enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’daki Türk ve Kürtler’den Cem Özdemir’e Destek

Almanya’daki Türk ve Kürtler’den Cem Özdemir’e Destek
02.12.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) yeni koalisyon hükümetini kurma konusunda Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ile anlaşmaya vardı. Anlaşmayla, 23 Mayıs 1949 tarihinde kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde ilk kez üç partili koalisyon hükümeti yolu açıldı.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Cem Dalaman’ın haberine göre, tarafların üzerinde anlaştığı koalisyon sözleşmesinin SPD ve FDP’nin bu hafta düzenleyecekleri kongrelerde delegelerin, Yeşiller’de ise dijital ortamda tüm üyelerin onayına sunulacağı açıklandı. Oylamalardan üçlü koalisyona onay çıkmasına kesin gözüyle bakılırken, siyasi takvime göre yeni başbakan muhtelemen 7 Aralık’ta seçilecek ve sosyal demokrat Olaf Scholz 16 yıl sonra görevi bırakacak olan Angela Merkel’den boşalacak koltuğa oturacak.
Scholz’un oluşturacağı yeni kabinde SPD’nin 6, Yeşiller’in 5 ve FDP’nin de 4 bakanlık üstlenmesi kesinleşti. Partilerin renkleri nedeniyle Alman basınında “trafik lambası koalisyonu” olarak tanımlanan koalisyonda Yeşiller Partisi’nin eski Eş Başkanı Cem Özdemir, Almanya tarihinde federal düzeyde Türkiye kökenli ilk bakan olarak görev alacak. 55 yaşındaki Özdemir, Federal Tarımcılık ve Gıda Bakanı olacak.

Seçimlerden önce ve koalisyon kurulması sürecinde, Almanya’daki göçmen kuruluşlarının temsilcileri ve çatı örgütleri, yeni kabinede mutlaka göçmen kökenli en az bir bakanın yer alması konusunda beklentilerini sıklıkla dile getirdi. Koalisyon taraflarının basına sızan ilk bakanlar listesinde göçmen kökenli olmaması da büyük tepkiye neden oldu. Gelen tepkilerin de etkisiyle, Yeşiller, Almanya’nın ve özellikle kendi partilerinin “çok kültürlülük ve çeşitlilik” imajını korumak için Cem Özdemir’in bakan olmasına karar verdi. Bu karar Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlerin büyük bölümünde sevinçle karşılandı. VOA Türkçe, Türkiye kökenlilerin değişik alan ve örgütlerden temsilcilerine Cem Özdemir’in bakanlığa gelmesini nasıl değerlendirdiklerini ve beklentilerinin ne olduğunu sordu.

Almanya Göçmenler Konseyi Başkanı Memet Kılıç: “Cem Özdemir’in bakan olmasının hem sembolik hem de pratik bir önemi olduğuna inanıyorum. Sembolik önemi, bu olay göçmen çocuklarına büyük bir cesaret verecektir. Demek ki bu ülkeye bir göçmen çocuğu olarak gelip, bakan bile olmak mümkünmüş diyecek, gelecek nesiller kendilerine daha çok güvenecek ve kendilerini bu ülkeye daha fazla ait hissedeceklerdir. Asıl önemi ise, kabinede göçmen kökenli bir bakanın olması, bu tür konulara daha hassas yaklaşılmasına neden olacaktır. Cem Özdemir’in önemli konularda, konuya müdahil olmasını da kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum.”

Memet Kılıç
Memet Kılıç

Almanya Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Ahmet İyidirli: “Cem Özdemir’in yeni hükümette bakan olarak yer alması, göçmenler açısından sevindirici bir durum. Bu uzun bir geçmişi olan göçmen hareketinin verdiği mücadelenin geldiği aşamayı gösteriyor. Ama aynı zamanda Alman toplumunun da artık yenilenmeye yeşil ışık yaktığının da göstergesi. Cem Özdemir’in başarısının özellikle genç göçmenleri motive edeceğine inanıyorum. Bu da Almanya’nın kendisini yenilemesini, çağın gerçeklerine daha hızlı ayak uydurmasını sağlayacak. Farklılıklara bundan sonra daha hoşgörülü bakılacak. Bugün bir hükümet kurulurken, bunun içinde göçmenlerin de yer alması gerekiyor deniliyorsa, bu herşeyden önce göçmenlerin kendi başarısı. Ama göçmenler için eşit hak mücadelesi bu bakanlıkla bitmedi, devam ediyor.”

