enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:44 İletişim Başkanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) haberler!
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da zorunlu koronavirüs testi tartışması

Almanya’da zorunlu koronavirüs testi tartışması
28.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da yeni bir koronavirüs dalgasına karşı endişe hakim. Yurt dışından özellikle de risk bölgelerinden dönen tatilcilere “zorunlu test” uygulaması tartışmaları büyüyor. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (dpa,AFP)’ye dayandırdığı habere göre, Almanya’da yurt dışında özellikle de seyahat uyarısı olan bölgelerde tatil yapıp dönenlere ilişkin test tartışması sürüyor. Havalimanlarında gönüllü test yaptırma imkanının zorunluluğa dönüştürülmesini talep eden eyaletler var. Ancak bunun kişisel haklara saldırı olduğunu savunanlar da. Diğer yandan test ücretleri de tartışmanın bir diğer boyutu.

Koronavirüs nedeniyle sert önlemler alan ve son dönemde önlemleri yavaş yavaş gevşeten Bavyera eyaletinde yeniden toplu vakaların tespit edilmesi üzerine, eyalet başbakanı da zorunlu testler konusunda taleplerini yineledi.

Bavyera Eyalet Başbakanı Söder testlerin zorunlu olması gerektiği görüşündeHasat işçileri arasında toplu vakalar

Mamming kasabasındaki bir çiftlikte çalışan 479 hasat işçisinden 174’ünde Kovid-19 tespit edilmesinin ardından Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder önlemlerin sıkılaştırıldığını duyurdu. Pazartesi günü yaptığı açıklamada, salgının bitmediğine dikkat çeken Söder, işletmelerde hijyen kurallarına riayet edilmemesi halinde uygulanan 5 bin euro cezanın beş kat artırılarak 25 bin euroya çıkarıldığını belirtti.

Söder, tatilden dönenlere yönelik zorunlu koronavirüs testleri için de talebini yineledi. Bavyera’da, Avusturya sınırına yakın otoyollar üzerinde ve yine Münih ana tren istasyonunda test istasyonları olduğunu belirten Eyalet Başbakanı,  Almanya dışında tatil yapıp, ülkeye dönenlerin özellikle de risk bölgesinden dönenlerin koronavirüs testi yaptırmasını zorunlu kılmak gerektiğini ifade etti.

Bu konuda ülke genelinde bir uygulamaya gidilmesini savunanSöder, kendi eyaletinin böyle bir karar alınması halinde, uygulamaya geçmeye hazırlıklı olduğunu belirtti.

Berlinli senatör Kalaycı zorunluluğa karşı

Yurt dışından gelen tatilcilerin zorunlu olarak test yapılması talebine her eyalet katılmıyor. Hukuki olarak da zorunlu test yaptırılmasının önünde engeller olduğu belirtiliyor.

Berlin Sağlık Senatörü Kalaycı'ya göre testler gönüllü yapılmalı sağlık senatörü Dilek Kalaycı, ZDF televizyonuna konuya dair yaptığı açıklamada, koronavirüs testlerinin gönüllülük esasına göre yapılmasından yana olduğunu ifade etti.

Test yaptırmanın, bireylerin kişisel alanına derin bir müdahale olduğunu ifade eden Kalaycı, bu konunun hukuki olarak incelendiğini ifade etti.

Kalaycı ayrıca sağlık bakanlarının geçen hafta düzenlediği konferansta eyaletlerin çoğunluğunun zorunlu test uygulamasının hukuki olarak zor olduğu konusunda görüş birliğine vardıklarını sözlerine ekledi.

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn da zorunlu testlere ilişkin hukuki durumun incelendiğini belirterek, “Zorunlu test kişinin özgürlüğüne bir saldırıdır” ifadesini kullandı.

Test ücretleri eleştirisi

Tatilcilere yönelik koronavirüs testlerinin gönüllülükten çıkarılıp, zorunlu hale getirilmesi konusunda bir diğer tartışma konusu da test ücretlerinin kimin tarafından ödeneceği. Yurt dışından gelen tatilciler, ülkede kalan ve semptom göstermediği halde test yaptırmak isteyenlerin aksine, test  için ücret ödemiyor.

Kalaycı bu konuda getirilen eleştirilere cevaben, ulusulararası enfeksiyon sayılarına işaret ederek, yurt dışına çıkanların virüs kapma şansının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Lindner salgında risk bölgesine turist olarak gidenlerin test ücretini kendilerinin ödemesinden yanaMuhalefetteki Hür Demokrat Parti’nin (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner de yurt dışından, özellikle de risk bölgelerinden dönen tatilcilere zorunlu test yaptırılmasını savunuyor.

Lindner test ücretlerinin test yaptırmak zorunda olan kişi tarafından karşılanması gerektiğini savunarak, salgın döneminde risk bölgesinde kendi isteğiyle bulunan bir turistin, test ücreti ödemeyi de hesaba katması gerektiğini belirtiyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.