enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:14 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Guterres Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında”
00:13 Ruhangiz Aliyeva,”Halk Birliği Temsilcilik Ofisleri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Guba-Haçmaz Ekonomik Bölgesinde faaliyete geçti”
00:13 ABD Başkanı Donald Trump, “İran’la bir anlaşma yapmak istiyoruz ve müzakereler sürüyor”
00:07 Dr. Ender Saraç: Dünyayı proteinle beslenen toplumlar yönetiyor
00:06 Gazeteci Özlem BAY’ın Haber Ajandası: İş yerine taşınan hayat, yüzde 30 verim kaybı yaratıyor
00:05 Rusya’nın tankerleri 2025’te neredeyse her gün Danimarka sularındaydı
00:04 NATO Genel Sekreteri Rutte, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından basına açıklamalarda bulundu….
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Vucic ile Ankara’da bir araya geldi.
00:02 Avrupa Haberleri: Von der Leyen, kritik Draghi zirvesi öncesinde iki vitesli Avrupa fikrini savundu
00:01 Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi…
00:01 Norveç’te Epstein soruşturması: Eski Başbakan Jagland’ın mülklerinde arama
00:00 Gezani Kasırgası Madagaskar’ı vurdu: En az 36 kişi hayatını kaybetti
17:04 Analiz: Türkiye’nin Savunma Sanayii’nde Millileşme Stratejisinin, Operasyonel Performans ve Dış Pazar Dinamikleri
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı faşizan zihniyeti lanetliyorum
00:10 World Defense Show (WDS) 2026 kapsamında FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı.
00:10 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:09 İstanbul’da İl Tarım ve Orman ile Ticaret müdürlüklerine bağlı ekiplerince, ramazan ayı öncesinde kasaplara yönelik denetimler artırıldı
00:03 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da dört kişiden biri göçmen kökenli

Almanya’da dört kişiden biri göçmen kökenli
29.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da yaklaşık her dört kişiden birinin göçmen kökenli olduğu açıklandı. Federal İstatistik Dairesi, göçmenlerin en çok geldiği ülkelerin sırasıyla Türkiye, Polonya ve Rusya olduğunu kaydetti. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (KNA / ETO,ET)’ye dayandırdığı habere göre, Almanya’da halkın yaklaşık dörtte birinin göçmen kökenli olduğu açıklandı. Fedreal İstatistik Dairesi, halkı temsil eden küçük bir kesimde sık aralıklarla yapılan nüfus sayımı Mikrozensus’a göre, 2019 itibarı ile Almanya’da 21 milyon 200 göçmen kökenli bulunduğunu duyurdu. Almanya’da bu kavram, kendi Alman olarak doğmayanları veya ebeveynlerinden biri doğuştan Alman olmayan bireyleri tanımlamakta kullanılıyor. Federal İstatistik Dairesi, bu son rakamın nüfusun yüzde 26’sına tekabül ettiğini ve önceki yıla oranla bu istatistikte yüzde 2,1 artış olduğunu kaydetti. Bu artış, göçmen kökenlilerin 2011 yılından beri kaydedilen en düşük büyüme oranına tekabül ediyor.

2019 yılında Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerden yüzde 52’sinin Alman vatandaşı olduğu, yaklaşık yüzde 48’nin de yabancı bir ülke vatandaşı olduğu bildirildi.

Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin yüzde 85’lik büyük bir bölümü, kendi Almanya’ya göç etmiş olanlardan oluşuyor. Alman vatandaşlığına geçmiş göçmen kökenlilerden, ülkeye bizzat kendi göç etmiş olanların oranıysa yüzde 46. Bu, göçmen kökenli bir aileden gelip de kendinin bir göç geçmişi bulunmadığı anlamına geliyor.

Üçte ikisini Avrupalı göçmenler oluşturuyor

Göçmen kökenlilerin yüzde 65’ini yani yaklaşık üçte ikisini, bir Avrupa ülkesinden göç edenler, onların çocukları veya torunları oluşturuyor. Söz konusu 13 milyon 800 bin Avrupa kökenli göçmenin 7 milyon 500 bini Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelenler. Bütün göçmen kökenlilerden 4 milyon 600 binini Asya’dan gelenler oluştururken, 3 milyon 200 binini Ortadoğulular, bir milyonunu da Afrika ülkelerinden gelen göçmenler oluşturmakta. Almanya’daki 600 bin kadar göçmen kökenlinin de Kuzey, Orta veya Güney Amerika ülkelerinden geldiği bildiriliyor.

Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin geldiği ülkelere bakıldığında ise ortaya çıkan tablo şöyle: İlk sırada bütün göçmen kökenlilerin yüzde 13’ünün geldiği Türkiye, ikinci sırada yüzde 11 ile Polonya, üçüncü sırada da yüzde 7 ile Rusya Federasyonu bulunuyor.

Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin önceki verilerine göre, 2018 yılı itibarı ile ülkede yaşayan Türkiye kökenlilerin sayısı da 2 milyon 769 bin olarak verilmişti.

Almanya’nın rağmen göçmene ihtiyacı var

Almanya Uyum ve Göç Araştırmaları Vakfı Bilirkişi Konseyi (SVR), halihazırda yaşanan korona pandemisine rağmen demografik gelişimin de gösterdiği gibi nüfusun yaşlandığı ve azaldığı, bu nedenle Almanya’nın göçmene ihtiyacı olduğunu vurguladı. SVR Başkanı Petra Bendel, korona ile mücadelede önemi daha da öne çıkan temizlik, depolama, gıda üretimi, yaşlı ve hastalara bakım sektörü gibi alanlarda diğerlerine oranla çok sayıda göçmen kökenlinin çalıştığını hatırlatarak, gelecekte daha çok kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı. Almanya’nın bu sene mart ayında yürülüğe giren kalifiye göçmen alma yasasının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu vurgulayan Bendel, göçmen alımına dair başka yollara da başvurulması gerektiğini hatırlattı ve meslek eğitiminde ortak projeler yürütülmesi veya gelmek isteyen kalifiye göçmenlere geçici vize gibi uygulamalara dikkat çekti.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.