enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:02 SPD Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız ; “Hindistan ve Pakistan arasında su stratejileri savaşı var”. 
08:45 Bakan Yerlikaya: Çocuklarımızın hayatıyla oynayan hiçbir servis şoförünün trafikte yeri yoktur…
08:27 Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu…
08:21 Yılmaz Erdoğan ‘İnci Taneleri’ dizisinde çok yorulduğu için final yapmak isterken Kanal D harekete geçti…
08:08 MSB Yaşar Güler, “Kıbrıslı soydaşlarımızın güvenliği her zaman önceliklidir”…
07:59 TÜİK’in Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması sonuçlandı…
07:53 Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın deyimi ile “Türk tarihçiliğinin medârı iftiharı” Halil İnalcık…
07:44 CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim hedefi için “sürpriz hamle” planı ortaya çıktı…
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da koalisyon anlaşması sağlandı

Almanya’da koalisyon anlaşması sağlandı
25.11.2021
A+
A-

BERLİN-TÜHA HABER / Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon anlaşmasını açıkladı. Müstakbel başbakan Olaf Scholz “Bizi ülkeyi daha iyi yapma arzusu birleştiriyor” dedi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Almanya’da yeni koalisyon hükümetinin temelini oluşturan koalisyon anlaşması üzerinde mutabakata varıldı.

SPD (Sosyal Demokrat Parti) liderliğinde 2005 yılından bu yana kurulan ilk koalisyon hükümeti için SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında, 26 Eylül’de yapılan seçimlerden iki ay sonra koalisyon kurulmuş oldu. Koalisyon anlaşmasını partiler kendi içlerinde de oylayacak.

Koalisyon müzakerelerine 21 ana müzakere grubu ve 22 çalışma grubunda görev alan üç partiden 300’e yakın siyasetçi katıldı.

Bakanlıkların dağılımı

Çarşamba günü kamuya açıklanan 177 sayfalık “İlerleme için daha fazla cesaret. Özgürlük, adalet ve sürdürülebilirlik için ittifak” ismini taşıyan koalisyon anlaşmasına göre koalisyon hükümetinde ekonomi ve iklim koruma için Yeşiller’in yönetiminde bir süper bakanlık kurulacak. Ayrıca Yeşiller partisi başbakan yardımcı ve dışişleri, aile, çevre ve tüketiciyi koruma, gıda ve tarım bakanlıklarını üstlenecek.

Koalisyonun en küçük ortağı liberal FDP ise maliye, adalet, ulaştırma ve dijital işler ile eğitim ve araştırma bakanlıklarını alacak. SPD de, başbakanlık haricinde içişleri, çalışma ve sosyal güvenlik, savunma, sağlık, imar, ekonomik iş birliği ve kalkınma bakanlıklarını üstlenecek.

Deutschland Symbolbild Koalition

Göçmenler ve Türkiye politikası ile bölümler

Yeni koalisyon hükümetinin izleyeceği Türkiye politikası ve göçmen siyaseti de koalisyon anlaşmasında temel hatlarıyla yer aldı. Buna göre cifte vatandaşlık konusunda kolaylık sağlanacak, Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaştırılacak, göçmenlere yönelik destek projeleri sürdürülecek, NSU kurbanları için dokümantasyon merkezi oluşturulacak, Türkiye önemli bir partner olarak kalacak, ancak Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik müzakereleri kapsamında yeni fasıllar açılmayacak ve kapanmayacak, AB-Türkiye Diyaloğu sürecek ve özellikle Türkiye’deki sivil toplum ve gençlik örgütleriyle iletişim geliştirilecek.

“Göz hizasında” bir koalisyon

Scholz koalisyon anlaşmasının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada SPD, Yeşiller ve FDP’nin “göz hizasında” yani eşit bir koalisyon kurmak istediklerini söyledi.

“Bizi ülkeyi daha iyi yapma arzusu birleştiriyor” diyen Scholz, “Daha fazla atılım yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Scholz’ün bu açıklaması üç partinin asgari ortak paydada buluşmaktan ziyade, “etkisi büyük olacak bir siyaset” izleyeceğinin sinyali olarak değerlendiriliyor.

Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck de yaptığı açıklamada koalisyon anlaşmasını bir “cesaret ve güven belgesi” olarak niteledi. Habeck salgında dördüncü dalganın kontrol altında tutulması için de her şeyi yapacaklarını ifade etti.

Yeni hükümetin, Aralık ayının ikinci haftasında Olaf Scholz’un başbakanlığında görevi devaralması bekleniyor.

EK Kaynaklar *dpa,epd 

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.