değişim hakkında görüşmeler yapıldı ve detaylar görüşüldü. MİT, görüşmelerin başından sonuna kadar arabuluculuk faaliyetini yürüttü. MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın taraflarla yaptığı birçok görüşmenin neticesinde bu takas sağlandı”.

Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeniyle kişilerin tamamının MİT personelinin gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildiğini açıklayan (TÜRKSAM) analist Mehmet Gökhan Özçubukçu, Takas edilen kişiler arasında Rusya’da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich’in, 2018 yılından beri Rusya’da tutuklu bulunan eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus’ta tutuklu Alman uyruklu Rico Krieger, Rus muhalif isim İlya Yaşin ve Almanya’da tutuklu FSB görevlisi Vadim Krasikov gibi isimlerin yer aldığını ve iki çocuğun da aralarında bulunduğu toplam 10 tutuklunun Rusya’ya, 13’ünün Almanya’ya, 3’ünün de ABD’ye nakledildiğini aktardı.

Daha önce de Hakan Fidan’ın MİT Başkanı olduğu dönemde Rus istihbarat ve ABD direktörleri Ankara’da bir araya gelerek nükleer mesele hakkında kritik görüşmelerde bulunmuşlardı. Ayrıca bir süre önce Rusya ile Ukrayna arasında Ankara Esenboğa Havalimanı’nda tutuklu takası gerçekleşmişti.

Rusya'dan Biden ile Blinken'a ülkeye giriş yasağı - Son Dakika Haberleri

MİT Kilit Rol Oynuyor

ABD Başkanı Biden ile Dışişleri Bakanı Blinken’ın, MİT tarafından yürütülen ve Ankara’da gerçekleştirilen takas operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptığını söyleyen Özçubukçu, Biden’ın açıklamasında, üç Amerikan vatandaşı ve bir Yeşil Kart sahibi olmak üzere toplam dört kişinin ‘‘haksız yere tutuldukları Rusya’daki hapishanelerden’’ evlerine döneceklerini ve bundan çok mutlu olduklarını belirttiğini dile getirdi.

Mehmet Gökhan Özçubukçu, isimleri Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva ve Vladimir Kara-Murza olan kişilerin serbest kalacak olmasından dolayı emeği geçen ülkelere ayrıca teşekkür eden Biden, ‘‘Bu zor ve uzun müzakereler boyunca bu sonuca ulaşmak için Türkiye, Almanya, Polonya, Slovenya ve Norveç gibi müttefiklerimize müteşekkirim’’ ifadesini kullandığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın da, ‘‘Bu anlaşmayı mümkün kılan müttefiklerimiz Almanya, Polonya, Norveç ve Slovenya’ya minnettarız. Ayrıca, bu kişilerin ABD ve Almanya’ya güvenli bir şekilde geri dönmeleri için alan sağladığı için Türk hükümetine teşekkür ediyoruz’’ dediğini hatırlatan (TÜRKSAM) analist Özçubukçu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise ‘‘Bu anlaşmayı mümkün kılan hayati lojistik desteği sağlayan Türkiye’ye çok minnettarız’’ ifadelerini kullandığını ifade etti.

Mehmet Gökhan Özçubukçu, ülkeler arasındaki her türlü sorun için diyalog kanallarının sonuna kadar açık tutulması çağrısını sürdüren Türkiye ile Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), tüm tarafların bir araya geldiği ortak platformlar kurmak ve arabuluculuk faaliyetlerini yürütmek için adımlar attığına dikkat çekti.

Özçubukçu, ayrıca MİT’in özellikle istihbarat diplomasisi başta olmak üzere tüm istihbarat araçlarını kullanarak uluslararası alanda yaşanan çatışmaların çözümüne katkıda bulunduğunu belirtti.

WSJ'den takas operasyonuna övgü: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasi  başarısının örneği - Ekol TV - Türkiye ve Dünya'dan Son Dakika Haberleri

Bu bağlamda Türkiye’nin yürüttüğü çok taraflı ve barış odaklı diplomasinin sonuç vermeye devam ettiğinin altını çizen (TÜRKSAM) analist Mehmet Gökhan Özçubukçu, “Türkiye, bölgesel ve dünya barışı için kilit bir ülke olarak konumunu güçlendiriyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok boyutlu siyasi yaklaşımı, Türkiye’nin diplomatik sorun çözme kapasitesini dünyadaki en güvenilir zemin haline getirdi” dedi.

Avrupa'nın ihtiyacı duyduğu mola için kritik viraj! Türkiye'nin arabulucu  rolü çare olabilir

Mehmet Gökhan Özçubukçu, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana Türkiye’nin, gerçek anlamda uzlaştırıcı bir rol oynayarak, bölgesel istikrar ve komşuluk ilişkilerine her zaman vurgu yaptığını dile getirerek, bunun yanında Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna savaşında arasındaki çatışma sırasında diyaloglarını sürdürerek kendisini arabulucu olarak konumlandırdığını hatırlattı.

Analist Mehmet Gökhan Özçubukçu, Türkiye’nin, Türk diplomasisinin birçok konuda oynadığı önemli rol sayesinde bölgesel ve dünya barışının tehlikede olduğu bir zamanda çok taraflı bir diplomasi ile çözüm üreten bir ülke haline geldiğini kaydetti.

***
Yazar hakkında
1990 Gaziantep doğumludur. Lisans eğitimini 2012-2014 yılları arasında Ardahan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimini  2021 yılında Ardahan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde eğitimini tamamlamıştır.  2022 tarihi itibariyle  Bakü Devlet Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde doktora eğitimine devam etmektedir. Güney Kafkasya, Azerbaycan’da milliyetçilik ve modernleşme, Karabağ tarihi üzerine çalışmalarına devam eden Mehmet Gökhan Özçubukçu, TÜRKSAM’a “Misafir Yazar” olarak katkıda bulunmuştur.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.