enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:02 SPD Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız ; “Hindistan ve Pakistan arasında su stratejileri savaşı var”. 
09:30 Kanal D ekranlarının uzun soluklu polisiye dizisi Arka Sokaklar’a Gökçe Kurt karakteriyle katılan Yasemin Allen, kimdir?
08:45 Bakan Yerlikaya: Çocuklarımızın hayatıyla oynayan hiçbir servis şoförünün trafikte yeri yoktur…
08:40 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -III-
08:27 Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu…
08:21 Yılmaz Erdoğan ‘İnci Taneleri’ dizisinde çok yorulduğu için final yapmak isterken Kanal D harekete geçti…
08:08 MSB Yaşar Güler, “Kıbrıslı soydaşlarımızın güvenliği her zaman önceliklidir”…
07:59 TÜİK’in Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması sonuçlandı…
07:53 Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın deyimi ile “Türk tarihçiliğinin medârı iftiharı” Halil İnalcık…
07:44 CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim hedefi için “sürpriz hamle” planı ortaya çıktı…
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da dört kişiden biri göçmen kökenli

Almanya’da dört kişiden biri göçmen kökenli
29.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da yaklaşık her dört kişiden birinin göçmen kökenli olduğu açıklandı. Federal İstatistik Dairesi, göçmenlerin en çok geldiği ülkelerin sırasıyla Türkiye, Polonya ve Rusya olduğunu kaydetti. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (KNA / ETO,ET)’ye dayandırdığı habere göre, Almanya’da halkın yaklaşık dörtte birinin göçmen kökenli olduğu açıklandı. Fedreal İstatistik Dairesi, halkı temsil eden küçük bir kesimde sık aralıklarla yapılan nüfus sayımı Mikrozensus’a göre, 2019 itibarı ile Almanya’da 21 milyon 200 göçmen kökenli bulunduğunu duyurdu. Almanya’da bu kavram, kendi Alman olarak doğmayanları veya ebeveynlerinden biri doğuştan Alman olmayan bireyleri tanımlamakta kullanılıyor. Federal İstatistik Dairesi, bu son rakamın nüfusun yüzde 26’sına tekabül ettiğini ve önceki yıla oranla bu istatistikte yüzde 2,1 artış olduğunu kaydetti. Bu artış, göçmen kökenlilerin 2011 yılından beri kaydedilen en düşük büyüme oranına tekabül ediyor.

2019 yılında Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerden yüzde 52’sinin Alman vatandaşı olduğu, yaklaşık yüzde 48’nin de yabancı bir ülke vatandaşı olduğu bildirildi.

Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin yüzde 85’lik büyük bir bölümü, kendi Almanya’ya göç etmiş olanlardan oluşuyor. Alman vatandaşlığına geçmiş göçmen kökenlilerden, ülkeye bizzat kendi göç etmiş olanların oranıysa yüzde 46. Bu, göçmen kökenli bir aileden gelip de kendinin bir göç geçmişi bulunmadığı anlamına geliyor.

Üçte ikisini Avrupalı göçmenler oluşturuyor

Göçmen kökenlilerin yüzde 65’ini yani yaklaşık üçte ikisini, bir Avrupa ülkesinden göç edenler, onların çocukları veya torunları oluşturuyor. Söz konusu 13 milyon 800 bin Avrupa kökenli göçmenin 7 milyon 500 bini Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelenler. Bütün göçmen kökenlilerden 4 milyon 600 binini Asya’dan gelenler oluştururken, 3 milyon 200 binini Ortadoğulular, bir milyonunu da Afrika ülkelerinden gelen göçmenler oluşturmakta. Almanya’daki 600 bin kadar göçmen kökenlinin de Kuzey, Orta veya Güney Amerika ülkelerinden geldiği bildiriliyor.

Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin geldiği ülkelere bakıldığında ise ortaya çıkan tablo şöyle: İlk sırada bütün göçmen kökenlilerin yüzde 13’ünün geldiği Türkiye, ikinci sırada yüzde 11 ile Polonya, üçüncü sırada da yüzde 7 ile Rusya Federasyonu bulunuyor.

Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin önceki verilerine göre, 2018 yılı itibarı ile ülkede yaşayan Türkiye kökenlilerin sayısı da 2 milyon 769 bin olarak verilmişti.

Almanya’nın rağmen göçmene ihtiyacı var

Almanya Uyum ve Göç Araştırmaları Vakfı Bilirkişi Konseyi (SVR), halihazırda yaşanan korona pandemisine rağmen demografik gelişimin de gösterdiği gibi nüfusun yaşlandığı ve azaldığı, bu nedenle Almanya’nın göçmene ihtiyacı olduğunu vurguladı. SVR Başkanı Petra Bendel, korona ile mücadelede önemi daha da öne çıkan temizlik, depolama, gıda üretimi, yaşlı ve hastalara bakım sektörü gibi alanlarda diğerlerine oranla çok sayıda göçmen kökenlinin çalıştığını hatırlatarak, gelecekte daha çok kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı. Almanya’nın bu sene mart ayında yürülüğe giren kalifiye göçmen alma yasasının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu vurgulayan Bendel, göçmen alımına dair başka yollara da başvurulması gerektiğini hatırlattı ve meslek eğitiminde ortak projeler yürütülmesi veya gelmek isteyen kalifiye göçmenlere geçici vize gibi uygulamalara dikkat çekti.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.