enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı yapıldı
00:17 Kadın A Millî Takımımız Tarihi Ukrayna Maçına Hazır
00:12 Türkiye’nin BRICS’e üyeliğinin Hindistan tarafından engellendiği iddiasına ilişkin açıklama
00:10 Mehmetçik, teröristlerin inlerine giriyor
00:09 TBMM Genel Kurulu’nda TUSAŞ’a Yönelik Terör Saldırısı’na ilişkin Meclis Başkanlığı Tezkeresi kabul edildi
00:08 Orta Afrika Cumhuriyet Tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi
00:08 Türk dünyasından İpek Yolu Projesi: Detaylar ilk kez TRT Haber’de
00:07 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Beraberindekiler, SAHA EXPO’daki Stantları Ziyaret Etti
00:06 Millî Savunma Bakanlığında Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
00:06 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüştü
00:05 Türk-Amerikan İlişkilerinde Gülen’in Sonu
00:04 Gıdaya sürekli ve yeterli miktarda ulaşmak insani hak…
00:03 İstihbaratımız İsrail’in Her Adımını İzliyor
00:02 Çukurova Sanayi ve İş Dünyası (Çukurova Sifed), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi
00:57 TUSAŞ’taki terör saldırısında şehitlerin kimlikleri belli oldu
00:38 Bakan Fidan: Terör unsurlarıyla ve onları besleyen güçlerle mücadelemizi sürdüreceğiz
00:18 Suriye ve Irak’ta PKK hedefleri vuruluyor
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile telefonda görüştü
00:12 TBMM Genel Kurulu’nda ‘TUSAŞ’ saldırısına tepki
00:11 Norovirüs aşısı için ilk denemeler başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ana-babaya sevgi ve saygının evrensel esasları

Ana-babaya sevgi ve saygının evrensel esasları
A+
A-

12 Mayıs 2024’te bir “Anneler Günü” daha kutladık. Önümüzdeki Haziran ayında da “Babalar Günü” kutlanacak. Son senelerde bazı sevgileri, saygıları, bağlılıkları, yardım ve destek faaliyetlerini bir güne, bir haftaya sığdırmak moda oldu. Gerçekte her gün, her hafta iyiliklerin, güzelliklerin günü ve haftasıdır. Onları belli gün ve haftalara hapsetmek yanlıştır. Biz bu yazımızda “Anneler Günü”nü bahane ederek İslam’ın ana-baba hakları konusundaki evrensel esaslarını söz konusu edeceğiz.

Kur’an ve hadiste ana baba haklarına, onlara sevgi ve saygıyla ilgili olarak yer Ahmet SAĞLAM ( YAZAR ) - ANNE BABA HAKKI NEDİR.alan emirler; dünyada ana-baba hakkını, anaya babaya sevgi ve saygıyı güvenceye alacak başka hiçbir yasa, metin, belge, ilke olmasa bile tek başına yeterlidir. Zaten dünyada ana-babaya şefkat ve hürmetin, ana-baba hakkının bu kadar yüceltildiği daha etkili ve güçlü başka bir metne, yasaya, ilkeye, düzenlemeye rastlamak mümkün değildir. Çünkü bu iki ayet ve bir hadise göre bir evlat, ana-babasını hangi ölçüde severse sevsin, ana-babasına hangi ölçüde hizmet ve hürmet ederse etsin, ona “Bravo sana, evlatlık görevini yaptın!” denemez. Çünkü Müslümanlıkta ana-baba hakkı, ne yapılırsa yapılsın tam olarak ödenemeyecek, yüceliğinden ötürü üst sınırına, zirvesine hiçbir zaman çıkılamayacak olan bir haktır. İşte yoruma gerek olmayan açık-seçik belgesi:

Rabbin, kendisinden başkasına kulluk etmemenizi, ana-babaya da iyilik ve güzellikle davranmanızı size emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi evlat olarak senin yanında yaşlanır, bakımlık hale gelirse, verdikleri zahmetten dolayı sakın onlara ‘öf!’ bile deme. Onları azarlama. Onlara güzel, gönül alıcı söz söyle.” “Onlara acıyarak şefkat kanatlarını üzerlerine ger. ‘Ya Rab! Onlar beni çocukken nasıl esirgedilerse sen de şimdi onları öyle esirge’ de.” (Kur’an, İsra suresi: 23-24).

Anne Baba Hakkı, Dinimizdeki Yeri, İlgili Ayet ve Hadisler | Yazar: Abdullah PehlivanAna-babalarının ihtiyarlık (ilgiye ve bakıma muhtaç) zamanlarında onlardan birine veya her ikisine yetişip de onlara layık oldukları hizmet ve hürmette bulunamamaktan dolayı cenneti hak edemeyen evlatların burnu yerde sürtsün!” (Hadis-i şerif).

Herkes ektiğini biçer” sözünün hiç sekmeden geçerli olduğu alanlardan biri evlatlarla ana-babalar arasındaki ilişkidir. Yani evlatlar anne-babalarına nasıl davranıyorlarsa kendi evlatları da kendilerine öyle davranacaklardır.

BİR GERÇEK: ANNE ÖZLEMİNİN ÜZERİNDE ÖZLEM YOKTUR

Bir örnek: Doğuştan görme engelli yetişkin bir insanın dayanılmaz anne özlemi:

İşitiyorum ki: Güneş pek güzelmiş! Ya güller, çay kenarında suyun üzerine sarkan çiçekler ve nâzik nâzik öten kuşlar ve böcekler, çok güzel manzaralar arz edermiş!

İşitiyorum ki: Gökyüzünde ışıklar görünürmüş, denizin dalgaları gözyaşları gibi hazin hazin süzülürmüş! Onun üzerinde gemilerin dahi yürümesi insanı hayrete düşürürmüş!

Lâkin ben ne o gürültüsünü işitmekte olduğum denizi, ne o renkli çiçekleri, gökyüzünü, güneşi, ne de aydınlığı görmediğim için müteessirim!

Hayır, Allah’ım hayır! Şu fâni âlemin güzelliğinden hiçbirini arzu edecek değilim! Yalnızca bir kez olsun annemin yüzünü görebilseydim!

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.