enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:32 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
21:51 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:21 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:00 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:05 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:52 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:41 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:07 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:50 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:37 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
17:23 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
14:20 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:36 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Amerikalı Prof. Dr. Justin Mc’Carthy, ‘Osmanlı’nın Ermenileri tehcir etmesinde çok iyi nedenleri vardı’

Amerikalı Prof. Dr. Justin Mc’Carthy, ‘Osmanlı’nın Ermenileri tehcir etmesinde çok iyi nedenleri vardı’
28.05.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER / Lousville Üniversitesi Öğretim Üyesi Amerikalı Prof. Dr. Justin Mc’Carthy, Ermenilerin Osmanlı’ya ihanet ettiğini açıkladı.

Amerikalı Prof. Dr. Justin Mc’Carthy, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘ya yaptığı açıklamada, özellikle gençlerin tarihlerini çok iyi bilmesini ve Türkiye’nin sürekli karşı karşıya kaldığı Ermeni Meselesi konusu ile ilgili gerçekleri öğrenmelerini istediğini söyledi.

ABD'li tarihçi McCarthy: Ermeniler, soykırım iddialarını Türklerin kolunu bükmek için kullanıyor

Osmanlı, Balkanlar ve Ortadoğu konusunda uzman olan Amerikalı tarihçi Prof. Dr. McCarthy, Osmanlı’nın Ermenileri dahi Ermenilerden koruduğunu dile getirerek, ülkesinde böyle düşündüğü ve savunduğu için zorluklarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

“İhanet ettiler”

Balkanlar, Ortadoğu ve Osmanlı İmparatorluğu Uzmanı olan Prof. Dr. Justin McCarthy, Ermeni meselesinin anlaşılabilmesi için tarihe bakılması gerektiğini, bunun yapılması halinde Osmanlı’nın neden Ermenileri tehcir ettiğinin ve neden yerlerini değiştirdiğinin anlaşılabileceğine dikkat çekti.

Ermenilerin Osmanlı’ya ihanet ettiğini belirten Justin McCarthy, Ermenilerin Rus Ajanı gibi hareket ettiğini hatırlarak şunları söyledi:

“Ermeniler dediğim zaman Ermeni isyancıları, Ermeni milliyetçileri kastediyorum. Ermenilerin çoğu da Müslüman Türkler gibi kendi başlarına yaşamak isteyen çiftçiler, köylülerdi, ama kendi insanları onları rahat bırakmadı savaşa zorladı, savaşmazlarsa kendi insanları tarafından öldürüleceklerdi. Öyle olunca da Osmanlıların bu kişilere karşı harekete geçmesinin yeterince nedeni vardı. Ermeniler ihanete başvurdu. Kilikya Adana bölgesine bakarsanız bu bölgede Ermeniler, Osmanlılara saldırmaya ve ordusunu ikiye bölmeye çalıştı.”

ABD'li tarihçiden Ermenilere arşiv tepkisi

“Osmanlının telgraflarını kestiler”

Ermenilerin Ruslara katılarak savaştığına da değinen Prof. Dr. McCarthy, “Ermeniler, Rus saflarında savaşan askerler gibi toplandı. Osmanlı 1900’lü yılların başlarında doğuda Rusya ve İran cephelerinde savaşırken, Ermeniler kritik yollardaki telgraf hatlarını kestiler. Çünkü Osmanlıyı durdurmanın tek yolu, telgraf hattına saldırmaktı. O kadar çok telgraf hattı kestiler ki, Osmanlı’nın iletişim sağlamasını engellediler. Ermeniler, Rus saflarında savaşan askerler gibi çalışıyordu. Sonucunda Türkler yenildi. Çünkü Van’da 6 bin Türk askeri Ermenilerle savaşmak zorunda kalarak savaşa gelemedi” diye konuştu.

Justin Mccarthy - Over 5 Million Muslims Died Before World War 1 - YouTube

“Ermeniler Ruslara katıldı”
Osmanlı İmparatorluğu’nun varlığının tehlikede olduğunu ifade eden Prof. Dr. McCarthy, “Ermeniler Ruslara ve hatta çetelere katıldı. 15 bin Ermeni çetesi yol kesiyor askerleri öldürüyordu. Bu sebeple Osmanlı’nın Ermenileri tehcir etmesinde çok iyi nedenleri vardı. Ayaklanmaların gerçekleştiği yerler, Osmanlı’nın en çok zarar gördüğü yerlerdi. Van Gölü çevresindeki tüm telgraf hatlarını kestiler. Bu hatları korumak için Osmanlı, yüzlerce asker gönderiyordu. Türklerin bunun için iyi planı vardı. İran üzerinden Ruslara saldırmak ama Ermenilerle savaşmak zorunda kalan Osmanlı ordusu burada yenildi. Müslüman Türkler ve Kürtler kaçmaya zorlandı” değerlendirmesinde bulundu.

“Osmanlı halkını korudu”

Ermeni tehciri sayesinde Müslümanların yanı sıra Ermenilerin de kayıplarının azaldığına dikkati çeken  Prof. Dr. McCarthy, tehcirin savaş zamanında temeli bulunan bir eylem olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. McCarthy, Ermenilerin devlet için tehlike oluşturmadıkları bölgelerden tehcir edilmediği bilgisini de vererek, Osmanlı’nın bu toplumu korumak için ellerinden geleni yaptığını ve bu konuda başarılı da olduğunu anlattı.

Amerikalı tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy, konuşmasının sonunda Osmanlıların, sadece ülkelerini ve halklarını düşmanlara karşı korumaya çalıştığını kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.