Ahmet İyidirli
Ahmet İyidirli

Almanya Kürt Toplumu Başkanı Ali Ertan Toprak: “Almanya Kürt toplumu bu haberi sevinçle karşıladı. Cem Özdemir’i kutluyoruz ve yeni görevinde başarılar diliyoruz. Cem Özdemir’in bu görevi başarılıbir şekilde yerine getireceğine inancımız sonsuz. Özdemir, yaklaşık 25 yıldır Almanya’da siyasetçi olarak görev yapmakta ve Alman toplumunun tüm katmanlarının saygısını kazanmış durumda. Demokratik duruşuyla, insan haklarından yana duruşuyla Cem Özdemir’in, özellikle Türkiye kökenli insanlar arasında da önemli bir yeri vardır. Cem Özdemir’i kesinlikle destekleyeceğiz ve hükümette başarılı çalışmalata imza atacağına emimiz. Umarız ki özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye’nin oluşmasında, Cem Özdemir’in bu göreviyle de önemli bir katkısı olur. ”

Ali Ertan Toprak
Ali Ertan Toprak

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-İHK) Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Kaya: “Almanya-Türkiye arası İşçi Göçü Anlaşması’nın 60. Yılında kurulan yeni Alman hükümetinde bir Türk kökenli bakanın yer almasını, biz göçmenler açısından çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu durum, Almanya’nın bizleri vatandaş olarak kabul edip, bu toplumun bir parçası ve aynı zamanda sorumluluk alması gereken bir grubu olarak görmesinin işareti. Aynı dönemde Federal Meclis Başkanlığı Yardımcılığı’na Aydan Özoğuz’un seçilmesi bizi daha da umutlandırmıştır. Umarız bundan sonra tüm devlet kademelerinde yetenekleriyle bu topluma katkıda bulunacak insanlar yer alabilirler. Ayrıca bu gelişmenin yabancı düşmanlığının yeniden arttığı bir dönemde olumlu bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. ”

Bahattin Kaya
Bahattin Kaya

Lale Akgün (Uluslararası Gençlik, Sosyal ve Eğitim Çalışmaları Konseyi Üyesi): “Cem Özdemir’in bakanlığa gelmesi, benim açımdan iki nedenle önemli. Birincisi, Türkiye’den Almanya’ya iş göçünün 60.yılında bir işçi çocuğunun federal düzeyde bakan olması tüm göçmenler açısından çok olumlu bir gelişme. İkincisi, Özdemir’e göçmenlerle ya da göçle ilgili bir görev verilmedi, tüm toplumu ilgilendiren, Almanya’nın çok önem verdiği bir konuda Tarım bakanlığına geldi. Uyumun oturduğunun,uyum sürecinin geldiği noktanın çok önemli bir göstergesi. Bu görevi uygulaması ve kendisine yönelik beklentileri gerçekleştirebilmesi konusunda ben kendisine başarılar diliyorum. ”

Lale Akgün
Lale Akgün

Babası tekstil işçisi, annesi öğretmen olan Cem Özdemir, 21 Aralık 1965’te Baden Württenberg eyaletindeki Bad Urach adlı kasabada doğdu. Aynı eyaletteki Ludwigsburg kentinde Sosyal Pedagoji öğrenimini tamamlayan Özdemir, 1981 yılında Yeşiller’e üye oldu. 1994 yılında Federal Meclis’e giren Türkiye kökenli ilk milletvekili seçildi. 2004-2009 yılları arasında Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yaptı. 2008’de Yeşiller Eş Başkanı seçildi ve 2018 yılına kadar bu görevi sürdürdü. 2013 yılından beri yeniden Federal Meclis milletvekili olan Cem Özdemir, 26 Eylül’deki son seçimlerde Stuttgart kentinde toplam oyların yüzde 40’ını kazanarak, Yeşiller’in en çok oy alan adayı olarak parlamentoya girdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.