enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:01 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:53 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:47 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:32 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:26 Ticaret satış hacmi, Kasım 2025’te yıllık bazda yüzde 7,1, perakende satış hacmi de yüzde 14,2 yükseldi…
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:19 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:11 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:07 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:07 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’dan yabancı öğrencilere vize engeli

Almanya’dan yabancı öğrencilere vize engeli
15.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da eğitim bakanlığının, yerleşkede bulunma zorunluluğu olmayan, tamamen açık ya da sanal öğretime tabi yabancı öğrencilere, koronavirüs salgını nedeniyle vize vermediği ortaya çıktı. Muhalefet konuya tepkili. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (dpa / ET,JD)’ye dayandırdığı habere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) hükümetin bir süre önce, koronavirüs salgınına karşı önlem amacıyla,  öğrenimlerine online derslerle devam eden yabancı öğrencileri ve bu kapsamda yaklaşık 9 bin Alman öğrenciyi sınır dışı etme planı, iptal edilmeden önce Almanya’da büyük bir tepki ile karşılanmıştı. Ancak Almanya Federal Meclisindeki muhalefet partilerinden Yeşiller’in milletvekili Kai Gehring’in, Federal Eğitim Bakanlığına yönelik soru önergesi, Almanya’nın da benzer bir uygulamayı bir süredir tatbik ettiğini ortaya çıkardı.

ARD televizyonunun, bakanlığın söz konusu soru önergesine verdiği yanıta dayandırdığı haberine göre Almanya, vize başvurusunda bulunan yabancı yüksek öğretim öğrencilerinden, üniversite ya da yüksekokulda yüz yüze derslere katılma zorunluluğunu gösteren bir belge talep ediyor. Herhangi bir açık öğretim programında olan veya tamamen online derslerle eğitim alan yabancı öğrencilere ise, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, temmuz ayının başından bu yana vize verilmiyor.

Bakan Karliczek ABD’yi eleştirmişti

Almanya Eğitim Bakanı Anja Karliczek, ABD’nin daha sonra uygulamaktan vazgeçtiği yabancı öğrencileri sınır dışı etme planı ile ilgili olarak, “eğitim ve araştırma karşılıklı etkileşimle hayat bulur, özellikle de uluslararası etkileşimle” ifadesini kullanmış ve bu durumun pandemi döneminde de ayakta tutulması gerektiğini savunmuştu.

Soru önergesini veren Yeşiller milletvekili Kai Gehring, “Federal hükümet bu uygulamada ısrarcı olursa tam bir çifte standart örneği sunmuş olacak” değerlendirmesinde bulundu. Gehring, özellikle dış politikadaki güvenilirlik adına, uluslararası öğrenciler için engellerin derhal ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Almanya’ya giriş iznini, üniversitede fiziki anlamda bulunma şartına bağlamanın, öğrenciliğin sadece derslere girmekten ibaretmiş gibi “hatalı bir varsayım” olduğunu belirten Yeşiller eğitim uzmanı Gehring, “Değişim programlarının bir amacının da, misafir olunan ülkenin kültürünü ve toplumu tanımak olduğunu” dile getirdi.

“Bürokratik dar görüşlülük”

Muhalefetteki Hür Demokrat Parti (FDP) eğitim politikaları uzmanı Jens Brandenburg da hükümeti bu konuyla ilgili olarak ağır bir dille eleştirdi. Federal hükümetin, “bürokratik dar görüşlülüğü” ile uluslararası öğrenci değişimini baltaladığını dile getiren Brandenburg, koronavirüs test sonuçlarına bakılmaksızın uygulanan toptan bir ülkeye giriş yasağının tamamen abartı olduğunu vurguladı.

Almanya Yabancı Öğrenciler Birliği Sözcüsü Kumar Ashish de, söz konusu uygulamadan dolayı mağdur olan çok sayıda öğrenci olduğunu belirtti. ARD’ye konuşan Ashish, “Hindistanlı bir öğrenci için, üniversitenin kütüphanesinden yararlanamadıktan sonra, internet üzerinden dersleri takip etmenin ne anlamı var?” sorusunu gündeme getirdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Ağustos 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.