enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’nın yatıştırma siyaseti

Almanya’nın yatıştırma siyaseti
A+
A-

Biz çeşitli olaylardan NATO içindeki çatlağı ve özel olarak Almanya’nın pozisyonunu anlamaya çalışırken Almanlar durumu açık etti bile. Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı tam da düşündüğümüz gibi Almanya’nın Rusya’yı “yatıştırma” siyaseti peşinde olduğunu açık açık söyledi.

Prof. Dr. Hasan B. YALÇIN & SETA Strateji Araştırmaları Direktörü

Yeni Delhi’deki bir toplantıda konuşan Alman Komutan “Putin’in Ukrayna’dan toprak koparma peşinde olmadığını sadece biraz saygı beklediğini” söylüyor. Konuşmanın kaydedildiğini bilip bilmediğini bilmiyoruz. Ama öyle ya da böyle Hintlilerle görüşürken Alman devletinin Putin’e dair ne düşündüğü de açık etmiş oldu. Buna göre, Almanya Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyor. NATO’nun Ukrayna’yı gözden çıkarmasını istiyor. Yine konuşmadan öğrendik ki, Almanya zaten Kırım’a oldubitti gözüyle bakıyormuş. Ve yapılacak bir şey olmadığını düşünüyormuş.

Tabii ki bunlar Almanya’nın resmi görüşü değildir diyebilirsiniz. Alman komutanın bir gaf yaptığını düşünüyor olabilirsiniz. Zaten bu nedenle de yirmi dört saat içinde görevden alındı. Fakat gerçek tam da bu tür gaflarla ortaya çıkıyor. Alman komutan muhtemelen kaydedildiğini düşünmeden gerçek fikirlerini paylaşıyor. Resmî açıklama yapıyor olsaydı çok daha dikkatli bir seçerdi.

Bu vesileyle Almanya’nın NATO’daki krizi gördüğünü fakat pek de umursamadığını gördük. Zira aynı konuşmada Putin’in NATO’da çatlak çıkarmaya çalışıyor olabileceğini kabul etmesine rağmen bunu pek önemsiyor gibi de görünmüyor. Putin saygı istiyor iddiasında diretiyor.

Bu tipik haliyle bir yatıştırma politikasıdır. Eğer bir saldırgan tarafın asıl amacının maddi genişleme olmadığı prestij, saygı, itibar gibi soyut hedefler peşinde koştuğu söyleniyorsa burada bir sorun var demektir. Mesela İkinci Dünya Savaşı öncesi İngiliz Başbakanı Chamberlain Hitler’i yatıştırma siyaseti izlerken Hitler’in asıl derdinin Almanya’ya yapılmış olan haksızlıkları düzeltmekten ibaret olduğunu, Avusturya ve Çekoslovakya’yı ilhak ederse Hitler’in tatmin olacağını düşünüyor ve söylüyordu.

Fakat yatıştırma siyasetinin asıl nedeni farklıdır. Yatıştırma siyaseti iki nedenden dolayı izlenir. Birincisi yatıştırma peşinde koşan tek başına saldırganı dengeleyemeyeceğini düşünüyordur. İkincisi müttefiklerine güvenmiyordur. En iyi opsiyonun saldırganı başka hedeflere yönlendirerek kendinden uzak tutmak olduğunu düşünüyordur. İngiltere de İkinci Dünya Savaşı öncesinde Almanya’yı tek başına durduramayacağının ciddi anlamda farkındaydı. Fransa, Rusya ve ABD gibi muhtemel müttefiklerine güvenmiyordu. Bu nedenle de Almanya’nın yayılmasına göz yumuyordu.
Bugün Almanya’nın Rusya’yı dengelemek gibi bir şansı yok. Dahası Almanya ABD’ye ve diğer müttefiklerine hiç güvenmiyor. Ukrayna’yı feda etmekten çekinmeyecektir. Bu nedenle zaten Alman Komutan asıl dengelenmesi gereken aktörün Çin olduğunu Rusya ile yakınlaşmak gerektiğini düşünüyor. Yani kendine yakın tehdidi görmezden gelerek Batı ittifakı içindeki oyun bozan olmaktan kaçınıyor. Asıl hedefin Çin olması gerektiğine dair fikirler üretiyor
Bu durum ne kadar sürer ve nasıl ilerler pek bilmiyoruz ama yatıştırma siyasetinin sonunun iyi bitmediğini hepimiz biliyoruz. Çünkü yatıştırma siyaseti yatıştırmaz aksine karşı tarafı daha da cesaretlendirir.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.