enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 SPD Başkanı Yıldız : Kuruyan Göllerimiz ve Kesilen Sularımızın Nedeni Benzer !
23:02 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sahte diploma soruşturmasına ilişkin, yargı sürecinin devam ediyor
22:33 Bakan Tunç: Kamu hizmetlerinin güvenliği hayati önemdedir
22:22 Kocaelispor lig için olumlu sinyaller veriyor!
21:54 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency, Nevşehir Kültür Yolu Festivali’nde
07:26 Aceleci Tepki Siyasetine Hapsolmak
07:25 Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), faaliyete geçtiği günden bugüne yapılan 52 bin 749 başvurudan 50 bin 770’ini sonuçlandırdı…
07:15 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan Türkiye Kültür Yolu Festivali’den notları!
07:13 Avrupa’nın en büyük bankalarının hisseleri geçtiğimiz hafta itibariyle Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyelere ulaştı…
07:11 Dışişleri Fidan’ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı
07:07 Nazım Hikmet Yaz Kampı’nın 10’uncusu Tamamlandı: Gençler Büyükada’da Buluştu
07:02 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İnanıyorum ki komisyonumuz tarihi misyonu layıkıyla gerçekleştirecek
07:00 Azerbaycan ve Ermenistan Barış Görüşmeleri : Abu Dabi
07:00 Kocaeli Ticaret Odası’dan (KOTO), Mobilya Sektörü’ne yönelik bilgilendirme ve istişare toplantısı
06:55 Sahte Diplomalı Akademi: Türkiye’nin Çürüyen Liyakat Sistemi
06:26 İzmir’de bugünden itibaren su tüketiminin yoğun olduğu 11 ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintilerine başlanacak…
22:21 Tarihi komisyonun ilk toplantısı sona erdi
12:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi bölgesinde kutupbaşı yapacağız
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’dan Türkiye-AB mutabakatı açıklaması

Almanya’dan Türkiye-AB mutabakatı açıklaması
24.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Türkiye ve Yunanistan sınırındaki sığınmacı hareketliliğine dikkati çekerek, “Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki mutabakatın yeniden hayata geçirilmesi büyük bir önem arz ediyor” dedi.

TRT Haber‘de yer alan AA’nın haberine göre, Avusturya’nın başkenti Viyana’da Batı Balkan ülkeleri ve bazı AB üyesi ülkelerin içişleri bakanlarının yanı sıra AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas’ın katılımıyla “Doğu Akdeniz Rotasında Düzensiz Göçle Mücadele” konulu toplantı düzenlendi.

İki gün süren görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, Almanya İçişleri Bakanı Seehofer ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Schinas açıklamalarda bulundu.

Göç için Koordinasyon Platformu

Toplantıda Balkan rotası da dahil Doğu Akdeniz rotasında düzensiz göçle mücadele için merkezi Viyana’da olacak bir “Koordinasyon Platformu”nun kurulması kararlaştırıldı.

Avusturya İçişleri Bakanı Karnl Nehammer, AB dış sınırlarının korunması, düzensiz göçün önlenmesi ve AB’de kalma hakkı bulunmayan kişilerin sınır dışı edilmesi gibi konulara yönelik alınan düzenlemelerin hayata geçirilmesinde söz konusu platformun AB ve Batı Balkan ülkeleri arasında koordinenin sağlanmasına hizmet edeceğini söyledi.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen günlük düzensiz göçmen akışında artış olduğunu ifade ederek, toplantının doğru zamanda yapıldığını kaydetti.

Seehofer, göç konusunun Avrupa’nın gündeminde uzun yıllar yer alacağını, bu nedenle göç sorununa ilişkin birlik içinde yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

AB Komisyonunun göç sorununa ilişkin eylül ayında açıklayacağı önerilerin AB Dönem Başkanlığını üstlenen Almanya için çok önemli olduğunu dile getiren Seehofer, Almanya’nın Dönem Başkanlığında birliğe ait ortak göç politikasının oluşmasına katkı sağlamak istediğini aktardı.

Geri gönderme politikalarının güçlendirilmesi vurgusu

Seehofer, göçmenlerin geldikleri ülkelerle çok yakın ilişki içinde hareket etmek istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Bu ülkelerle yakın temas içerisinde hareket ederek, buradaki sorunları tespit edip, nasıl katkılar sağlamamız gerektiğini belirlememiz gerekiyor. Bu iş birliği hem sığınmacıların gelmesini önlemek hem de Avrupa’da sığınma hakkı elde etmemiş kişilerin geldikleri ülkelere gönderilmesi için büyük önem arz ediyor. Bu herkesin ortak talebi, bunun için güçlü bir geri gönderme politikası gerekli.”

Göç güzergahındaki transit ülkelere yönelik çeşitli düzeylerdeki desteğin önemine işaret eden Seehofer, “Benim önem verdiğim bir başka konu da, bizler Avrupa’da iş gücü için düzenli göçün de yolunu açmalıyız. Böylelikle birçoğu sığınmacı gibi dolaylı yollara başvurmamış olacaktır.” ifadesini kullandı.

Türkiye-AB mutabakatı

Seehofer, Yunanistan ve Türkiye sınırındaki sığınmacı hareketliliğine de değinerek, “AB ve Türkiye arasındaki mutabakatın yeniden hayata geçirilmesi büyük bir önem arz ediyor.” diye konuştu.

Göçün kaynaklandığı ülkelerle iş birliği, transit ülkelere destek ve geri gönderme politikalarının yanı sıra iltica başvurularının da önemli bir başlık olduğunu kaydeden Seehofer, iltica başvurularının AB dış sınırında yapılması, kimin Avrupa’ya girip girmeyeceğine ilişkin sürecin iyi işletilmesi gerektiğini belirtti.

Batı Balkan ülkelerine destek

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas da söz konusu platformu memnuniyetle karşıladığını belirterek, bu platformun yeni bir idari yapı olmadığını, daha ziyade iş birliği merkezli bir araç görevi üstleneceğini ifade etti.

Schinas, Batı Balkan ülkelerinde sığınmacılara yönelik kapasitenin genişletilmesi gerektiğini dile getirerek, göçmenlerin geldikleri ülkelere geri gönderilmesinin önemine işaret etti.

Savaş ve diktatörlerden kaçanların Avrupa’ya sığınması gerektiğini ifade eden Schinas, AB’de kalması için herhangi bir sebep bulunmayan kişilerin geldikleri ülkelere gönderilmesi gerektiğini savundu.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.