enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:58 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
19:14 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
18:53 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
17:55 Derin yoksulluk: Görünmeyenin gerçeği
17:44 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
17:31 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:02 Kocaeli Organizasyonuna yeni bir soluk!
10:09 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:51 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
09:39 Bakan Tunç: Kamu düzenini bozan eylemler, ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemez
09:29 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İran-İsrail çatışmaları nedeniyle İran’da kalan uçaklar, Türkiye’ye geri getirilecek”
09:20 Sanayide kullanılan su nereden geliyor
09:19 6 kıtaya karavan satıyor
09:17 Kaspersky uzmanları, kullanıcıların kişisel verilerini çalmak amacıyla oluşturulan sahte internet siteleri konusunda uyarıyor.
08:29 Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracat, yüzde 8 artışla 20 milyar 537 milyon dolara çıktı
08:13 Kocaeli Ticaret Odası’dan dünya pazarlarına davet; Co-Matching İkili İş Görüşmeleri
07:59 Türkiye akaryakıt sektörünün geleneksel lideri Petrol Ofisi Grubu 17. kez zirvede
07:53 AÇEV, bir kez daha çocuklar için kıtaları aşmaya hazırlanıyor
07:33 Gergerlioğlu, “Kocaeli halkına trafiği çileye çeviren Siyonist destekçisi Safiport kapatılmalıdır!”
07:33 Azerbaycan: Uluslararası Barış ve İstikrarın Teşvik Edilmesi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’dan HDP ve Gergerlioğlu Tepkisi

Almanya’dan HDP ve Gergerlioğlu Tepkisi
19.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması girişimi ve bu partiden Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine Almanya’dan sert tepkiler geldi.

Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu gelişmenin, “Türkiye’de hukukun üstünlüğü konusunda kuşkuya yol açtığı” belirtildi. Dışişleri Bakanı Heiko Maas adına konuşan bir sözcü, HDP‘nin kapatılması girişimini “orantısız” olarak değerlendirirken, “Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP’li diğer birçok milletvekiliyle parti üyesi aleyhine açılan ceza davaları Türkiye’de hukukun gidişatı ile ilgili bir sürecin parçaları” olarak tanımladı.

Yapılan açıklamada, parti yasaklamanın “demokrasilerde en son çare” olduğu ifade edilirken, demokrasilerin fikir özgürlüğü ve muhalefetle yaşadığı vurgulandı. Açıklamada, “Federal hükümet, Avrupa Konseyi üyesi olan ve AB’nin üyesi olmak isteyen Türkiye’den, kendisinin de imzaladığı tüm demokratik ve hukuki kurallara bağlı kalmasını beklemektedir” denildi.

Yeşiller Partisi adına ortak açıklama yapan Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth ve Federal Meclis milletvekili Cem Özdemir, Alman hükümetine Türkiye’deki muhalif grupları daha güçlü bir şekilde desteklemesi çağrısında bulundu. Açıklamada Türkiye’nin giderek otoriterleştiği, Berlin’in ikili ilişkileri sürekli güzelmiş gibi göstermeyi bırakması gerektiği savunulurken, Alman hükümetinin Ankara’ya karşı politikalarını, yaptırımları da içeren bir şekilde sertleştirmesi istenildi. Roth ve Özdemir’in açıklamasında, HDP için “barışcı ve demokratik bir Türkiye için partnerimiz” denilirken, “Recep Tayyip Erdoğan‘ın HDP’yi yasaklama girişimi Türkiye’de demokrasiyi yok etme sürecinde yeni bir düzey. Federal hükümet ve ABD’nin Erdoğan’la açıkça konuşmaları şart” denildi.

Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’ndan yapılan açıklamada da, HDP‘nin kapatılması girişimi ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi eleştirildi. Açıklamada, “Türkiye’de muhalefet ve sivil toplum giderek daha büyük baskı ve zulüm altında tutuluyor” ifadesi yer alırken,  özellikle 2016 yılından bu yana hükümet karşıtlarına baskı uygulandığını büyük bir endişe ile izledikeri, muhalif insanların işlerini kaybettiği, sivil toplum temsilcilerinin temel haklarının kısıtlandığı ve muhalefet partilerinin sistematik olarak baskı altında tutulduğu savunuldu.

Yargıtay’ın 2 yıl 6 ay yıl hapis cezasını onadığı Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki hükmün Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nda okunması ile HDP’li siyasetçinin vekilliği düşürülmüştü. Çarşamba ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.