Almanya Dışişleri Bakanı, Çin’in Rusya’ya İHA yardımının doğrulanması halinde bunun ‘sonuçları’ konusunda uyardı
* Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Pazartesi günü, Çin’in Ukrayna’daki savaşı için Rusya’ya insansız hava aracı tedarik ettiğinin doğrulanması halinde bunun Çin açısından “sonuçları” olacağı konusunda uyardı.
* Baerbock, açıklamayı, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın Brüksel’de düzenledikleri toplantı sırasında yaptı.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
TÜHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKEL’in ‘VOA’ya dayandırdığı Agence France-Presse kaynaklı haberinde, AB Dışişleri Bakanları İran’ın Rusya’ya insansız hava aracı ve füze tedariki konusunda tedbirleri genişletme kararı alırken Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, gazetecilere açıklamada bulundu.
Bakanı Baerbock, “İran’a karşı daha fazla yaptırım getiriyoruz ve Çin’in insansız hava aracı yardımı konusunda da bunu açıkça ifade ediyoruz, çünkü bunun da sonuçları olmalı ve olacak” dedi.
AB Dışişleri Bakanları, Brüksel’deki toplantıda, Çin merkezli şirketlerin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında kullanılan insansız hava araçlarının üretimiyle bağlantılı olduğunu gösteren istihbaratı değerlendirirken, ABD aynı iddiayla geçen ay Çin menşeili firmalara yaptırım uygulanması kararı almıştı.
ABD’nin yaptırımları, Rusya’nın Garpiya serisi uzun menzilli taarruz tipi insansız hava araçlarının geliştirilmesi ve üretilmesinde rol oynadığına inandığı Çin’deki iki ve Rusya’daki bir şirketi hedef alıyor. Bu suçlama Pekin tarafından reddedildi.
Üst düzey bir AB yetkilisi, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “İstihbarat kaynaklarımızdan Çin’de Rusya’ya gönderilen ve Ukrayna’ya karşı savaşta kullanılan insansız hava araçları üreten bir fabrikanın varlığına dair raporlar aldık” dedi.
Yetkili, Çin ve Rusya arasında askeri teçhizat konusunda doğrudan bir işbirliği olduğuna ilişkin ellerinde henüz net bir kanıt bulunmadığını da sözlerine ekledi ve “elimize kanıt geçtiği anda harekete geçeceğiz” dedi.
Yetkili, Çinli yetkililere faaliyetler hakkında sorular sorduklarını da sözlerine ekledi.
Toplantı öncesinde İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, “gerilimin tırmanmasına karşı Çin’e bir mesaj göndermenin önemli olduğunu” söyledi.
Bu ayın başlarında Çin’i ziyaret eden İtalyan bakan, Rusya’ya insansız hava aracı göndermenin “büyük bir hata” olacağını kaydetti.
Çin ve Rusya, Moskova’nın 2022’de Ukrayna’yı geniş çaplı işgalini başlatmasından bu yana yakınlaştı.
Pekin çatışmada tarafsız olduğunu savunsa da Batılı hükümetler Çin’in diplomatik ve ekonomik desteğinin Moskova’nın saldırganlık savaşını sürdürmesine yardımcı olduğunu iddia ediyor.