enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 MİT Başkanı İbrahim Kalın, İstanbul’da başta Kudüs olmak üzere Hamas heyetiyle görüştü
10:19 Trump yönetimi İran sendromuyla güç kaybetmeye devam ediyor
00:50 İran savaşında hangi ülkeler kazanacak, hangileri en çok zarar görecek?
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:13 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:58 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Amerikan Seçimleri Dünyayı Nasıl Etkiler?

Amerikan Seçimleri Dünyayı Nasıl Etkiler?
06.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. görevlisi Prof. Dr. Kemal İNAT, gerek ABD’de gerekse Washington’un geleneksel müttefiki olan Batı başkentlerinin çoğunda seçimlerin olaysız bir şekilde tamamlanması, sonuçların tartışmasız bir şekilde ilan edilmesi ve Biden’ın kazanması yönünde bir beklenti söz konusu olduğunu ifade etti.

Prof.Dr. Kemal İnat,"Trump, İsrail Lobisi'nin desteğini almak istiyor" |  Arifiye Haber

Prof. Dr. Kemal İNAT

Amerikan seçimlerini (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na değerlendiren Prof. Dr. Kemal İNAT, geniş kesimlerin tahminlerinin bu seçimlerin çok çekişmeli geçeceği ve çok sorunlu bir şekilde gerçekleşeceği yönünde olduğunu,  aslında anketlerin çoğunun Joe Biden’ı açık farkla önde gösterse de çekişmeden bahsedilmesinin Amerikan seçim sistemi ve Başkan Trump ile alakalı bulunduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Kemal İNAT, “Meselenin Amerikan seçim sistemiyle ilgili boyutu, öncelikle 2016 seçimlerinde olduğu gibi, adaylardan birinin toplam oyları rakibinden çok daha fazla olsa da kritik eyaletleri kaybetmesi durumunda başkanlık yarışını da kaybedecek olmasından kaynaklanıyor. Zira toplam seçmen oylarının çoğunu almak değil, başkanı seçecek delegelerin çoğunu kazanmak asıl belirleyici olan.

İkinci olarak ise posta yoluyla oy kullanılacak olması Amerikan seçimlerini Başkan Trump açısından “şaibeli” yapıyor. Ya da Trump’ın seçimleri kaybetmesi durumunda posta yoluyla kullanılacak oyları tartışmaya açıp bir kaosa yol açacağına dair endişeler var.” dedi.

Prof. Dr. Kemal İNAT, Amerikan seçimlerinin dünyaya etkisinin ne olacağı meselesine gelince, seçimlere dair üç senaryoya göre farklı etkilerden bahsedilebileceğine dikkat çekti.

Bu senaryoların; Trump’ın kazanması, Biden’ın kazanması ve seçimlerin ardından kimin kazandığının uzun süre belli olmamasına yönelik kaos durumu şeklinde kendisini gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Kemal İNAT, “Ayrıca seçimlerde Senato’nun üçte birinin yenileneceği de düşünüldüğünde, Senato’daki Cumhuriyetçi çoğunluğun devam edip etmeyeceğine dair alt senaryolar da yapılan analizlerde hesaba katılabilir” dedi.

Prof. Dr. Kemal İNAT, Almanya, Venezuela, İran ve Rusya gibi ülkelerin Amerikan seçimlerini en yakından takip eden ülkeler olduğunu söylemenin mümkün olduğunu ifade etti.

Başkan adaylarından Biden’in, “Türkiye’deki iktidarı muhalefeti destekleyerek devirmek istediğini” açıklasa da, uzun zamandır bağımsız bir yola girmiş Ankara için Trump’ın ya da Biden’ın kazanmasının çok farkı olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Kemal İNAT,  “Zira Trump’ın başkanlığı döneminde ABD’nin Türkiye’ye yönelik baskısı, Biden’ın yardımcılığını yaptığı Obama döneminden daha az değildi” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Kemal İNAT, ABD’nin, her iki başkan döneminde de PKK/YPG’ye destek verdiğini, Türkiye ekonomisini hedef alan saldırılarda bulunduğunu ve FETÖ konusunda Ankara’nın taleplerini yerine getirmekten uzak durduğunu hatırlattı.

“Bu durum, Biden kazansa da Washington’un Türkiye politikasının fazla değişmeyeceğinin göstergesi. Türk-Amerikan ilişkilerinde asıl belirleyici olan Beyaz Saray’da kimin oturduğu değil, dayatma ve baskılara karşı direnen Ankara’nın bağımsız politikasının Washington’da ne zaman kabul göreceği meselesidir” diyen Prof. Dr. Kemal İNAT, “Türkiye konusunda durum böyle iken, mesela İran gibi Trump döneminde yoğun Amerikan baskısına maruz kalan ülkeler açısından Biden’ın başkanlık koltuğuna oturması bu baskının hafiflemesi anlamına gelebilir” dedi.

Prof. Dr. Kemal İNAT, Biden’ın, daha önce yardımcısı olduğu Obama’nın yolunu izlemesi durumunda İran’la yeni bir anlaşmanın imzalanmasının gündeme gelebileceğini ve böyle bir anlaşmanın Orta Doğu siyasetinin akışını ciddi şekilde etkileyebileceğini söyledi.

Buna karşılık Trump’ın devam etmesi ya da Biden’ın gelmesi durumunda değişmeyecek şeylerin çoğunlukta olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kemal İNAT, “Çin ile rekabetin daha da derinleşmesi, İsrail lobisinin Amerika’daki etkinliğinin sürmesi, ABD’nin başka ülkelerin içişlerine müdahaleleri yakın zamanda değişmeyecektir” şeklinde kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Kasım 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.